nie do konca prawda. sa ludzie, ktorzy owszem, do ostatniej chwili beda bronili decyzji uzywania sprzetu Nikona, bo go znaja, lubia i chca uzywac, nawet jesli pewne ficzery sa gorsze niz u konkurencji. i ja to rozumiem
dokladnie tak samo dziala argumentacja posiadaczy najczesciej low-endu na tym forum. bicie piany, ze 350D jest osmym cudem swiata i na glowe bije D50, a kazda kalumnia wen cisnieta jest odbierana jak osobista zniewaga. dokladnie tak samo.
jedyna roznica jest taka, ze na tym forum ton nadaja bardziej posiadacze kapke wyzszej polki sprzetu i kapke bardziej obeznani z roznymi rozwiazaniami. a ze ze wzrostem wiedzy rosnie jakis umiar w ferowaniu wyrokow i polaryzowaniu swiata, to czesc dyskusji systemowych ma tu bardziej otwarty i cywilizowany charakter.
natomiast tamto forum ma wiele zalet, ktorych brakuje temu. wynikajacych miedzy innymi z faktu, ze tam znacznie wiekszy akcent polozony jest na fotografie jako taka, a nie na onanizowania sie sprzetem. tam uzytkownik poczatkujacy (najczesciej posiadacz ww. D50) ma szanse pogadac o zdjeciach. tutaj mlody posiadacz 350D ekscytuje sie ostroscia pikseli i kontempluje wybor miedzy Tamronem 28-75 a zbieraniem na 17-40. stad nie dziwota, ze tutaj ogolnie wiedza o sprzecie jest wyzsza i bardziej moze merytoryczna. za to przelozenie posiadanego sprzetu na zdjecia jest, mowiac delikatnie, marne.
ja bym tu nie uogolnial, ze tu czy tam sa fanatycy. sa wszedzie. roznica miedzy tym a tamtym forum jest jednak taka, ze tu moderatorzy maja raczej wieksza cierpliwosc
Czornyj - wybacz, ale w tym momencie pojechales po bandzie. tez jestem moderatorem w pewnym portalu i tez miewam sytuacje, gdy z ogromna checia bym wkurzajacego uzyszkodnika, oglednie mowiac, zaj....ale sa pewne przyjete zasady, miedzy innymi obejmujace jakas swobode opinii i nieograniczanie jej do sytuacji ewidentnie chamskich. bez urazy dla moderatorow w moim przypadku, ale obcinanie lub usuwanie postow za niezgodnosc programowa sie tu po prostu nie mieszcza. ot i tyle... ale to nie moje forum, bynajmniej nie na mnie nastawione, wiec moge miec co najwyzej opinie i tyle. bez ataku na kogokolwiek
co do drugiej czesci zdania to sie w pelni zgadzam.