Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
Akustyk taki stary chlop z Ciebie a jeszcze w cuda wierzysz Jako nikonowiec w duzej mierze moge powiedziec bez zadnych ogrodek ze to srodowisko jest mocno niereformowalne.
nie do konca prawda. sa ludzie, ktorzy owszem, do ostatniej chwili beda bronili decyzji uzywania sprzetu Nikona, bo go znaja, lubia i chca uzywac, nawet jesli pewne ficzery sa gorsze niz u konkurencji. i ja to rozumiem

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
Zobacz chociazby na poziom dyskusji pod artykulem i na forum optyczne.pl dotyczacego d50. To zenada na maxa. Ktos odwazyl sie napisac ze ten super hiper aparat nie jest najlepsza lustrzanka na rynku i inwektywy leca hurtowo. Nie wspomne o jakosci argumentow
dokladnie tak samo dziala argumentacja posiadaczy najczesciej low-endu na tym forum. bicie piany, ze 350D jest osmym cudem swiata i na glowe bije D50, a kazda kalumnia wen cisnieta jest odbierana jak osobista zniewaga. dokladnie tak samo.

jedyna roznica jest taka, ze na tym forum ton nadaja bardziej posiadacze kapke wyzszej polki sprzetu i kapke bardziej obeznani z roznymi rozwiazaniami. a ze ze wzrostem wiedzy rosnie jakis umiar w ferowaniu wyrokow i polaryzowaniu swiata, to czesc dyskusji systemowych ma tu bardziej otwarty i cywilizowany charakter.

natomiast tamto forum ma wiele zalet, ktorych brakuje temu. wynikajacych miedzy innymi z faktu, ze tam znacznie wiekszy akcent polozony jest na fotografie jako taka, a nie na onanizowania sie sprzetem. tam uzytkownik poczatkujacy (najczesciej posiadacz ww. D50) ma szanse pogadac o zdjeciach. tutaj mlody posiadacz 350D ekscytuje sie ostroscia pikseli i kontempluje wybor miedzy Tamronem 28-75 a zbieraniem na 17-40. stad nie dziwota, ze tutaj ogolnie wiedza o sprzecie jest wyzsza i bardziej moze merytoryczna. za to przelozenie posiadanego sprzetu na zdjecia jest, mowiac delikatnie, marne.

ja bym tu nie uogolnial, ze tu czy tam sa fanatycy. sa wszedzie. roznica miedzy tym a tamtym forum jest jednak taka, ze tu moderatorzy maja raczej wieksza cierpliwosc

Czornyj - wybacz, ale w tym momencie pojechales po bandzie. tez jestem moderatorem w pewnym portalu i tez miewam sytuacje, gdy z ogromna checia bym wkurzajacego uzyszkodnika, oglednie mowiac, zaj.... ale sa pewne przyjete zasady, miedzy innymi obejmujace jakas swobode opinii i nieograniczanie jej do sytuacji ewidentnie chamskich. bez urazy dla moderatorow w moim przypadku, ale obcinanie lub usuwanie postow za niezgodnosc programowa sie tu po prostu nie mieszcza. ot i tyle... ale to nie moje forum, bynajmniej nie na mnie nastawione, wiec moge miec co najwyzej opinie i tyle. bez ataku na kogokolwiek

co do drugiej czesci zdania to sie w pelni zgadzam.