Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: D200, 5d

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A propos - widzę, że na forum Nikona pozamykaliście już wszelkie wątki dotyczącej 5d lub pełnej klatki. Czyżby jakieś komplesy panów Kaleid'a i Czornyj'ego ?
    Po pierwsze primo - ja niczego nie zamykałem. Po drugie - w tymże wątku dyskusja odbywała się w koło macieju - ktoś coś twierdził, kto inny mu odpowiadł i za chwilę ktoś następny znów pisał to samo. Temat był maglowany do zerzygania i cały czas wszyscy powtarzają te same pierdoły. Nikon ma fulfrejma w dupie, o czym tu jeszcze gadać.

Co do moich kompleksów, to wzruszyła mnie twoja troska - nie musisz się jednak martwić, bo gdybym miał jakiś problem to zawsze mogę sobie taką zabawkę sprawić, posiadanie trzech systemów by mnie nie zbankrutowało.

Nic jednak na to nie poradzę, że jestem zadowolony ze swojego strupieszałego aparatu, mimo że nie jest on najlepszy na świecie, ani trendy, ani fulfrejmowy
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 30-11-2006 o 20:13

Domyślnie

...a jakże Czornyj...masz rację ...pokaż co potrafi fotograf plus aparat nie trendy . Wiem wiem, wypuszczam Cię ale Ty się nie dasz Tak trzymać...
    ...innym polecam prace Stiga na www.saldat.pl - on raczej używa Nikosia D200 - z przyzwoitą optyką i jest co oglądać. To taki kontrapunkt z mojej strony do 5D, którego i tak bym wybrał bez wzglądu na to, że faktycznie dużo droższy niż D200...powody już tu nie raz przytoczone.
    Pozdrawiam

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Po pierwsze primo - ja niczego nie zamykałem. Po drugie - w tymże wątku dyskusja odbywała się w koło macieju - ktoś coś twierdził, kto inny mu odpowiadł i za chwilę ktoś następny znów pisał to samo. Temat był maglowany do zerzygania i cały czas wszyscy powtarzają te same pierdoły.
    No ostatnio to już odnosiłem wrażenie, że niektórzy sobie ja...a robią pytając po raz n-ty o to samo w tym samym wątku. Zwłaszcza ostatni wątek pobił wszelkie rekordy. Warto zobaczyć na sam koniec - do jak konstruktywnych wniosków doszliśmy .

Cytat Zamieszczone przez obserwator Zobacz posta
    ...a jakże Czornyj...masz rację ...pokaż co potrafi fotograf plus aparat nie trendy . Wiem wiem, wypuszczam Cię ale Ty się nie dasz Tak trzymać...
    ...innym polecam prace Stiga na www.saldat.pl - on raczej używa Nikosia D200 - z przyzwoitą optyką i jest co oglądać. To taki kontrapunkt z mojej strony do 5D, którego i tak bym wybrał bez wzglądu na to, że faktycznie dużo droższy niż D200...powody już tu nie raz przytoczone.
    Pozdrawiam
    No tak .. póki co to kto trzyma aparat ma jeszcze spore znaczenie ... chyba że "układ" to zmieni .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam kontakt z oboma body, z 5D oczywiście częściej. Ergonomia Nikona nie jest oszałamiająco lepsza (właściciel tego Nikona woli mojego Canona, chodzi tutaj o chwyt), ale jednak jest lepsza. Sposób zmiany pomiaru światła, trybu pracy AF, czułości, generalnie wywalenie pewnych funkcji na zewnątrz, większa szybkostrzelność, uszczelnienia, regulacja ilości zdjęć w serii, regulacja w 3 krokach ISO powyżej 1600, możliwość "samoregulacji" poziomu ISO przez aparat (czasami się przydaje). Canon ma rewelacyjne kółko górne i tylne a także joystik (tutaj zgodzę się z tymi co tak twierdzą). Natomiast jakość zdjęć nie pozostawia wątpliwości który aparat jest lepszy w tym względzie. Nikon odstaje tutaj i to znacznie. To widać gołym okiem po otworzeniu zdjęcia na kompie. Wspominany wcześniej kolega jest wściekły, że nie ma mojego Canona bo według niego te aparaty (w kwestii jakości zdjęć) dzieli przepaść. Ja nie jestem aż tak stanowczy, ale faktem jest że różnica jest duża i to zwyczajnie widać. Mnie też rozśmieszyło pozamykanie wątków odnośnie porównania D200 i 5D. A najbardziej mnie rozbawił wątek, gdzie usiłuje się pokazać wyższość D200 przy zdjęciach ślubnych. Tutaj to Nikon nie ma najmniejszych szans i jest to oczywiste dla każdego kto kiedykolwiek miał możliwość porobić zdjęcia tymi aparatami. Chciałem tam coś popisać o tym a tymczasem... zamkneli wątek. Daje to do myślenia.
    Co do współpracy 5D z 50/1.4 to jest ona bardzo przyzwoita, duża lepsza niż na 20D gdzie wyglądało to przeciętnie.
    Co do zdjęć to mogę coś podesłać, ale ja tylko w RAW-ach robię. W przyszłym tygodniu z w/w właścicielem D200 na małe szkolenie się wybieramy, więc będzie okazja to zrobienia kilku porównywalnych kadrów. Jego szkło to 18-70 DX. U mnie jak widać w stopce. Napisz czego oczekujesz to podeślę.
    Ostatnio edytowane przez MARANTZ ; 30-11-2006 o 22:45
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po pierwsze primo - ja niczego nie zamykałem.
    Topic: NIKON D200 czy CANON EOS 5D ???
    Ale poddałeś mi zaj...sty pomysł - zamykam temat w cholerę
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No dobrze, może ten jeden Tego, który wspomniałeś nie zamykałem. A ten, który zamknąłem - to na prośbę Canoniera Nic ci nie poradzę na to, że wszystkie te wątki brną w ostrą bzdurę...

Domyślnie

No dobrze, może ten jeden Tego, który wspomniałeś nie zamykałem. A ten, który zamknąłem - to na prośbę Canoniera Nic ci nie poradzę na to, że wszystkie te wątki brną w ostrą bzdurę...
    Tak, myślę, że to bardzo niebezpieccczny temat. Jakiś czas temu odważyłem się wdać na forum Nikona w podobną dyskusję. Kiedy wyraziałem swoją opinię... znikła po około czterech godzinach. Za drugim rezem postanowiłem pisać nie tylko o zaletach 5D ale i D200, kltóre to w ręku trzymałem. I... Po raz pierwszy w życiu zostałem obrażony na forum Bez urazy, ale myśę, ze poziom merytoryczny dyskusji na Canon-Board jest o niebo wyższy.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

A ja myślę, że porównywanie 5d i d200 to jak porównywanie samochodu kombi z kabrioletem

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

a który jest ktory ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    a który jest ktory ?
    Moj typ:
    5d - kabriolet
    d200 - kombi (bo nie przecieka :-))
    a i kabriolety zwykle drozsze niż kombi

Coś wygrałem?