Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
. Ergonomia faktycznie do ****
Cichy nie ma wyjścia musisz zmienić system. Ale ergonomia to rzecz bardzo indywidualna i pisanie takich sentencji jak powyżej mija się z celem.

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
(...)A co do ergonomii w D200 to jest ona moim zdaniem mocno przereklamowana. Mnie akurat przyciski D200 pod lewą reką nie pasują bo trzymam nią zazwyczaj obiektyw od spodu i zmiana parametrów to zazwyczaj również konieczność ustawiania kadru od nowa. Tutaj rozwiązanie z Canona gdzie wszystko robi się prawą ręką tzn. wybór opcji palcem wskazującym i ustawianie jednym bądź drugim kółkiem nastawczym jest wygodniejsze. Nawiasem mówiąc drugie kółko nastawcze w 5D też jest IMO wygodniejsze bo można nim robić pełne obroty a w D200 trzeba podnosić i przesuwać palec. Dżojstika też używa mi się wygodniej niż wielopozycyjnego przycisku z D200.
Siła przyzwyczajeń zawsze jest duża, poużywaj sprzętu z tydzień, zapoznaj się z menu to będziesz mieć wyrobione zdanie na temat ergonomii.
Jeśli chodzi o tą ergonomię to dokładnie mam takie same odczucia. Dodam jeszcze od siebie, że generalnie dla mnie dużo wygodniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie głównego kółka nastawczego nad spustem a nie pod. Po prostu nie mogłem się do tego przyzwyczaić - a był moment że sporo używałem nikonów. Tylne koło nastawcze to też świetny patent.