Ale nie zanotowali rekordu naszego kolegi z CB który ma juz w swoim 300d ponad 180tys na tej samej migawce. Wg mnie zywotnosc migawki nie mozna jednoznacznie okreslic, wszystko zalezy od precyzji jej wykonania i model aparatu nie wiele ma do znaczenia. oczywiscie nie mówie o porównywaniu np tandesy made in china z japońska konstrukcja, ale na 300d-350d-400d-20d-itp
REBEL+KIT+BG-E1+Kingston 512 MB+SanDisk 1GB+statyw hama+czas pokaże :rolleyes:
Tak odbiegając nieco od tematu dyskusji, zastanawia mnie ile wytrzymuje migawka w analogach, dajmy na to w eosach 300 i 30?
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
IMO jak w większości kliszaków 12-15 lat... :-)
wiem, że chodzi Ci o inne liczby, ale przebiegiem kliszaka raczej nie zamęczysz, bo byś zbankrutował na filmach ;-) Prędzej padnie ze starości (vide "smar" na migawce w serii 600 oraz 10/100).
PS. próbowałem to porównywać, to mnie okrzyczeli ;-) że normy sie zmieniły:
BTW, czy naprawdę uważacie, że normalne są akcje w stylu "800 zdjęć kaczek podczas dwugodzinnego spaceru w parku,.."![]()
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-12-2006 o 09:34
Dzięki gwozdzt, zadałem to pytanie z dwóch powodów:
1. W Pentaxie MZ50 padł mi napęd lustra i migawki po 8 latach użytkowania, mimo że nie specjalnie intensywnie go eksploatowałem (6 lat temu upadł mi z wysokości ok 50 cm, ale był po tym incydencie sprawdzany w dość dobrym punkcie naprawy foto i nic mu nie było, co zresztą potwierdziła dalsza eksploatacja, więc pewnie nie to było przyczyną). Zastanawiało mnie czy to normalne czy MZ50 był aż tak tandetnym modelem.
2. Denerwuje mnie nieco powszechne narzekanie jakie to współczesne amatorskie DSLR-y są tandetne. 50 k zdjęć to moim zdaniem jednak dużo, jak na amatorski aparat. Swoim 300D zrobiłem przez 1,5 roku niewiele ponad 6 k, a focę przynajmniej raz w tygodniu choć zazwyczaj częściej.
P.S. Tak trochę poza tematem: wszystkim miłośnikom pstrykania 800 zdjęć na jednym spacerze polecam przejście na RAW-y. Konieczność wywoływania 765 niewiele różniących się od siebie gniotów, skutecznie oducza pstrykania bez sensu![]()
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Nie trzeba wszystkich wywolywac
Choc fakt ze 800 to ciezko na karcie zmiescic...
...