Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 97

Wątek: Żywotność migawki

afrodise
    Guest

Question Żywotność migawki

Witam .Chciałabym sie zorientowac czy to prawda ze w lustrzankach cyfrowych typu EOS 350D badz 400D migawka zuzywa sie po zrobienu ok 50000 zdjec Ostatnio uslyszalam to od znajomego...nigdy dotad z czyms takim sie nie spotkalam Sama obecnie mysle o kupnie tego typu aparatu, dlatego prosze Was o opinie na ten temat :smile:

Pozdrawiam wszytskich Forumowiczów 8)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Trwałość migawki ocenia się na ok 100000 w lustrzankach semi/profi np 30D, 20D, 10D.... zdaje się że w amatorskim segmencie (300D, 350D, 400D) w ogóle nie podaje się tego parametru (jeśli się mylę to niech ktoś poprawi)
    lecz...... ogólnie dość rzadko słychać o zepsutych migawkach, wg moich obserwacji w klasie amatorskiej równie dobrze może strzelić coś innego niż migawka .... ogólnie radziłbym się nie przejmować, ale jeśli kupujemy sprzęt używany klasy amatorskiej to nie powinien mieć więcej niż 10000 klepnięć...

pozdrawiam i witamy na forum C

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

A czy można gdzieś sprawdzć ile ma klepnię ??

afrodise
    Guest

Domyślnie

"popmart" dzieki za odp wlasnie tez o tym nie slyszalam dlatego sie zdziwilam a raczej uzywanego aparatu kupowac nie bede...wiec stratowac bede od 0 ...

ps. zauwazylam ze masz b.ciekawa galerie...jakim aparatem fotografujesz?

Mam nadzieje ze inni rowniez podejma temat ...pzdr

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomygun Zobacz posta
    A czy można gdzieś sprawdzć ile ma klepnię ??
    Tylko w serwisie firmowym.
    http://www.canon.com.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/

EDIT: powyższe dotyczy oczywiście sprzętu używanego.
    Jeśli natomiast mamy aparat od nowości, to ustawiamy File numbering --> Continuous i numer pliku jest przebiegiem, przy czym dla większych przebiegów trzeba pamiętać ile razy obrócił licznik :-)

Cytat Zamieszczone przez afrodise Zobacz posta
    ps. zauwazylam ze masz b.ciekawa galerie...jakim aparatem fotografujesz?
    Tak trochę wyprzedzająco - wpływ na udane zdjęcia/ciekawą galerię jest mniej więcej taki:
    90% - operator sprzętu
    10% - sprzęt i tu najpierw obiektyw, a dopiero w dalszej kolejności użyty element światłoczuły (klisza lub matryca aparatu cyfrowego)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 30-11-2006 o 11:59
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez afrodise Zobacz posta
    "popmart" dzieki za odp wlasnie tez o tym nie slyszalam dlatego sie zdziwilam a raczej uzywanego aparatu kupowac nie bede...wiec stratowac bede od 0 ...
    To, ze o tym nie slyszalas, nie znaczy ze tak nie jest - w lustrzankach cyfrowych jest element, ktory sie ekhmmm 'zuzywa' - wlasnie migawka. I standardowo uwaza sie, ze lustrzanki amatorskie wytrzymuja ~50 tys. klapniec. Tyle, ze jest jeszcze np. lustro, ktore lubi sie popsuc znacznie wczesniej....

Jezeli wczesniej korzystalas z cyfrowej 'malkpi' - to tam ten element nie wystepuje i nie ma takiego ograniczenia.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    .. I standardowo uwaza sie, ze lustrzanki amatorskie wytrzymuja ~50 tys. klapniec. .
    ale czy jest to gdzieś w specyfikachach? Bo mnie się wydaje, że raczej na zasadze: "wytrzyma połowę tego co semi-pro"...
    Zresztą 50.000 to prawie 1400 rolek filmu a'36 klatek :-) Dla amatora chyba wystarczy na całe życie ;-)

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    .. Tyle, ze jest jeszcze np. lustro, ktore lubi sie popsuc znacznie wczesniej....
    Nie tyle samo lustro, co bolec na którym to lustro wisi :-) Ale to domena 300D. :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Zresztą 50.000 to prawie 1400 rolek filmu a'36 klatek :-) Dla amatora chyba wystarczy na całe życie ;-)
    Ekhem, być może jestem odosobnionym przypadkiem ale moją 350D mam dopiero od 1,5 roku a szacuję liczbę klapnieć migawki już na około 70000 i bynajmniej nie jestem z tych co tylko "seriami, seriami"... Póki co aparat się trzyma dzielnie, mam nadzieję że ewentualna awaria migawki nie zdarzy się w trakcie jakiejś ważnej sesji foto...

W związku z tym że na pewno zaglądają tu osoby które eksploatują swoje puszki znacznie bardziej intensywnie ode mnie może przy okazji napiszą tacy, ktorzy już musieli wymieniać migawkę i ile zdjęć Wasz aparat wytrzymał (chodzi mi o tych z 350D przede wszystkim)

Pozdrówki
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    Ekhem, być może jestem odosobnionym przypadkiem ale moją 350D mam dopiero od 1,5 roku a szacuję liczbę klapnieć migawki już na około 70000 i bynajmniej nie jestem z tych co tylko "seriami, seriami"...
    Ja chyba jestem na drugim biegunie, bo mój 300D w ciagu roku zaliczył przebieg zaledwie 2500, ale on skutecznie uniemozliwia robienie seriami :-)
    Moze jakbym miał inny, kto wie... ;-)
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

Tak trochę wyprzedzająco - wpływ na udane zdjęcia/ciekawą galerię jest mniej więcej taki:
    90% - operator sprzętu
    10% - sprzęt i tu najpierw obiektyw, a dopiero w dalszej kolejności użyty element światłoczuły (klisza lub matryca aparatu cyfrowego)
    ja bym powiedzial że :

70% Operator
    20% Obiektyw
    5% Puszka
    5% Inne

BTW Mam leciwego juz ok 40000 klepnięć 300D

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów