Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Nowy efekt optyczny w obiektywie - jaka nazwa?

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie Nowy efekt optyczny w obiektywie - jaka nazwa?

Witam,

Trochę mnie tu u Was nie było, (wiem, że tęskniliście, hy hy ) ponieważ byłem w UK i tam też wpadł mi w rękę jeden z magazynów fotograficznych. Zaciekawił mnie pewien nowy obiektyw, który daje ciekawy efekt. Otóż oprócz tradycyjnej regulacji głębi ostrości, nazwijmy to "przód-tył" obiektyw ten oferował regulację "lewo-prawo". Dawało to niesamowity rezultat rozmycia jednej strony zdjęcia z żądanym przez użytkownika nasileniem. Niestety nie zapamiętałem ani marki obiektywu, ani też nazwy systemu. Obiektyw wyglądał jakby miał zamontowane kwadratowe 'coś' po środku. Czy ktoś móglby mi udzielić informacji jak ten system się nazywa, lub jaki producent go popełnił. Będę wdzięczny za informacje. Sorry, jeżli temat już był poruszany na forum, ale gdybym wiedział, czego szukać, nie pisałbym posta.
    There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To pokłony, czyli tilt - zwykle w obiektywach typu tilt&shift. Popełnł go Canon (sztuk 3) i Nikon (sztuk 1)

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie

Heh, widzę, że jestem na tak zwanym czasie - obiektywy z '91 roku :-/
    W każdym razie dzięki za info.
    There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Z tego co opisujesz to napewno są lensbabies - link powyżej. Widziałem efekt pracy na czymś takim, naprawdę ciekawe. Reszty propozycji gwozdzt'a nie miałem okazji poznać.

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

chm. dlugi czas nosze sie z zamiarem zakupu pewnej alternatywy do canona - te canonowskie to okolo 4000zl. a nowka harbtlei albo arsat to 1000-1200, jakby ktos tez reflektowal, mozna pomyslec nad sprowadzeniem wiekszej ilosci - koszty przesylki zawsze do podzialu.

to o czym mowisz Przemo(c), to sie nazywa selektywna glebia ostrosci a uzyskuje sie to odejsciem od tzw. reguly Scheimpfluga

pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Uprawnienia umieszczania postów