Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: GO

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie GO

Moze niektórzy będą się śmiać, lecz ja mam pewien problem - jak praktycznie stosować podgląd GO. Jest w body (300D) guzik z tym oznaczeniem lecz po użyciu nie widzę specjalnych zmian w GO poza zmianą jaśniej-ciemniej w wizjerze. O co tu chodzi?
    pozdr.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie Re: GO

Cytat Zamieszczone przez krecio
    Moze niektórzy będą się śmiać, lecz ja mam pewien problem - jak praktycznie stosować podgląd GO. Jest w body (300D) guzik z tym oznaczeniem lecz po użyciu nie widzę specjalnych zmian w GO poza zmianą jaśniej-ciemniej w wizjerze. O co tu chodzi?
    pozdr.
    Chodzi o to że teoretycznie powinieneś widzeć zmianę głębi ostrości bo aparat przymyka przysłonę w obiektywie, w praktyce na ciemnych matówkach amatorskich EOS'ów trudno cokolwiek zobaczyć - trzeba mieć jasne szkło, najlepiej jakieś tele - w EF 100/2.0 coś tam widzę ;-) W praktyce to chyba lepiej sobie kalkulatorek z www.dofmaster.com zapodać do Palma i wziąść ze sobą w plener ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z powodu ciemnej matowki ja tez bardzo rzadko z tej opcji korzystam.
    Najczesciej robie po prostu zdjecie i ogladam je na wizjerku czy GO jest OK, albo robie kilka zdjec z GO-bracketing , czyli te same ujecia z roznymi przyslonami.

Miasto
    Piastów

Domyślnie

W praktyce to chyba lepiej sobie kalkulatorek z www.dofmaster.com zapodać do Palma i wziąść ze sobą w plener
    To najpierw trzeba tego palma miec. Ja nie bardzo widze jego zastosowanie dla siebie. Wystarczy mi laptop.
    Dzięki Wam. Nie byłem pewien czy dobrze myślę, że to bajer w amatorskim pudełku.
    pozdr
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Dopiero zaczyna Awatar bdx
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Ustaw sobie coś na biurku i w lekkim przesunięciu od osi pierwszego obiektu ustaw z jakieś 20 cm kolejny obiekt. Teraz przejdz do trybu Av, zrób maksymalny najazd na pierwszy obiekt, wyostrz i ustaw min przysłonę na ogniskową którą masz..( powinieneś mieć ładny bokeh ) jak wdusisz przycisk do sprawdzania GO pewnie nic się nie stanie ( u mnie na kicie nic się nie dzieje ) to teraz zmień przysłonę na np 20 i nadal ostrząc na pierwszy obiekt wduś przycisk...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bdx
    pewnie nic się nie stanie ( u mnie na kicie nic się nie dzieje )
    nic bo co mialoby sie dziac skoro przyslona ustawiona na min. wartosc

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Juz podobne eksperymenty przeprowadzalem. Mam m.in. dosc jasnego (jak mniemam) tamrona 28-75 f/2.8 i z nim tez jakby niewiele sie dzieje. Sama GO moim zdaniem niezbyt sie zmienia (ja przynajmniej nie zauwazylem) po nacisnieciu przycisku. Natomiast calkiem sprytnie metoda prob i bledow mozna to wykorzystac do ustawienia przyslony
    pozdr.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

z glebokoscia ostrosci to jest tak ze rozklada sie ona 1/3 przed ustawionym punktem i 2/3 za nim np. jezeli przy jakies ogniskowej i jakiejs przeslonie po ustawieniu ostrosci na np.4 metry glebokosc ostrosci ma np. 3 metry to ostre bedzie od 3 do 6 metrow

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    Natomiast calkiem sprytnie metoda prob i bledow mozna to wykorzystac do ustawienia przyslony
    pozdr.
    Nie rozumie jak można to wykorzystać?

Myślałem ze głebia zależy od długości ogniskowej, przysłony i odległości od motywu fotografowanego. (no i od wielkości matrycy)...
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bez tej funkcji nie wyobrażam sobie zdjęć stolikowych.
    Wyobraź sobie motyw przewodni, a tło razmyte - jako kolor lub z całe nieostro∂ci wydobyty tylko jeden motyw ostry - dalej portrety z izolacją tla.
    Tak można długo

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów