Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: GO

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebe
    mógłbym poprosić o szersze wyjaśnienia? dlaczego do połówkowego?
    Bo jak zbyt domkniesz przesłonę przy połówkowym, to robi się zbyt wyraźna granica między połówkami.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Bo jak zbyt domkniesz przesłonę przy połówkowym, to robi się zbyt wyraźna granica między połówkami.
    No może też... ale głowny powód to właściwe ustawienie połówki - takiej wsuwanej ramkowej typu Cokin. Przy pełnym otworze to inaczej widać a zdjęcie jest wykonywane przy innej przyslonie i inaczej się odwzorowuje na kliszy/sensorze. Żeby precyzyjniej ustawić filtr trzeba domknąć przyslonę do tej "zdjeciowej"

Janusz

pebe
    Guest

Domyślnie

tnx, dobrze wiedziec bo wlasnie mikolaj szara polowke przyniosl

MarcinK
    Guest

Domyślnie

A ja uzywam tego przycisku jako latarki z moją 580-tką

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1
    Jeżeli chodzi o obiektywy to chyba zupełnienie nie tak.

Jasność obiektywu nie ma tu nic do rzeczy przecież podglądu GO i tak używasz przy nastwieniu przesłony większej niż minimalna. GO dla wartości minimalnej widać bez wciskania przycisku.
    Wlasnie o tym pisze, jezeli mam obiektyw manualny f1.4 i ustawie go na f2.8 to widze GO, ponizej f2.8 juz niewiele widze.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    No może też... ale głowny powód to właściwe ustawienie połówki - takiej wsuwanej ramkowej typu Cokin. Przy pełnym otworze to inaczej widać a zdjęcie jest wykonywane przy innej przyslonie i inaczej się odwzorowuje na kliszy/sensorze. Żeby precyzyjniej ustawić filtr trzeba domknąć przyslonę do tej "zdjeciowej"

Janusz
    Ale chodzi o ten sam efekt? Ze na otwartej przyslonie granica sie rozmywa? Czy jest jeszcze cos?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ale chodzi o ten sam efekt? Ze na otwartej przyslonie granica sie rozmywa? Czy jest jeszcze cos?
    To powyższe to ja rozumiem, że niedobrze jest przymykać przesłonę przy połówkowym bo robi się "twarda" granica. Chyba Twoje niefortunne sformulowanie poprostu.

Granica zależy od dwóch rzeczy od samego filtra (np. 121 i 121F Cokina) i tego jak szeroki jest "obszar przejściowy" od pełnej szarości do "czystej" płytki no i też od przysłony oczywiscie też. Filtr robi sie "krótszy" ze wzrostem przysłony. Tyle, że oryginalnie pytanie było o ten guzik na aparacie. A on jest właśnie do ustawiania połówki.

Janusz

Miasto
    Białystok

Domyślnie

To ja nie rozumiem albo o co Ci chodzi, albo o jakie "ustawianie połówki" chodzi. CZyli, czy ten guzik wpływa na coś jeszcze, poza "krótkością" przejścia?

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To ja nie rozumiem albo o co Ci chodzi, albo o jakie "ustawianie połówki" chodzi. CZyli, czy ten guzik wpływa na coś jeszcze, poza "krótkością" przejścia?
    Nie rozumiemy sie :-)

Napisaleś "Bo jak zbyt domkniesz przesłonę przy połówkowym, to robi się zbyt wyraźna granica między połówkami". Ja to zrozumiałem (nie tylko ja zresztą), że nie nalezy zbytnio domykac przyslony bo się robi ostra granica. A to prawda połowiczna bo granica sie wyostrza ale mimo to często duże przymknięcie przysłony (szczegolnie jak nie ma "krótkich" filtrow np 121F) jest konieczne.

Dla mnie ten guzik słuzy do precyzyjnego ustawienia filtru. Filtr sie wsuwa w ramke i z domnknieta przysłona poprostu lepiej widac gdzie jest ta "granica". No i jak robie zdjecie na powiedzmy f 11 to bez tego guzika nie jestem w stanie poprawnie ustawic filtru wogóle. Czasem to nawet stosuje trick z domknieciem przyslony do końca - ustawiam filtr - i wracam do tej "chcianej" przysłony. Ogólnie to preferuje przejscie szarości "z filtra" (czyli dobór filtra) a nie regulacje przysłoną.

W wizjerze 20D niewiele widać. GO tez troche widać ale w porównaniu do analoga na 135 to GO widac dużo gorzej.

Janusz

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A czy do połówek wkręcanych na obiektyw to też się ma?
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów