Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: GO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Chodzi o to że teoretycznie powinieneś widzeć zmianę głębi ostrości bo aparat przymyka przysłonę w obiektywie, w praktyce na ciemnych matówkach amatorskich EOS'ów trudno cokolwiek zobaczyć - trzeba mieć jasne szkło, najlepiej jakieś tele - w EF 100/2.0 coś tam widzę ;-) W praktyce to chyba lepiej sobie kalkulatorek z www.dofmaster.com zapodać do Palma i wziąść ze sobą w plener ;-)

niestety nie ma wersji na windows mobile

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Znowu wychodzi że jestem cyborgiem. Ja tam widzę różnicę w obrazie przy stosowaniu podglądu GO.

Nie ma się co łudzić, że będzie wiadomo, które rzeczy wyjdą ostro, a które nie. Nawiasem mówiąc nie widzę tego również w analogowej Praktice na jej wielkiej ogromnej matówce. Moim zdaniem główne zastosowanie tej funkcji to podgląd tego, jak będzie wyglądać tło przy portrecie czy w makro.

Z kalkulatora DOF na peceta, do którego linki się tu pojawiły, można sobie wydrukować i wyciąć diagramy dla kilku ogniskowych, obracane w stylu tablic naświetlań, które ułatwiają sprawę w terenie.

Po pewnym czasie pojawia się wyczucie głębi ostrości - wie się po prostu ile trzeba ustawić w danej sytuacji, aby to co ma być ostre takim właśnie było. Niemniej jednak podgląd GO przydaje się do oceny tła.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony

Domyślnie

Ja ja widze w obiektywach manualnych powyzej f2.8, na sprzecie ponizej 20D wlaczajac go do tej grupy wogole niewiele widac...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    ... Nie byłem pewien czy dobrze myślę, że to bajer w amatorskim pudełku....
    Jednak nie do końca bajer :-) do GO sie faktycznie nie nadaje zbytnio (w cropach 1.6) ale do ustawienia filtra połówkowego ten "bajer" jest niezbedny.

Janusz

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Ja ja widze w obiektywach manualnych powyzej f2.8, na sprzecie ponizej 20D wlaczajac go do tej grupy wogole niewiele widac...

Jeżeli chodzi o obiektywy to chyba zupełnienie nie tak.

Jasność obiektywu nie ma tu nic do rzeczy przecież podglądu GO i tak używasz przy nastwieniu przesłony większej niż minimalna. GO dla wartości minimalnej widać bez wciskania przycisku.
    Ostatnio edytowane przez Fan nr 1 ; 28-12-2005 o 11:18

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

popieram fana nr1 ja widzę podgląd GO w 300d z założonym kitem może to bardziej kwestia przyzwyczajenia do wizjera nie bez powodu wielu ludzi woli robić zdjęcia na ekran LCD bo w tym małym wizjerze nic nie widzą

pebe
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    do ustawienia filtra połówkowego ten "bajer" jest niezbedny
    mógłbym poprosić o szersze wyjaśnienia? dlaczego do połówkowego?

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A jeszcze ja mam pytanie.Czy w analogowej 300 podgląd GO mam traktować jako zbędny bajer czy nauczyć się z niego korzystać? Do tej pory wogóle z tego nie korzystałem i w sumie nie wiem czy coś tracę.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=-
    A jeszcze ja mam pytanie.Czy w analogowej 300 podgląd GO mam traktować jako zbędny bajer czy nauczyć się z niego korzystać.

Ja korzystam i sobie chwalę. Jednak by było coś widać musi być w miarę jasno

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.Chyba dzisiaj się tym pobawię
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów