Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Akumulator do 1d

Początki nałogu

Domyślnie Akumulator do 1d

Witam

Mam mały problem. Mam 3 akumulatory w moim 1d - 2 starsze, 1 nowszy. Problemem tych starszych było zazwyczaj to że źle wskazywały stan naładowania baterii - po kilku minutach była jedna kreska, zaraz potem migało - co nie przeszkadzało zupełnie w używaniu aparatu przez kilka kolejnych godzin.

Ostatnio jednak akumulator siadł dosłownie po kilku minutach, co mnie w sumie mocno zdziwiło, bo tego typu problem wystąpił po raz pierwszy. Myślałem że się może rozładował w wyniku niskiej temperatury, ale gdy podpiąłem go do ładowarki i nastawiłem "recharge", to sądząc po czasie jaki był potrzebny na rozładowanie, faktycznie był naładowany do pełna.

Wie ktoś co może być przyczyną? Na chłopski rozum może to być kwestia brudnych styków. Jeśli tak, to w jaki sposób i czym je czyścić? A jeśli to nie styki to ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje?

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz dwie opcje (wnioski na podstawie obserwacji akumulatorów do laptopa):
    1. Może trzeba by zresetować procesorek w akumulatorze (akumulatory np. do laptopów mają logikę zarządzającą ładowaniem/rozładowywaniem, jak oglądałem akumulator do 1Dmk2N znajomego, to on też na takowy wyglądał). Czasami pomaga maksymalne rozładowanie akumulatora, gdy aparat twierdzi, że już jest pusty (np. za pomocą żaróweczki) i ponowne naładowanie.
    2. Akumulator rzeczywiście siadł, a konkretnie mogło siąść jedno z ogniw w nim umieszczonych. Podobnie zachowuje się akumulator laptopowy, gdy jest zdechnięta chociaż jedna cela - niby chodzi, raportuje do sprzętu, że jest prąd, potem nagle pojemność spada do 0 i - w skrajnym przypadku - sprzęt nagle gaśnie. Pomaga jedynie wymiana uszkodzonych ogniw.

To moje pomysły. A jak jest na prawdę u ciebie to nie wiem.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

witam
    moze juz przyszedl czas na niego, ja kupilem ten nizej za kosmiczn cene 25 euro z przedsylka i dziala
    link

to tylko tak dla informacji
    u mnie jak wskazywalo jedna kreske czyli prawie zero caly dzien jeszcze biegal ale nie uzywalem lcd wcale.

Pozdrawiam
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    witam
    moze juz przyszedl czas na niego, ja kupilem ten nizej za kosmiczn cene 25 euro z przedsylka i dziala
    link

Pozdrawiam
    Dzięki za hipotezy. Chyba jednak Abraham wzywa go na swoje łono, i nie ma co się oszukiwać - potrzebuję następcy. Z tym że nowa bateryjka canona to wydatek lekko ponad 500 pln, a to w sumie... hmmm... no, znam tańsze w każdym razie. No i rozważam zakup jakiegoś niecanonowskiego zamiennika. Jak Ci się spisuje ten do którego podałeś link? Mi oryginał styka na jakieś 3 - 4 godziny pstrykania non stop (+ rzucenie okiem na LCD co jakiś czas), a jak to wyglada w przypadku zamiennika?

Pozdrawiam

Domyślnie

na orginalnym od full do migania wskaznika rozladowania baterii zrobilem jakies 2 tys rawow albo lepiej w sumie 2 dni z podgladem na lcd .
    A ten z linku pozostale 2 dni jechal i nie widzialem roznicy dodam ze bardzo zimno bylo i dawal rade.

Polecam w sumie , rozladuj go tylko za 1razem ja tak zrobilem i bez problemu.

Mi tu za orginal zaspiewali od 160 do 180 euro. Niezle co ??
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu

Domyślnie

Cuda się dzieją...

Akumulator faktycznie wydawał się kaputt, padał po kilki minutach... próbowałem go rozładowywać i ładować od nowa, miałem nadzieję że to coś pomoże - nic, po staremu, kilka fotek i brak reakcji... Postanowiłem go jednak nie wyrzucać do kosza, i leżał sobie na biurku zbierając kurz. Ostatni zabrałem go ze sobą, bo przy deficycie baterii nawet te kilka minut na nastawienie balasnu bieli byłoby przydatne. I co? Reaktywacja, pół dnia na nim jechałem!! Nie wiem jak to działa, nie znam się na zjawiskach paranormalnych, ale jestem rad!

Morał - nie wyrzucać akumulatorów, nigdy nie wiadomo kiedy im się odwidzi

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    Cuda się dzieją...

Akumulator faktycznie wydawał się kaputt, padał po kilki minutach... próbowałem go rozładowywać i ładować od nowa, miałem nadzieję że to coś pomoże - nic, po staremu, kilka fotek i brak reakcji... Postanowiłem go jednak nie wyrzucać do kosza, i leżał sobie na biurku zbierając kurz. Ostatni zabrałem go ze sobą, bo przy deficycie baterii nawet te kilka minut na nastawienie balasnu bieli byłoby przydatne. I co? Reaktywacja, pół dnia na nim jechałem!! Nie wiem jak to działa, nie znam się na zjawiskach paranormalnych, ale jestem rad!

Morał - nie wyrzucać akumulatorów, nigdy nie wiadomo kiedy im się odwidzi

Pozdrawiam
    Może sie dowiedział, że jest markkiller z nowymi bateriami i myślisz o zmianie i to go tak przestraszyło, że zaczął działać ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Chyba tak... Chociaż rozmowę z nim na ten temat odłożyłem na jutro więc na razie nie feruję wyroków Zobaczymy co mi powie

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

A właśnie. Jaki zamiennik z dostępnych na allegro byście polecili?

Zablokowany

Domyślnie

Przyłączam się do wątku, nie praktykowałem nigdy zamawiania poza krajem. Coś sensownego z allegro?

Uprawnienia umieszczania postów