Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: jak wsadowo zmniejszyć obrazek w PS CS i podostrzyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    . A jak ktoś sobie wszystko cropuje jak leci to niech się nauczy kadrować zdjęcia patrząc przez wizjer podczas fotografowania. Wtedy wszystkie zdjęcia będą miały taki sam rozmiar.
    No rzeczywiscie mocny argument.
    To co zrobic w przypadku kiedy ma sie zbior, nie kadrowanych, plikow, z dwoch aparatow, dajmy na to z 5D i 1D Mark II. Trzeba je pomniejszyc i wyostrzyc do odbitek 10x15 cm.

I moze od razu odpowiem - kiedy mamy pliki (piony i poziomy) o roznych wielkosciach i chcemy je hurtowo zmniejszyc trzeba uzyc w akcji funkcji Fit Image gdzie podaje sie wielkosc w pikselach
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski Zobacz posta
    To co zrobic w przypadku kiedy ma sie zbior, nie kadrowanych, plikow, z dwoch aparatow, dajmy na to z 5D i 1D Mark II. Trzeba je pomniejszyc i wyostrzyc do odbitek 10x15 cm.

I moze od razu odpowiem - kiedy mamy pliki (piony i poziomy) o roznych wielkosciach i chcemy je hurtowo zmniejszyc trzeba uzyc w akcji funkcji Fit Image gdzie podaje sie wielkosc w pikselach
    No cóż, tym problemem zbiłeś mnie z tropu ;-) Faktycznie procentowo byłby problem. Ja pomniejszam zbiory wyłącznie po to aby służyły jako miniaturki-wglądówki, które wczytują się bez porównania szybciej więc dla mnie dokładny rozmiar nie jest ważny. Każdy ma swój sposób, aczkolwiek Twój wydaje mi się zupełnie sensowny. :-)

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Obczaiłem Twój sposób, okazał się najprostszy i najskuteczniejszy. Szczerze mówiąc aż dziwne, że na to nie wpadłem... o tym jednak będe już rozmyślał w samotności ;-).

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie akcje w PS CS - potrzebuje szybko sie dowiedziec

tylko sie nie śmiejcie, nie robiłem nigdy nic wsadowo w PS CS a potrzebuje na 12tą oddać 600 wglądówek z zawodów i musze je na szybko podostrzyć, czy ktoś mogłby mi po kolei krok po kroku jak całkiem zielonemu w tej materii pomoc?? Zaznaczam, że nawet nie wiem gdzie tych akcji szukać- wersja spolszczona

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Jak "na wczoraj" a nie bardzo czujesz temat w PS, to może IrfanViewa
    zaprzegnij? Szybciutko można zrobić wsadowo to co najważniejsze:
    Plik - przetwarzanie wsadowe i dalej sobie już poradzisz...
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 25-03-2007 o 10:13

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    tylko sie nie śmiejcie, nie robiłem nigdy nic wsadowo w PS CS a potrzebuje na 12tą oddać 600 wglądówek z zawodów i musze je na szybko podostrzyć, czy ktoś mogłby mi po kolei krok po kroku jak całkiem zielonemu w tej materii pomoc?? Zaznaczam, że nawet nie wiem gdzie tych akcji szukać- wersja spolszczona
    IMHO najszybszy sposob (cs2):

tworzysz akcje - resize i wyostrzanie.
    otwierasz obrazek
    odnajdujesz zakladke 'akcje'(obrazek).
    tworzysz nowa, nazywasz.

wciskasz przycisk play na tejze zakladce. wykonujesz operacje - resize i wyostrzanie. wciskasz stop na akcji.

potem uruchamiasz (CS2) File/Scripts/Image processor.

wybierasz folder, wktorym znajduja sie zdjecia do przetworzenia, folder docelowy, nizej format a na samym dole najwazniejsze - dodajesz do calej operacji stworzona przed chwila akcje.
    klikasz 'run' i czekasz chwile :0

skoro ma to byc 600 zdjec radze to podzielic na np 6 porcji co by sie komp nie zapchal
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nastier Zobacz posta
    IMHO najszybszy sposob (cs2):

tworzysz akcje - resize i wyostrzanie.
    otwierasz obrazek
    odnajdujesz zakladke 'akcje'(obrazek).
    tworzysz nowa, nazywasz.

wciskasz przycisk play na tejze zakladce. wykonujesz operacje - resize i wyostrzanie. wciskasz stop na akcji.

potem uruchamiasz (CS2) File/Scripts/Image processor.

wybierasz folder, wktorym znajduja sie zdjecia do przetworzenia, folder docelowy, nizej format a na samym dole najwazniejsze - dodajesz do calej operacji stworzona przed chwila akcje.
    klikasz 'run' i czekasz chwile :0
    Próbowałem to zrobić, tyle ,że nie z wysotrzaniem a dodaniem ramki do 20 zdjęć. Zrobiłem wszystko po kolei tak jak to opisałeś i okazuje się,że CS 3 po prostu skopiował mi 20 razy pierwsze zdjęcie na którym zapisałem akcję. Jak to zrobić, żeby CS dodał ramke do kazdego zdjęcia a nie powielał jedno 20 razy ?

Ok. Już sobie poradziłem, wystarczyło nie dawać "flatten image" i akcja działa
    Ostatnio edytowane przez Scream ; 25-03-2007 o 16:40
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

dzieki wszystkim za super rady- od razu vitez, zaćmienie totalne, że już kiedyś zadawałem podobne pytanie, skorzystałem z tutka od ciebie: http://www.webovers.org/index.php?id=art&topic=92 szybko, zwięźle i na temat popróbuje też inne powyższe metody. U mnie w PS nie nazywają sie to akcje ale zadania, może dlatego tak długo szukałem...

roofman, dzieki wielkie i sprawdze to w najbliższym czasie, tymczasem w PS-ie działa to superowo...
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 26-03-2007 o 00:14

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów