Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: jak wsadowo zmniejszyć obrazek w PS CS i podostrzyć

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie jak wsadowo zmniejszyć obrazek w PS CS i podostrzyć

potrzebuje zmniejszyc wsadowo i podostrzyć fotki w PS CS i nie mam zielonego pojęcia czy sie da, a jeśli tak to jak

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W PS CS 2 da się. Nie mam pojęcia jak jest w wersji CS.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    W PS CS 2 da się. Nie mam pojęcia jak jest w wersji CS.
    a jak jest w CS2 ? może w CS jest tak samo??

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach). Potem puszczasz akcje w obróbce wsadowej. Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach)
    a nieprawda - da się abyś za każdym razem mógł zmieniać parametr wyostrzania
    I am FX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    a nieprawda - da się abyś za każdym razem mógł zmieniać parametr wyostrzania
    No wlasnie... wystarczy w akcji, przy wyostrzaniu wlaczyc opcje dialogu .

Domyślnie

Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach
    Tutaj jest z grubsza odpowiedz
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16279

Niestety nie zawsze funkcja Fit Image wystarcza i niestety nie mam pomyslu zeby PS rozpoznawal piony i poziomy i w zaleznosci od orientacji wykonywal rozne akcje.

Dodatkowo chcialbym sie dowiedziec jak polaczyc akcje zmieniania wielkosci zdjec. Sam mam ze cztery formaty zmiany wielkosci zdjecia, wyostrzenia i zapisania. Chcialbym zeby te cztery akcje odbywaly sie za jednym kliknieciem, tylko jak to zrobic, zeby PS zapisywal to w czterech roznych katalogach. Jakies pomysly ??
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach). Potem puszczasz akcje w obróbce wsadowej. Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach

Aby zmniejszal piony i poziomy tak samo wystarczy stworzyc akcje, ktora bedzie pomniajszac procentowo a nie wg. rozmiaru w pikselach, do tego odpowiednie wyostrzanie i wszystko gra.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    Aby zmniejszal piony i poziomy tak samo wystarczy stworzyc akcje, ktora bedzie pomniajszac procentowo a nie wg. rozmiaru w pikselach, do tego odpowiednie wyostrzanie i wszystko gra.
    A co jesli przed pomniejszeniem uzyjesz cropa ? Pomniejszanie procentowe jest bez sensu i niegodne zaufania.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A co jesli przed pomniejszeniem uzyjesz cropa ? Pomniejszanie procentowe jest bez sensu i niegodne zaufania.
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że "niegodne zaufania"? Pomniejsza wg. tego samego algorytmu, ale używając innego kryterium. Jest tak samo godne zaufania jak każde inne pomniejszanie i posiada jak największy sens, przynajmniej dla mnie. Pomniejszam w ten sposób piony i poziomy, szczególnie gdzy używam wsadowej obróbki. A jak ktoś sobie wszystko cropuje jak leci to niech się nauczy kadrować zdjęcia patrząc przez wizjer podczas fotografowania. Wtedy wszystkie zdjęcia będą miały taki sam rozmiar. U mnie się to sprawdza, to po prostu kwestia indywidualna uzależniona dodatkowo samą potrzebą zmniejszania.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów