Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: jak wsadowo zmniejszyć obrazek w PS CS i podostrzyć

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach). Potem puszczasz akcje w obróbce wsadowej. Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach)
    a nieprawda - da się abyś za każdym razem mógł zmieniać parametr wyostrzania
    I am FX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    a nieprawda - da się abyś za każdym razem mógł zmieniać parametr wyostrzania
    No wlasnie... wystarczy w akcji, przy wyostrzaniu wlaczyc opcje dialogu .

Domyślnie

Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach
    Tutaj jest z grubsza odpowiedz
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16279

Niestety nie zawsze funkcja Fit Image wystarcza i niestety nie mam pomyslu zeby PS rozpoznawal piony i poziomy i w zaleznosci od orientacji wykonywal rozne akcje.

Dodatkowo chcialbym sie dowiedziec jak polaczyc akcje zmieniania wielkosci zdjec. Sam mam ze cztery formaty zmiany wielkosci zdjecia, wyostrzenia i zapisania. Chcialbym zeby te cztery akcje odbywaly sie za jednym kliknieciem, tylko jak to zrobic, zeby PS zapisywal to w czterech roznych katalogach. Jakies pomysly ??
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach). Potem puszczasz akcje w obróbce wsadowej. Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach

Aby zmniejszal piony i poziomy tak samo wystarczy stworzyc akcje, ktora bedzie pomniajszac procentowo a nie wg. rozmiaru w pikselach, do tego odpowiednie wyostrzanie i wszystko gra.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    Aby zmniejszal piony i poziomy tak samo wystarczy stworzyc akcje, ktora bedzie pomniajszac procentowo a nie wg. rozmiaru w pikselach, do tego odpowiednie wyostrzanie i wszystko gra.
    A co jesli przed pomniejszeniem uzyjesz cropa ? Pomniejszanie procentowe jest bez sensu i niegodne zaufania.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A co jesli przed pomniejszeniem uzyjesz cropa ? Pomniejszanie procentowe jest bez sensu i niegodne zaufania.
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że "niegodne zaufania"? Pomniejsza wg. tego samego algorytmu, ale używając innego kryterium. Jest tak samo godne zaufania jak każde inne pomniejszanie i posiada jak największy sens, przynajmniej dla mnie. Pomniejszam w ten sposób piony i poziomy, szczególnie gdzy używam wsadowej obróbki. A jak ktoś sobie wszystko cropuje jak leci to niech się nauczy kadrować zdjęcia patrząc przez wizjer podczas fotografowania. Wtedy wszystkie zdjęcia będą miały taki sam rozmiar. U mnie się to sprawdza, to po prostu kwestia indywidualna uzależniona dodatkowo samą potrzebą zmniejszania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    . A jak ktoś sobie wszystko cropuje jak leci to niech się nauczy kadrować zdjęcia patrząc przez wizjer podczas fotografowania. Wtedy wszystkie zdjęcia będą miały taki sam rozmiar.
    No rzeczywiscie mocny argument.
    To co zrobic w przypadku kiedy ma sie zbior, nie kadrowanych, plikow, z dwoch aparatow, dajmy na to z 5D i 1D Mark II. Trzeba je pomniejszyc i wyostrzyc do odbitek 10x15 cm.

I moze od razu odpowiem - kiedy mamy pliki (piony i poziomy) o roznych wielkosciach i chcemy je hurtowo zmniejszyc trzeba uzyc w akcji funkcji Fit Image gdzie podaje sie wielkosc w pikselach
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski Zobacz posta
    To co zrobic w przypadku kiedy ma sie zbior, nie kadrowanych, plikow, z dwoch aparatow, dajmy na to z 5D i 1D Mark II. Trzeba je pomniejszyc i wyostrzyc do odbitek 10x15 cm.

I moze od razu odpowiem - kiedy mamy pliki (piony i poziomy) o roznych wielkosciach i chcemy je hurtowo zmniejszyc trzeba uzyc w akcji funkcji Fit Image gdzie podaje sie wielkosc w pikselach
    No cóż, tym problemem zbiłeś mnie z tropu ;-) Faktycznie procentowo byłby problem. Ja pomniejszam zbiory wyłącznie po to aby służyły jako miniaturki-wglądówki, które wczytują się bez porównania szybciej więc dla mnie dokładny rozmiar nie jest ważny. Każdy ma swój sposób, aczkolwiek Twój wydaje mi się zupełnie sensowny. :-)

Uprawnienia umieszczania postów