Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: jak wsadowo zmniejszyć obrazek w PS CS i podostrzyć

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A co to opcja "dialogu" i jak to zrobić, jeżeli za jednym kliknięciem ja wyostrzam i nagrywam jednocześnie po kilkaset zdjęć?
    FOTOINKWIZYTOR

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    A co to opcja "dialogu"
    google.pl , wpisalem 'dialog akcja Photoshop' , drugi link od gory: http://www.webovers.org/index.php?id=art&topic=92

Dzisiejsza wypowiedz sponsorowaly powiedzenia:
    - szukajcie a znajdziecie
    - zanim zapytasz - poszukaj sam

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dzięki drogi kolego. Niestety nie każdy ma nawyk szukania tak szczegółowo po necie, ja już stary jestem i wolę książki czytać. Tylko dalej nie wiem czy jest możliwe takie sterowanie jak jednocześnie robię takową akcję dla kilkuset zdjęć. Bo jak już zacznie się taka masowa akcja to jak ją przerwać, coś zmienić i wznowić z częściowo zmienionymi parametrami? Chyba się nie da. Dodam, że tak zmienione zdjęcia są cały czas nagrywane w specjalnym folderze. Bo to, że można tak zrobić dla fotek zmienianych pojedynczo to ja rozumiem, ale dla takich zmienianych grupowo, gdzie akcja kończy się nagraniem w innym folderze gotowego zdjęcia to już nie wiem. I od razu napiszę, że jako człowiek starej daty to w goglownicy biegły nie jestem :P
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Niestety nie każdy ma nawyk szukania tak szczegółowo po necie
    Nie zgodze sie z tym by wpisanie paru slow w googla nazwac "szczegolowe wyszukiwanie" .
    ja już stary jestem i wolę książki czytać.
    No to instrukcje do Photoshopa polecam na dzien dobry .
    A potem http://helion.pl/ksiazki/pcs2bi.htm . Lektury akurat na dluuugie, zimowe wieczory.

Tylko dalej nie wiem czy jest możliwe takie sterowanie jak jednocześnie robię takową akcję dla kilkuset zdjęć. Bo jak już zacznie się taka masowa akcja to jak ją przerwać, coś zmienić i wznowić z częściowo zmienionymi parametrami? Chyba się nie da.
    A sprobowales?
    Wchodzisz sobie do akcji (screenshot masz w poprzednim linku), wybierasz punkt z tej akcji odpowiedzialny za wyostrzanie, przy nim wlaczasz opcje dialogu.
    Jak odpalasz akcje na stercie plikow to jest ta akcja wykonywana DLA KAŻDEGO pliku z osobna. Tak wiec dla kazdego pliku odpali ci sie dialog z wyborem parametrow wyostrzania.

Dodam, że tak zmienione zdjęcia są cały czas nagrywane w specjalnym folderze.
    Zapisanie w osobnym folderze tez jest wykonywane osobno dla kazdego pliku. Jest to punkt akcji niezalezny od wyostrzania.

Aha... mowa caly cas o wlasnorecznie nagranej akcji, bo Image Processora nie znajdziesz w menu akcji.

I od razu napiszę, że jako człowiek starej daty to w goglownicy biegły nie jestem :P
    Wybacz ale to zadna wymowka - wystarczy chciec. Dyskusji na temat lenistwo/poswiecanie wlasnego czasu/wyszukiwanie bylo juz mnostwo na forum wiec nie bede kontynuowal tego tematu... co najwyzej przestane sie w nim wypowiadac bo tez mi sie nie bedzie chcialo

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Biblię od PS-a mam, tak samo jak jeszcze z 10 innych książek do w/w programu. Jak widzisz niechęć do szukania w necie mam zaprogramowaną genetycznie. Ale masz rację, to nie jest usprawiedliwienie.
    Akcja oczywiście jest nagrana ręcznie, tyle że jakimś cudem udało mi się stworzyć coś takiego, że akcję którą wyostrzam (i nawet odszumiam) zdjęcia wpakowałem jakoś do przetwarzania wsadowego i mogę sobie cały taki folder zmienić jedną akcją nie klikając każdej fotki oddzielnie (tak robiłem kiedyś) ale po prostu robię tak z całym folderem. Klikam gdzie trzeba i idę spać a komp sam sobie dalej pracuje. Zwyczajnie chciałem się dowiedzieć, czy taką akcję masową można przerwać w pewnym momencie i zmienić jej parametry. Coś czuję, że nie można bo nigdzie tego typu działania nie widziałem.
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach
    Tutaj jest z grubsza odpowiedz
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16279

Niestety nie zawsze funkcja Fit Image wystarcza i niestety nie mam pomyslu zeby PS rozpoznawal piony i poziomy i w zaleznosci od orientacji wykonywal rozne akcje.

Dodatkowo chcialbym sie dowiedziec jak polaczyc akcje zmieniania wielkosci zdjec. Sam mam ze cztery formaty zmiany wielkosci zdjecia, wyostrzenia i zapisania. Chcialbym zeby te cztery akcje odbywaly sie za jednym kliknieciem, tylko jak to zrobic, zeby PS zapisywal to w czterech roznych katalogach. Jakies pomysly ??
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

mkwiek, Vitez , Jarek Jworski - dzięki za porady.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach). Potem puszczasz akcje w obróbce wsadowej. Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach

Aby zmniejszal piony i poziomy tak samo wystarczy stworzyc akcje, ktora bedzie pomniajszac procentowo a nie wg. rozmiaru w pikselach, do tego odpowiednie wyostrzanie i wszystko gra.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    Aby zmniejszal piony i poziomy tak samo wystarczy stworzyc akcje, ktora bedzie pomniajszac procentowo a nie wg. rozmiaru w pikselach, do tego odpowiednie wyostrzanie i wszystko gra.
    A co jesli przed pomniejszeniem uzyjesz cropa ? Pomniejszanie procentowe jest bez sensu i niegodne zaufania.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A co jesli przed pomniejszeniem uzyjesz cropa ? Pomniejszanie procentowe jest bez sensu i niegodne zaufania.
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że "niegodne zaufania"? Pomniejsza wg. tego samego algorytmu, ale używając innego kryterium. Jest tak samo godne zaufania jak każde inne pomniejszanie i posiada jak największy sens, przynajmniej dla mnie. Pomniejszam w ten sposób piony i poziomy, szczególnie gdzy używam wsadowej obróbki. A jak ktoś sobie wszystko cropuje jak leci to niech się nauczy kadrować zdjęcia patrząc przez wizjer podczas fotografowania. Wtedy wszystkie zdjęcia będą miały taki sam rozmiar. U mnie się to sprawdza, to po prostu kwestia indywidualna uzależniona dodatkowo samą potrzebą zmniejszania.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów