No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
ponieważ zaświetlenie pojawia się również na ramce (okolice z napisami po lewej na dole) to może to być też błąd przy wywoływaniu (po tym m.in. rozpoznawało się na 35mm czy problemem było błędne naświetlenie czy obróbka chemiczna) tak jak pisaliśmy - wstaw jakieś kolejne klatki
To wrzucam kilka zdjęć do diagnozy![]()
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
na 100% nie powiem - ale naświetlenia z tego co pokazujesz to naświetlenia zawszę sa w pobliżu narożników więc może szczelina w obudowie, ale możliwe że jak zwiniesz rolkę to naświetlenia będą w tcsamych miejscach i to mogło by to oznaczać naświetlenie jeszcze przed założeniem do aparatu
Czyli klisza z wadami fabrycznymi? Bo zakładałem w dość ciemnym miejscu-na klatce schodowej na Pradze, gdzie to na całej klatce jest jedna żarówka.
to o jedną za dużo![]()
Ale nie powiedziałem, że ja pod tą żarówką kliszę zakładałemByło ciemno, ale jednocześnie na tyle jasno, żebym cokolwiek widział-chociażby zarys obudowy. Uszczelniłem obudowę, jak skończę obecną kliszę i wywołam, to mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i będzie można zamknąć wątęk. A jak nie, to wrzucę kolejne zdjęcia do diagnozy
![]()
ble. ja wkladam w swietle. to nie ma znaczenia. wyglada na nieszczelna obudowe. sproboj poki co zakleic tasma izolacyjna (najlepiej) body po wlozeniu rolki. zrob rolke probna - bedziesz wiedzial co i jak. na problem z migawka to nie wyglada, ale dla pewnosci sprawdz czy listki sie rowno domykaja na wszystkich czasach i przyslonach. a poza tym, zamiast wypic w weekend kilka piw, odloz i kup startamatowke ma ciemna jak..., ale ma! to tak na poczatek... bo lubitel to raczej ekstrawagancki przycisk do papieru (ale tez nienajlepszy). jedyne co w nim fajne, to to ze jak spadnie i sie rozwali, to zadna strata. no i nie zapomnijmy o niesamowitym bokehu na f/3.5 ... plastik rulez 8)
Martin Gorczakowski
Lubitela mam po to, żeby się ze średnim formatem zapoznaćI z kliszą przede wszystkim. Póki co obudowa jest dość śmiesznie zaklejona, ale mam nadzieję, że coś to da. Co do piw to alkoholu nie pijam ze względu i na wiek i na to, że mi to nie leży
Ciemna matówka? A komu to przeszkadza?
Bo mi wogóle...
![]()