Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Stary kliszak i problemy z nim związane

Mieszany widok

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie Stary kliszak i problemy z nim związane

Skąd się wzięły te miejscowe przęświetlenia? Czy to nieszczelność obudowy, wina kliszy, jej wywoływania? Jak temu zaradzić? Zrzchrzaniła mi się w ten sposób prawie cała klisza. Będę wdzięczny za pomoc, abym nie musiał psuć następnej. Dodam, że te miejscowe prześwietlenia/przebłyski występują tylko na kilku fotkach, który nie następują po sobie.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Wygląda na nieszczelną obudowę . Sprawdź czy drzwiczki masz szczelne , jeżeli nie proponuję podkleić od środka czarną aksamitką dostepną w pasmanterii .

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

I ta nieszczelność obudowy ujawnia się tylko na niektórych zdjęciach? To fota z Lubitela. Ja wiem, że te ruskie są nieprzewidywalne, ale żeby aż tak?! Czy wystarczy jak póki co zakleję obudowę taśmą z zewnątrz?
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Przewinęlo się przez moje ręce troszkę starego sprzętu i najcześciej zaświetlenia powstawały poprzez szpary pomiędzy korpusem a drzwiczkami . Fabrycznie na tym styku najcześciej jest "uszczelka" z czarnego weluru , która po latach użytkowania albo się odkleja , albo odkształca wpuszczając światło . To że na niektórych fotach jest zaświetlenie a na niektórych nie , może wynikac z faktu , że raz szybciej przewinałeś kliszę , raz wolniej , raz w słońcu , a raz w półmroku itd.
    Oczywiście istnieje możliwośc zaświetlenia szerokiej kliszy w podobny sposób przy zakładaniu do aparatu ( rolka się wyluzowuje i papier ochronny nie przylega do materiału światłoczułego ), ale zakładam że wkładając kliszę do aparatu uważałeś

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Wkładając kliszę do aparatu stosowałem się do zaleceń, które na kliszy byłe napisane, czyli, żeby nie wkładać w pełnym świetle, lecz w ciemniejszych miejscach. To raczej ta pierwsza przypadłość, czyli uszczelka. Narazie zastasowałem taśmologię wstążeczkową stosowaną, czyli wstążka ozdobna do prezentów przyklejona na taśmę klejącą do korpusu zakrywa linię styku między korpusem a drzwiczkami. Jak skończę tę kliszę, to wtedy będe się bawił we wnętrzu tego potwornego Lomo Stwora
    Dzięki, bo rozjasniłeś mi sytuację. Bałem się, że z aparatem koniec. Mam nadzieję, że kolejnymi kliszami będzie lepiej Pozdro!

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Mungo czy wszystkie naświetlenia mają podobny kształt?? jeśli inny to wstaw kilka do porównania - bo możliwe też jest że to błędne wywołanie.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

a moze to flim, wiadomo szeroki to nie kaseta tylko papier cos tam sie moglo zaswietlic, czy w nie naswietlonych miejscach na filmie tez sa takie kwiatki, moze to migawka ?
    chociaz pewnie nie
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

z tego co pamietam, to w lubismieciu nie ma zadnych uszczelek... to moze byc rownie dobrze wszystko - boczne swiatlo w obiektyw, faktycznie jakies nierowne zlozenie pleckow. odpusc sobie lubitela jednym slowem
    Martin Gorczakowski

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

albo wrzuc jeszcze ze 2 pelne klatki bo na tej z prawej strony to film nie jest zaswietlony, zauwaz ze to swiatelko jest tylko w obrebie klatki
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    albo wrzuc jeszcze ze 2 pelne klatki bo na tej z prawej strony to film nie jest zaswietlony, zauwaz ze to swiatelko jest tylko w obrebie klatki
    Światełko nie jest tylko w obrębie klatki. Jako że tło jest ciemne i zdjęcie, oraz ramka od kliszy ciężko zauwazyć granicę tych wszystkich część. Zaświetlenie jest na całej klatce.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów