Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 161

Wątek: [p13ka]I ja mam kilka ptaszków w kolekcji

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ja od zawsze na wystawach robie na Av, lampa to tylko fill flash do rozjasnienia oczu. Do tego F4 bo przy dluzszych ogniskowych ( > 50mm na szkle czyli wiecej niz 80mm na 20D) to juz GO bywa za krotka (oczy ostre uszy i pyszczek juz nie). I dlatego szklo z IS lepsze do takich zastosowan.
    Tak myślę, że przy obiektywie bez IS > 80mm, gdybym wczoraj przymknął do f/4 na AV przy ISO800 to dostałbym za długi czas, przy którym murowane jest poruszenie zdjęcia (nie mówiąc już o zamrożeniu kota w ruchu). Co mi po doświetleniu lampą jak fota ruszona? Pozostaje M.
    IS faktycznie pomaga, ale przy zdjęciach statycznych.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A ja mam zdecydowanie odwrotne zdanie i duzo zdjec na poparcie swojej tezy ale to we wlasnym watku 8)
    Ale gdzie, kiedy i jak najlepiej/najlatwiej na wystawie kociej zrobic ladne kocie portrety to temat na dluzszy wyklad .
    OK. Moje subiektywne zdanie to zdanie faceta, który nie ma doświadczenia z kocimi wystawami, no i nie ma znajomości wśród właścicieli kotów.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Tak myślę, że przy obiektywie bez IS > 80mm, gdybym wczoraj przymknął do f/4 na AV przy ISO800 to dostałbym za długi czas, przy którym murowane jest poruszenie zdjęcia (nie mówiąc już o zamrożeniu kota w ruchu).
    Ponad dwa lata robilem Tamronem (bez IS) i jakos sobie radzilem... ogniskowe 50-75 (+crop). Efekty na mojej www w dziale "wystawy kocie" - lepiej lub gorzej (skutecznosc zalezala od mojego humoru glownie) ale da sie.

Co mi po doświetleniu lampą jak fota ruszona? Pozostaje M.
    Doswietlenie lampa jak pisalem - doswietla oczy, nic nie daje dodatkowego swiatla oczywiscie (na Av).
    Przy iso800,f4, na Av, pomiar centralnie wazony w wiekszosci sal wystawowych otrzymywalem okolice 1/40-1/80 - da sie utrzymac te 50-75+crop. Takie tez czasy mialem wczoraj i jak widac da sie kota zatrzymac w ruchu - IS pomagal tylko na poruszenia reki.
    IS przydatny jest rowniez do zdjec kotow spiacych/schowanych w glebi klatek gdzie 1/15 to luksus

OK. Moje subiektywne zdanie to zdanie faceta, który nie ma doświadczenia z kocimi wystawami, no i nie ma znajomości wśród właścicieli kotów.
    Znajomosci vs kocie portrety na wystawach maja sie nijak do siebie. Po prostu laze po wystawie i poluje na koty ktore sa na zewnatrz klatek (choc pare zdjec w klatkach tez zamiescilem z ostatniej wystawy, prawie nie widac ze sa kraty)... tylko w ostatecznosci gdy wyjatkowo mi sie kot podoba to prosze hodowce o wyjecie - zazwyczaj widzac porzadny sprzet zgadzaja sie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Kolejny próbki basenowe - EF 135/2L

Wieszam 2 następne pstryki z basenu. Te poprzednie były z puszki cropowanej, a niniejsze z FF.
    135/2L krótki się zrobił i trzeba było trochę mocniej fotki cropnąć
    Foty robione przez szybe...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, IMHO pierwsze (te sprzed paru tygodni) dużo lepsze. Jednak kupiłeś 5D?

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hmm, IMHO pierwsze (te sprzed paru tygodni) dużo lepsze.
    Zgadzam się z Muflonem, ... chyba szyba jednak namieszała :-(

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm, IMHO pierwsze (te sprzed paru tygodni) dużo lepsze.
    Cytat Zamieszczone przez Moris
    Zgadzam się z Muflonem, ... chyba szyba jednak namieszała
    W najbliższy weekend spróbuje ominąć szybę... tylko, że tam 28 st. i spora wilgotność :-?

Jednak kupiłeś 5D?
    Po rozterkach kupiłem go w końcu. Zbytni leń ze mnie
    Przesiadka z 20D na 5D bezproblemowa, parę drobiazgów też pasowało (wężyk, aku, ładowarka)...

Wczoraj byłem w Nowym Dworze Maz. na wystawie psów rasowych. Prawie wyłącznie husky i malamuty, ale coś tam pstryknąłem. Tym razem 70-200IS i nie przez szybę ;-)

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Ostatnie IMHO najlepsiejsze ... w dwóch pierwszych brak mi ostrości na nosach ...
    ... a próbowałeś może ostzyć na noski i w GO łapać oczy i uszy ??

NIE ZNAM SIĘ ... ale może w tym szaleństwie jest jakaś metoda !?

( Ciekaw jestem co na to spece od psów i kotków )

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ostatnie IMHO najlepsiejsze
    Pewnie dlatego, że pysk miał nakrótszy i załapał się w DOF :smile:

... w dwóch pierwszych brak mi ostrości na nosach ...
    No właśnie. A czy nosy/uszy muszą być zawsze ostre?

Próbowałem np. tutaj. Oczy wyszły nieostre, szczególnie prawe. Fakt, że mógłbym jeszcze lekko domknąć przysłonę, ale szczerze mówiąc na taką zabawę nie było zbyt dobrych warunków.

Nie wiem, na razie żaden się nie wypowiedział

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    No właśnie. A czy nosy/uszy muszą być zawsze ostre?
    Uszy niekoniecznie, lecz nos warto, żeby był ostry. Po tym od razu poznam czy mam do czynienia z psem zdrowym czy chorym. Wpłynie to na odbiór zdjęcia także.

Zdjęcia w porządku, lecz te rasy to nie w moim typie - bardziej odpowiadają mi owczarki niemieckie albo wyżłowate.

EDIT - ze zdziwieniem zauważyłem, że na zdjęciu #2 ten młodziak ma oznakowane wnętrze lewego ucha. Ki czort?!
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 20-02-2006 o 17:46

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ostatnie IMHO najlepsiejsze ... w dwóch pierwszych brak mi ostrości na nosach ...

NIE ZNAM SIĘ ... ale może w tym szaleństwie jest jakaś metoda !?

Zalezy od kadru... jesli specjalnie nie przeszkadza a wrecz pomaga (np potegujac wrazenie miekkosci) to krotka GO jest OK. Ja jednak wiekszosc zdjec kotow staram sie robic f4, ogniskowa ok 80mm (po cropie) i daje to wystarczajaca zazwyczaj GO. Z psami pewnie trudniej bo dluzsze pyski maja... ale wazniejsze sa ostre oczy i nieporuszenie zdjecia niz calosc pyska w GO.

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów