Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Gdy zaparuje obiektyw

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawpl Zobacz posta
    Pozostaje chyba jedynie opcja: 2 zestawy puszka+szklo. Jednym robimy na zewnatrz, a po wejsciu do pomieszczenia ten chowamy, wyciagamy drugi z torby i nic sie nie paruje
    Tak było - ale torba też była ze mną na zewnątrz, więc też zaparował...
    Rozwiązania widzę dwa na dzień dzisiejszy: trzecie body z jakimś zoomem w ciepłym miejscu, albo suszarka - ogrzeje i odparuje
    Jakieś inne pomysły?
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Domyślnie

Robiłem zdjecia nocne przy padającej mrzawce. Nie bylo zbyt zimno, typowa jesienna pogoda. Wiedziałem, że jak wejdę do domu to mi zaparuje aparat i obiektyw. Ale pomyślałem sobie wtedy, że takie warunki pogodowe dla apartu (400D) i obiektywu (sigma 28-300) nie stanowią zagrożenia. Ale się pomyliłem. Obiektyw już nigdy nie wrócil do stanu pierwotnego. Zaparowała wewnątrz pierwsza soczewka od strony mocowania obiektywu do aparatu. Powstała mleczna plamka w punkcie środkowym soczewki - niewielkiej wielkości, która skutecznie zablokowała złapanie ostrości centralnym punktem AF. Żadne metody nagrzewania, schładzania, nie odniosły skutku. Na zdjęciach widać było obraz mleczny w samym środku kadru. Zdesperowany, po nieudanej próbie naprawienia dolegliwości u fachowca (na wizytę czekałem ponad miesiąc), zanurzyłem obiektyw w wodzie z dodatkiem środka czyszczącego CIV (czy ja tam się on nazywa) i przeprowadziłem małe płukanko. Ze wszystkich soczewek zeszly powłoki (dla mnie to były brudy). Obiektyw miał kilka miesięcy. Ponad 300 dol. wyrzuconych. Od tamtego czasu postanowiłem sobie, że juz nigdy nie kupię obiektywu innego niż firmy Canon.
    EOS5D + EOS400D + EOS300D + C EF-S18-55/3.5-5.6 ;C EF28-80/3.5-5.6;C EF80-200/4.5-5.6 II;C EF70-200/4L:C EF24-105/4L IS;C EF85/1,8;C EF50/1,4 + EX580II-2szt + ST-E2 + inne dodatki

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

hmm
    Przecież: wkładanie aparatu do worka i czekanie aż się ogrzeje to nic innego jak: wkładanie aparatu do worka gdzie powietrze staje się izolatorem cieplnym, ogrzewanie aparatu jest spowolnione, ponieważ najpierw ogrzewa się powietrze w worku a później aparat. Wniosek- aparat nie ogrzewa się gwałtownie wiec i na nim nie osiada para, para osiada na worku, bo to on stanowi barierę gorącego i ciepłego powietrza. Podobnie powoli możemy ogrzewać aparat poprzez powolne podawanie mu cieplejszego powietrza a wiec np. tak jak na początku wątku napisał XLS.

Wniosek: najlepszym środkiem na odparowanie lub nie zaparowanie jest CZAS

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przede wszystkim wkładanie na dworze aparatu do worka to odcięcie go od bezpośredniego styku z cieplejszym i przez to bardziej wilgotnym powietrzem znajdującym się w pomieszczeniu. Para pojawia się nie od ogrzewania aparatu, a od schładzanie przez zimny aparat tegoż właśnie powietrza, dzięki workowi mamy gwarancję, że to powietrze pozostanie po właściwej stronie worka, aż do wyrównania temperatur.
    Body, stałki, zoomik

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów