Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Wyzwalnie lamp studyjnych przez kostkę - PROBLEM z 300D HELP !

Domyślnie Wyzwalnie lamp studyjnych przez kostkę - PROBLEM z 300D HELP !

Mam taki problem. Porzyczyłem od znajomego dwie lampy studyjne JH-6800. Lampy posiadają wejście na kabel synchro oraz fotocelę. Z fotoceli nie mogę korzystać bo wbudowana lampa błyskowa w 300D generuje przedbłysk pomiarowy i wyzwala lampy za wcześniej.

Natomiast podłączyłem lampy przez kabel synchro do kostki na sanki lampy błyskowej. Kostkę wpiąłem w sanki w aparace i tu mam ZONK. W momencie kiedy chcę wyzwolić migawkę w aparacie, pokazuje się ERROR 99 i aparat blokuje lustro.

Natomiast jeżeli do tej samej kostki podłączę starą lampę błyskową na baterię, to aparat wyzwala w niej błysk bez problemu.

Czy macie jakiś pomysł co jest przyczyną takiego zachowania aparatu?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Odwrotna polaryzacja w lampach JH-6800.

Najprosciej jak sie da: dwie zyly ktore ida z aparatu do lampy trzeba w jakims miejscu zamienic kolejnoscia. Najlepiej by bylo przelutowac przy gniezdzie w lampie, ale przeciac przewod i skrecic odwrotnie tez mozna.
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

można tez odpalić prze fotocele, o której pisałes. poprostu przed zrobieniem zdjęcia wciśnij * i powinno chodzic;-)

Domyślnie

Dzięki wielkie Panowie za rady. Pokombinuję dzisiaj i dam znać czy się udało.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

yay, to w sumie mialem szczescie ze nie mieli JH6800 i kupilem SDW45M, bo pewno mialbym ten sam problem...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A ta SDW45M ma odpalanie z fotoceli na 2gi błysk?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

wysarczy w custom setings wylaczyc fire lampy wbudowanej do powmiaru swiatla. Tylko ze wtedy jadac na manualu trzeba miec opanowana technike dobrze.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

synchro na 2-gi blysk? raczej nie, to tylko zarowka blyskowa za 80 pln

co do robienia w manualu to chyba niezaleznie od wszystkiego, w studio warto jest z niego korzystac. w koncu mamy pelna wladze nad swiatlem.

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    yay, to w sumie mialem szczescie ze nie mieli JH6800 i kupilem SDW45M, bo pewno mialbym ten sam problem...
    Hmm ciekawe jak bede miał z moimi BL-7000.. Kostka synchro w drodze..
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Domyślnie

carter

a może mi powiedzieć dokładnie która to jest opcja w custom setings i czy osobiście ją testowałeś? Bo ja pogrzebałem trochę tam, pozmieniałem opcję, ale niestety nie udało mi się wyłączyć przedbłysku pomiarowego. Jak na razie sprawdza się metoda z naciśnięciem *.

Kuchatek

A jak to jest z tą odwrotną polaryzacją? Bo podłączyłem Analogowego EOSa 33 i tam lampy są wyzwalane bez problemu przez kostkę. Jak zamienię kable to nie popsuję czegoś?

Zamieniłem żyły kolejnością w kablu. 300D teraz wyzwala lampy za pomocą kostki. Dzięki za radę.
    Ostatnio edytowane przez Silwe ; 28-11-2006 o 14:03

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów