Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: pytam, bo nie wiem:(

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    kawo : Może napiszesz co Cię w kicie denerwuje i przede wszystkim co fotografujesz ?
    ja wiem, ze dopiero od sierpnia mam aparat i ciągle się ucze. Dzieki za radę o zakupie ksiązki. juz to zrobiłem, ale dobre rady zawsze doceniam, a w kicie irytuje mnie przede wszystkim to, że często myli się w ostrości AF. Na razie to ja sie aparatem bawię. Wiem, że ten obiektyw jest w miare uniwerslany i tak go właśnie wykorzystuję. od robienia zdjęc portretowych do takich "wycieczkowych" gdzie złapę juz kawałek krajobrazu. No nie mam innego wyjścia i wszystko robię właśnie tym jednym obiektywem, bo innego nie mam. gdybym mial 50 canona - to wykorzystwałbym go własnie do portretów, tak jak to mi juz wyjaśniliście. sigma byłby juz bardziej uniwersalna i z pewenością uzywana na zewnątrz. Czy dobrze myśle, czy znowu odeślecie mnie do książek?

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    Dzieki za radę o zakupie ksiązki. juz to zrobiłem, ale dobre rady zawsze doceniam, a w kicie irytuje mnie przede wszystkim to, że często myli się w ostrości AF.

Jeżeli myślisz, że po zakupie 50 f1.8 AF będzie trafiał częściej niż w kicie to się mylisz. 350-ka pracuje słabiej z jasnymi obiektywami. Wszystkie obiektywy, które mam w stopce współpracują z nią jednakowo, ale najczęściej myli się tamton na szerokim kącie. Jeżeli chcesz żeby większość zdjęć wychodziła ostra, to niestety nastawiaj się na L-ki.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Jeżeli myślisz, że po zakupie 50 f1.8 AF będzie trafiał częściej niż w kicie to się mylisz. 350-ka pracuje słabiej z jasnymi obiektywami. Wszystkie obiektywy, które mam w stopce współpracują z nią jednakowo, ale najczęściej myli się tamton na szerokim kącie. Jeżeli chcesz żeby większość zdjęć wychodziła ostra, to niestety nastawiaj się na L-ki.
    i pewnie kiedys się dochrapie L-ki, al e póki oc musze obejśc się smakim. w takim razie co robic zeby obiektyw ostrzyl jak nalezy jak najczęściej? czy pozzostaje tylko manual? a ostrzenie z AF sobie darować?

Początki nałogu

Domyślnie

i pewnie kiedys się dochrapie L-ki, al e póki oc musze obejśc się smakim. w takim razie co robic zeby obiektyw ostrzyl jak nalezy jak najczęściej? czy pozzostaje tylko manual? a ostrzenie z AF sobie darować?
    sorry, za te literówki, juz mi się nie chce poprawiać...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jeżeli masz włączone wszystkie punkty AFa to może się zdarzać sytuacja że ostrość jest w innym punkcie niż chcesz .
    Jeżeli nie korzystasz z lampy błyskowej ( gdy jest ciemno ) to nie masz wspomagania AFa .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W rzeczywistości AF tylko z nazwy jest auto. Żeby poprawnie zadziałał trzeba go odpowiednio użyć. Jeśli to jest dopiero Twój pierwszy aparat fot. to przytoczę radę Jacka
    od kolejnego obiektywy bedzie lepsza ksiazka o fotografi o podstawach co i jak i dlaczego
    Takie jest moje zdanie. Na "luszczanki" teraz mają ochotę wszyscy, ale przekonanie że zdjęcia od razu będą niesamowite jest złudne. Co do kita to były tutaj wątki że wcale nie jest zły i tak naprawdę da się zrobić niezłe kadry. Potem się ludziska naczytają cyferek, wykresów i obiektyw nagle przestaje pasować.

EDIT: Aha, żeby nie było że się znęcam, to rada: centralny punkt AF i celowanie w kontrastowe motywy
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 27-11-2006 o 21:54

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    W rzeczywistości AF tylko z nazwy jest auto. Żeby poprawnie zadziałał trzeba go odpowiednio użyć. Jeśli to jest dopiero Twój pierwszy aparat fot. to przytoczę radę Jacka
    Takie jest moje zdanie. Na "luszczanki" teraz mają ochotę wszyscy, ale przekonanie że zdjęcia od razu będą niesamowite jest złudne. Co do kita to były tutaj wątki że wcale nie jest zły i tak naprawdę da się zrobić niezłe kadry. Potem się ludziska naczytają cyferek, wykresów i obiektyw nagle przestaje pasować.

EDIT: Aha, żeby nie było że się znęcam, to rada: centralny punkt AF i celowanie w kontrastowe motywy
    dzięki. centralny punkt AF stosuje od dawna i celuje w kontrastowe motywy równie długo. Mysłe po prostu, że taki obiektywa kitowy za 150 zł, nadaje się do postawienia na półkę i tyle. od bidy można nim cos zrobić, a czasem wyjdzie nawet i jakies zdjęcie fajne. Jeśli chodzi o te "luszczanki", to ja nie wiem moze dla kolegi to "luszczanka", dla mnie "lustrzanka" i kupiłem ją z całkowitą świadością wszystkich jej wad i zalet. Gdybym chciał miec aparat "co sam wszystko robi" to kupiłbym sobie małpkę, a na to wasze forum w ogóle nie zaglądał, bo i po co. Tyle. a wszystkich super mądrali prosze zeby znaleźli sobie inne forum - przypomianm, że to jest dla poczxątkujących, a po waszych wypowiedziach moralizatorskich, nagabywaniu na czytanie książek itp., wnoszę, że nie jesteście początkującymi, za to lubicie sobie zrobic podśmichujki, z tych "co to nie "umiom" ostrości złapać". Zapraszam na forum prawnicze, zobaczymy kto się będzie smiał ostatni.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Coś już napisał Awatar Firrdun
    Miasto
    London

Domyślnie

Kawo mysle ze nie powinienes sie tak denerwowac. Ludzie dobrze pisza. Mysle, ze nie chodzi nikomu by sie posmiac. A co do zakupu ksiazki to moze faktycznie warto zapoznac sie z tym jak zmienia sie perspektywa i glebia ostrosci w zaleznosci od ogniskowej jakiej uzywasz, bo nawet tak jasna "50" nie osiagniesz takich samych efektow w portrecie jak np obiektywem z ogniskowa 100 mm.
    Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L

Domyślnie

To daj mi linka do forum prawniczego. Mam pytanie czy można robić zdjęcia rafinerii. Zobaczymy jakie tam mądre głowy siedzą Sorry za OT.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinio Zobacz posta
    To daj mi linka do forum prawniczego. Mam pytanie czy można robić zdjęcia rafinerii. Zobaczymy jakie tam mądre głowy siedzą Sorry za OT.
    nie muszę cie wysyłać do forum praw. Z pewnością mozna foto. rafinerię. chyba., że widnieją na ogrodzeniu wyraźne zakazy.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów