Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: pytam, bo nie wiem:(

Początki nałogu

Domyślnie pytam, bo nie wiem:(

chodzi mi o obietktyw canona EF 50 1,8 II. to że on jest stałoogniskowy oznacza, ze nie ma na nim pierścienia do tzw "przybliżania i oddalania"? a jeśłi tak, to czemu służy taki obiektyw? jak go wykorzystywać?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

- dokladnie tak
    - robiac krok do przodu albo krok do tylu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    a jeśłi tak, to czemu służy taki obiektyw? jak go wykorzystywać?
    sluzy zdjec robieniu...:rolleyes: a wykorzystuje sie tak samo, jak kazdy inny - ustawiasz ostrosc na temacie zdjecia i siup.
    A mowiac na powaznie - jest to obiektyw portretowy (w cyfrze) i w tym temacie bywa najczesciej wykorzystywany. Na analogach to tzw. standard - ale to juz sobie doczytasz szukajac informacji

Warto jeszcze wspomniec, ze obiektyw ten ma bardzo dobry stosunek jakosci/ostrosci do ceny. Po prostu dobry prezent na Mikolaja
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hehe, spójrz na moją stopkę. Same stałoogniskowe i jakoś żyje ;-)

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie do końca jest to obiektyw portretowy. Fakt, większość u posiadaczy sprzętu cyfrowego przelicza dla matrycy 350D, 20D, 400D razy 1,6 co daje 80mm.
    Wg większości opisów podawane dla portretu wartości ogniskowych to 75 do 135mm. Wynika z tego, że obiektyw 50mm to nie 80mm, chociaż po przeliczeniu tyle otrzymujesz. To tak jakbyś miał obiektyw np. 24mm i dużą matrycę , po czym wykadrował do mniejszej wartości i też Ci wyjdzie np.75mm.
    Czy wyjdzie na to samo?
    Ale na szczęście każdy wykorzystuje sprzęt jak chce i może on posłużyć do portretów (rzecz gustu i upodobań). Mnie zdarza się robić zdjęcia takim obiektywem (tyle że wersją MK I) np. na koncertach, z uwagi na jego jasność tyle że jest to zoom nożny i trzeba się nachodzić.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    sluzy zdjec robieniu...:rolleyes: a wykorzystuje sie tak samo, jak kazdy inny - ustawiasz ostrosc na temacie zdjecia i siup.
    A mowiac na powaznie - jest to obiektyw portretowy (w cyfrze) i w tym temacie bywa najczesciej wykorzystywany. Na analogach to tzw. standard - ale to juz sobie doczytasz szukajac informacji

Warto jeszcze wspomniec, ze obiektyw ten ma bardzo dobry stosunek jakosci/ostrosci do ceny. Po prostu dobry prezent na Mikolaja
    panowie! nie wkurzajcie mnie w morde jeża!
    jestem na forum dla początkujących więc pytam jak początkujący. rozumiem ze najlepz4e zastosowanie dla tego obiektywu to ustawienie aparatu na staywe i trzaskamnie portrecików babci na imieninach u cioci, tak? tak, aby sie nie poruszać w te i we wte? szukam dla siebie czegos poza kitem, bo po 2 tys, zdjęć zaczyna on mnie wkurzać...
    Czy to prawda,ze ten canon po kilku tysiącach zdjęc łapie luzy "ponadstandardowe"?

Czy ktoś miał kiedys takiego canona? http://www.allegro.pl/item144992127_...vat_gwar_.html ewentualnie jak się spisuje?

jestem na forum dla początkujących więc pytam jak początkujący. rozumiem ze najlepz4e zastosowanie dla tego obiektywu to ustawienie aparatu na staywe i trzaskamnie portrecików babci na imieninach u cioci, tak? tak, aby sie nie poruszać w te i we wte? szukam dla siebie czegos poza kitem, bo po 2 tys, zdjęć zaczyna on mnie wkurzać...
    Czy to prawda,ze ten canon po kilku tysiącach zdjęc łapie luzy "ponadstandardowe"?

Czy ktoś miał kiedys takiego canona? http://www.allegro.pl/item144992127_...vat_gwar_.html ewentualnie jak się spisuje?
    i czy stanowi on konkurencje dla tej poprularnej SIGMY 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Wg większości opisów podawane dla portretu wartości ogniskowych to 75 do 135mm. Wynika z tego, że obiektyw 50mm to nie 80mm, chociaż po przeliczeniu tyle otrzymujesz. To tak jakbyś miał obiektyw np. 24mm i dużą matrycę , po czym wykadrował do mniejszej wartości i też Ci wyjdzie np.75mm.
    Czy wyjdzie na to samo?
    Tak, tylko GO będzie trochę większa. Perspektywa i głębia taka sama.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Za te pieniądze 50mm warto kupić, dlatego prawie każdy go ma, a co do 75-300 to wolę Sigmę w Fotojockerze za 666zł, bo tańsza

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Tak, tylko GO będzie trochę większa. Perspektywa i głębia taka sama.
    Hmm.. nie bardzo rozumiem GO będzie większa czy taka sama. A perspektywa nie będzie na pewno taka sama. Zrób zdjęcie na 12mm i wytnij tak aby uzyskać 100mm (dużo trzeba ciąć) i nie uzyskasz takiej samej perspektywy, pomijam już jakość rozmycia za obiektem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek Deka ; 27-11-2006 o 19:35

Domyślnie

Ale ale, nikt Cie nie zamierza wkurzac, easy i daj jezowi spokoj:rolleyes:
    To podforum dla poczatkujacych i pytanie jak najbardziej na miejscu

Mowilem powaznie, mozesz ten obiektyw zapiac do puszki na statywie, robic fotki babci i tyle, a mozesz wziasc kogos znajomego w plener i zrobic mu kilka fajnych ujec. A ze portretowy - zdecydowana wiekszosc osob ktore maja ten obiektyw kupuje go z dwoch powodow:
    1) portret wlasnie (mala GO i mila ogniskowa daje w sumie przyjemne efekty w tym temacie)
    2) f1.8 - co zawsze sie przyda

Zwroc uwage jeszcze na jedna rzecz - rzecz gustu, ale czesc osob (duuuza czesc) czepia sie zawsze bokeh'u tego obiektywu

@Jacek - Tomasz Ci juz odpowiedzial, ja tylko dorzuce - przy obiektywie o jasnosci 1.8 zmiana GO jest do przebolenia. A jezeli chodzilo Ci o perspektywe - wiesz przeciez, ze nie wszystkie portrety to sama twarz
    Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Hmm.. nie bardzo rozumiem GO będzie większa czy taka sama. A perspektywa nie będzie na pewno taka sama. Zrób zdjęcie na 12mm i wytnij tak aby uzyskać 100mm (dużo trzeba ciąć) i nie uzyskasz takiej samej perspektywy, pomijam już jakość rozmycia za obiektem.
    Jak chcesz zmienic perspektywe na zrobionym juz zdjeciu przy kadrowaniu?
    Ostatnio edytowane przez rysiaczek ; 27-11-2006 o 19:44
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów