Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak dziala filtr AA?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Dlaczego rozmyć?
    A gdzieś sie naczytałem, że rozmycie przed resizem pozwala pogubić trochę szumów :-) No i zgodnie z tym rozmywam, zmniejszam a potem ostrze z powrotem.
    Czy to niepoprawne działanie? bo do efektów nie mam specjalnie zastrzeżen.. jakby co to możesz zerknąć do galerii (link w stopce), fotki z Francji tak obrabiałem.

Jest to wstępne podostrzenie, które w jakiś sposób "niweluje" rozmycie przez filtr AA. Każda następna operacja to już wedle uznania.
    Ok, jasne rozumiem.
    powiedz mi jeszcze jedną rzecz - jak to jest "bez ostrzenia"?
    Gdy są Picture Style to jasne - na "0"
    ale w aparatach 300D/350D mamy ustawienia sharpnes -2 -- 0 -- +2.
    Bez ostrzenia* to jest "0" czy "-2" ?
    * wiem, że przy RAW to nie ma znaczenia, ale wołam RAWy softem od Canona i soft widzi te ustawienia.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    powiedz mi jeszcze jedną rzecz - jak to jest "bez ostrzenia"?
    Gdy są Picture Style to jasne - na "0"
    ale w aparatach 300D/350D mamy ustawienia sharpnes -2 -- 0 -- +2.
    Bez ostrzenia* to jest "0" czy "-2" ?
    * wiem, że przy RAW to nie ma znaczenia, ale wołam RAWy softem od Canona i soft widzi te ustawienia.
    Wykonując zdjęcia w RAW nie mają znaczenia ustawienia, chyba że tylko do miniaturki JPG "ukrytej" w RAW. Ja używam RawShooter'a jak również UfRAW - ten dedykowany do Canon mi nie podchodzi, choć jako jedyny chyba zczytuje wartości ustawień z miniaturki JPG.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Wykonując zdjęcia w RAW nie mają znaczenia ustawienia, chyba że tylko do miniaturki JPG "ukrytej" w RAW. Ja używam RawShooter'a jak również UfRAW - ten dedykowany do Canon mi nie podchodzi, choć jako jedyny chyba zczytuje wartości ustawień z miniaturki JPG.
    No przecież napisałem w dopisku, że wiem, iż nie mają znaczenia; no ale ja właśnie używam tego softu który zczytuje ustawienia i chciałbym wiedzieć jak od razu ustawić w aparacie, żeby było "bez ostrzenia" coby potem przy wołaniu nie musieć przestawiać.
    Tak więc "0" czy "-2" ??
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    A gdzieś sie naczytałem, że rozmycie przed resizem pozwala pogubić trochę szumów :-) No i zgodnie z tym rozmywam, zmniejszam a potem ostrze z powrotem.
    Czy możesz podać jakieś źródło na ten temat? Jakich użyć parametrów rozmywania (zapewne zależą one od wielkości rozmiaru zmniejszania itp), a następnie jak wyostrzać po zmniejszeniu?

Uprawnienia umieszczania postów