Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Praca w E-TTL II - problemy

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Praca w E-TTL II - problemy

Witam
    Od niedawna posiadam 20D i mam pewien problem przy pracy z błyskiem. Otóż mając 300D naciskałem FEL + przekadrowanie lub najeżdzałem aktywnym punktem AF na twarz i było ok. Natomiast mam wrażenie że ETTL2 przepla część zdjęć tzn wprowadzam korektę +1/3 i cały kadr jest ok ale wystaczy by osoba była w ciemnym ubraniu i juz twarz jest przepalona. Stąd moje pytanie jak radzicie sobie z takim problemem - pozsotaje operowanie korektą i wprowadzanie jej na - ??

A może trochę przesadzam i jestem przewrażliwiony - moim zdaniem w ettl jakoś lepiej mi zdjecia wychodziły wiec zapewne kwestia nabrania doświadczenia z ETTL2

http://www.pbase.com/trampek/image/70822158

PS w aparacie była wymieniana matówka (poprzedniu uzytkowniek uzywał innej przez pewem czas) czy moze to mieć wpływ na pomiar wiatła błyskowego ??
    Piotrek Wolak "trampek"
    EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 L + 70-200 4,0 L + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Masz przepalenia, bo fotografowales z duzym udzialem swiatla zastanego. Do prawidlowej badz prawie prawidlowej ekspozycji dokladasz swiatlo z lampy z korekta na plus. Efekty latwo przewidziec Korekta na plus jest w takiej sytuacji niewskazana.

Nie musisz tez FEL'owac. E-TTL II wyeliminowal ten problem.

Jak chcesz wiedziec wiecej to przegladnij ten watek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
    ...

Bywalec Awatar senturion
    Miasto
    Leżajsk-Dębica: Podkarpackie

Domyślnie

najlepiej przeczytac instrukcje obsługi
    REBEL+KIT+BG-E1+Kingston 512 MB+SanDisk 1GB+statyw hama+czas pokaże :rolleyes:

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kuchatku oczywiście dobrze kombinujesz że gdybym dołożył światła błyskowego do ekspozycji to efektem byłoby przeplanie. W tym przypadku jednak prawidłowa ekspozycja wymagałby czasów około 2 sekund natomiast czas miałem ustawiony na 1/4 sekundy. Tak wiec nie sądze aby spowodowane było to kumulowaniem sie światła zastanego i błyskowego. Moze jednak przepalenie spowodowane jest duża ilością czarnego ?? Co o tym sądzisz??
    Piotrek Wolak "trampek"
    EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 L + 70-200 4,0 L + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Sadze ze e-ttl II bardzo dobrze radzi sobie w porownaniu do starej wersji z rozroznianiem czy dane pola pomiarowe wypadaja na czarny czy nie i dosyc dobrze dobiera blysk do tego. Moim zdaniem nie do konca o to tu chodzi. Wiekszym problemem sa swiecacy sie ludzie, ktorzy odbijaja zdecydowanie za duzo swiatla z lampy.

Do tego doszla korekta na plus. Wiec nawet jesli aparat dobral prawidlowo aby przepalen nie bylo to jednak je na nim wymusiles.

Ale ja tam sie w sumie nie znam
    ...

Uprawnienia umieszczania postów