W jaki sposób skompresować fotkę do jpg, aby aparat ją wyświetlił?
Próbowałem już wszystkiego i po skopiowaniu zdjęć z powrotem na aparat dostaje komunikat "no Image". Ktoś może z tym walczył?
W jaki sposób skompresować fotkę do jpg, aby aparat ją wyświetlił?
Próbowałem już wszystkiego i po skopiowaniu zdjęć z powrotem na aparat dostaje komunikat "no Image". Ktoś może z tym walczył?
40D C17-55/2.8 C100/2.8 580exII
jak chcesz fotke z kompa wrzucić na aparat to do folderu takiego jaki tworzy aparat przy robieniu zdjęć.
najlepiej zrób jedno zdjęcie-usuń je z folderu, i wrzuć co tam chcesz do niego![]()
tak też próbowałem jednak aparat zdaje się wyświetlać jedynie pliki które sam stworzył jeżeli taki plik przepuszcze przez corela to i zapisze jako jpg to najczęściej nie chce go wyświetlić - a czasami go wyświetli, nie wiem o co chodzi.
Było by miło np zrzucić mapkę miasta do jpg i na 350. Zamiast co chwile wyciągać papierową mapę z plecaka wystarczyło by zerknąć na ekranik :]
40D C17-55/2.8 C100/2.8 580exII
Pewien fotograf z Belfastu na warsztatach fotograficznym mnie prawie zlinczował jak na karte nagrałem zdjęcie z kompa i jeszcze do tego zdjęcia dorobiłem inne aparatem.
Strasznie się przejął bo podobno zna kilka osób co w taki sposób karte spaliło, w senie że jak karta sformatowana w aparacie to tylko on może na nią zapisywać .
Tak naprawde nie wiem na 100% czy to prawda czy nie ale wole nie ryzykować i już tak nie robie .
To tak tylko jako przeztroga a jak bedziesz robił to już od ciebie zależy
Pozdrawiam
Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3
martinbartnicki.com
A po kiego grzyba chcesz wrzucać zdjęcia z kompa do aparatu???
Masz za małą pojemność twardziela czy monitor Ci się zepsuł??
Pozdrawiam
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
Albo jak masz dobry telefon, to wrzuć na komórkę :-), sony-ericsson nie ma problemów z czytaniem jpg-ów.
No akurat 350-ka ma rewelacyjny wyświetlacz. Na nim można co najwyżej sprawdzić czy wogóle jest zdjęcie, bo nic więcej ocenić się nie da.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 26-11-2006 o 21:53
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
No fakt ...To nie 3cale , ale...Przecież istnieje możliwość zbliżania(powiększania) fotki na wyświetlaczu...Jeżeli plik będzie duży i dokładny...Wtedy pomysł jest jak najbardziej wykonalny... O wygodzie i ogólnym sensie takiego pomysłu nie wspomnę... 8) ale wykonalne JEST !
Niezła bzdura.
Ja od dwóch lat (czyli od zakupu 300D) zdjęcia do kompa zgrywam wyłącznie przez przejściówkę PCMCIA albo databank, włącznie z kasowaniem. Zdarzało mi się wielokrotnie nagrywać coś na kartę (raz z braku lepszego pomysłu nagrałem kumplowi na CF-a jakieś oprogramowanie). Nigdy nic się nie stało. I wogóle dziwi mnie pomysł, że cokolwiek mogłoby się stać. Owszem, jak się niepoprawnie sformatuje kartę w czytniku w kompie, to aparat może jej nie strawić. Ale żeby spalić kartę... To chyba tylko, jak czytnik jest walnięty.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)