Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Jaki przelicznik przy M42 ?

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trochę prób, kilkaset fotek i można dojść do wprawy w używaniu obiektywów M42. Sam na początku też miałem obawy, że będę ustawiał ostrość w nieskończoność. A tak na prawdę wychodzi niewiele wolniej niż kit :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wlasnie korekcja oka wazna jest - podpiecie KITa czy czego kolwiek z AF - testowa fotka na czyms kontaktowymm - spust do polowy - potem dostrajasz sobie wizjer tak zeby ostro bylo, zmieniaasz obiektyw i nie ma bata - wszystko ostre

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    nie wszystko...jeszcze zależy od tego jaką korekcję sobie w wizjerze zrobisz...mój ojciec stostuje korekcję na plus wziąłem aparat, nie sprawdziłem i podpiąłem m42...ostrych zdjęć brak
    U mnie z "korekcją oka" jest ok, ale za to potrzebna korekcja ekspozycji, bo ciutkę prześwietla. :-)
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Wlasnie korekcja oka wazna jest - podpiecie KITa czy czego kolwiek z AF - testowa fotka na czyms kontaktowymm - spust do polowy - potem dostrajasz sobie wizjer tak zeby ostro bylo, zmieniaasz obiektyw i nie ma bata - wszystko ostre
    Korekta oka nie zmienia punktu ostrosci i tego co bedzie ostre na zdjeciu. Zmienia sie jedynie poziom ostrosci obrazu na matowce. Ostre bedzie to samo, ale nieco mniej albo nieco bardziej.
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Korekta oka nie zmienia punktu ostrosci i tego co bedzie ostre na zdjeciu. Zmienia sie jedynie poziom ostrosci obrazu na matowce. Ostre bedzie to samo, ale nieco mniej albo nieco bardziej.
    Tylko jezeli bedziesz patrzyl przez wizjer i "na oko" bedzie OK a masz przestawione koleczko to niestety.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Nie obrazu na matówce, tylko widzianego obrazu z matówki.
    Na matówce jest ostro, Ty widzisz nieostro.
    Znaczek pocztowy na kopercie jest ostry, zakładasz okulary taty - i staje się nieostry.

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Tylko jezeli bedziesz patrzyl przez wizjer i "na oko" bedzie OK a masz przestawione koleczko to niestety.
    Jak masz przestawione kółeczko, to stety, stety, po prostu nie ustawisz całkiem ostro, bo korekcja na to nie pozwoli, ale najostrzej jak się da - będzie ostro.
    Korekcja dioptrii to jest _tylko_i_wyłącznie_ korekcja w okularze, nie ma wpływu na tor optyczny obiektyw - film ani obiektyw - lustro - matówka.

Domyślnie

więc mam dobrze nakręcone w wizjerze
    a co do korekcji eksplozji to zawsze mam na -1EV i jest ok bo bez korekcji racja że za jasno.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Nie obrazu na matówce, tylko widzianego obrazu z matówki.
    Na matówce jest ostro, Ty widzisz nieostro.
    Znaczek pocztowy na kopercie jest ostry, zakładasz okulary taty - i staje się nieostry.
    Czepiasz sie

Ale to dobre porownanie dla niektorych
    ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów