Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Jaki przelicznik przy M42 ?

Domyślnie Jaki przelicznik przy M42 ?

Witajcie.

Przy okazji witam wszystkich serdecznie, bo to mój pierwszy post na C-B.

Przed chwilą stałem się posiadaczem przejściówki EOS/M42 i zacząłem się już rozglądać za jakimś fajnym szkłem. O ile w EF ogniskową mnoży się (bodajże) x 1.6 to czy w przypadku M42 jest tak samo?

Domyślnie

Vitaj.
    Przelicznik zależy od wielkości matrycy, nie od szkła, tak więc będziesz miał dokładnie taki sam crop.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

jezeli masz aparat z cropem 1,6 to po podpieciu obiektywu M42 przez przejsciowke masz to samo czyli krop 1,6

Domyślnie

Dziękuję za szybkie odpowiedzi

Niestety, mam cropa 1.6 ale myślałem, że przy M42 będzie jeszcze większy...uff..
    Trochę jeszcze nie mogę sobie wyobrazić współpracy body ze szkłem, nie mającego praktycznie żadnego kontaktu z obiektywem... zwłaszcza, że jest to przejściówka bez potwierdzania ostrości. W tym momencie body wogóle "myśli" że nie ma podpiętego żadnego szkła... To jak wtedy robić zdjęcia? Na M, czy Tv ?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

nie ma problemu, ustawiasz Av albo M i naprzod, tyle ze pomiar swiatla jest dokonywany na roboczej przyslonie.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na Av, wtedy będziesz miał automatykę czasu. Albo na M.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

No to się dowiedziałem

Do tej pory żyłem w przekonaniu że to nie wielkość matrycy decyduje o wielkości cropa a odległość "końca" obiektywu od matrycy

Domyślnie

A co do przejściówki bez potwierdzenia to się nie przejmuj tez mam taką kupiłem ją bo szkoda mi było kasy a nie wiedziałem jak się ma cyfra do starego szkła teraz już tym szkłem troche fotek porobiłem (dzisiaj nawet w zoo) i wszystko ostrzyłem na "oko" i twierdze że oko mam duzo lepsze niż AF w tanich szkłach bo naprawde zdjęcia bardzo ostre więc w moim przynajmiej przypadku nie mam zamiaru inwestować w potwierdzenie bo nie ma sensu.
    Pozdrawiam
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shark-uk Zobacz posta
    A co do przejściówki bez potwierdzenia to się nie przejmuj tez mam taką kupiłem ją bo szkoda mi było kasy a nie wiedziałem jak się ma cyfra do starego szkła teraz już tym szkłem troche fotek porobiłem (dzisiaj nawet w zoo) i wszystko ostrzyłem na "oko" i twierdze że oko mam duzo lepsze niż AF w tanich szkłach bo naprawde zdjęcia bardzo ostre więc w moim przynajmiej przypadku nie mam zamiaru inwestować w potwierdzenie bo nie ma sensu.
    Pozdrawiam
    Wiesz ale to wszystko zależy od "oka" .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz ale to wszystko zależy od "oka" .
    nie wszystko...jeszcze zależy od tego jaką korekcję sobie w wizjerze zrobisz...mój ojciec stostuje korekcję na plus wziąłem aparat, nie sprawdziłem i podpiąłem m42...ostrych zdjęć brak
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów