Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: MP-E 65/2.8 1-5x Macro - czy ktoś posiada takie szkło

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Ten pierścień ręczny, który służy w normalnym świecie do nastawy ostrości tutaj wyskalowany jest w powiększeniu - 1 - 5x. Skali odległości nie ma wcale
    Bo ten pierścień służy do wyboru pożądanej skali odwzorowania, nie do ostrzenia. Ostrzy się regulując odległość od obiektu.
    To jest specjalistyczny obiektyw MAKRO i TYLKO MAKRO. Tym się nie da wyostrzyć na nieskończoność jak innymi obiektywami macro (np. 60/2.8 czy 100/2.8), nie da się zrobić portretu czy jakiegokolwiek innego zdjęcia, bo ten obiektyw ma MINIMALNĄ skalę odwzorowania 1:1 i powyżej określonej odległości ostrzenia (jak chcesz, to sobie ją wylicz dla skali 1:1 i ogniskowej 65mm, to nietrudne) po prostu NIE DZIAŁA... więc nie wiem, czego się spodziewałeś ;-)

Domyślnie

No właśnie, to jest m.in. egzotyka tego obiektywu - odległość robocza 4,1 cm (5x) .

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo

Witam, mam pytanie czy ktoś z was mial stycznośc z tym obiektywem Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo ?? jak go oceniacie ? a może ktoś zna link do jakiegoś testu tego szkła bo ja się doszukac nie moge, przymierzam się do zakupu szkła makro i ten obiektyw wydaje mi się dobrym rozwiazaniem

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brzeku Zobacz posta
    Witam, mam pytanie czy ktoś z was mial stycznośc z tym obiektywem Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo ?? jak go oceniacie ? a może ktoś zna link do jakiegoś testu tego szkła bo ja się doszukac nie moge, przymierzam się do zakupu szkła makro i ten obiektyw wydaje mi się dobrym rozwiazaniem
    Mam to szkło od trzech tygodni, jest bardzo specyficzne i wymagające. Po pierwsze musisz go używać montując na statywie bo ostrość ustawiasz ręcznie poprzez ustawianie odległości szkła od obiektu.
    Na podstawowe makro raczej nie polecam.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

xabu
    Guest

Domyślnie

Szkla wcanie nie trzeba uzywac na statywie. W sloneczny dzien nawet bez lampy mozna zrobic dobra fote x3 w gorszych warunkach oswietleniowych lepiej posiadac lampe MR-14EX lub zwykla z softboxem. Ten obiektyw jest swietny ale trudny w obsludze i trzeba sie sporo nameczyc zeby uzyskac zadowalajacy efekt. Jako podstawowe szklo lepiej kupic 100/2.8 canona albo sigme 150/2.8

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xabu Zobacz posta
    Szkla wcanie nie trzeba uzywac na statywie. W sloneczny dzien nawet bez lampy mozna zrobic dobra fote x3 ...
    Gratuluje pewnej reki, skoro potrafisz utrzymac sprzet bez statywu przy robieniu zdjec x3 (zwlaszcza gratuluje umiejetnosci utrzymania zakresu ostrosci w planowanym miejscu)

Pierrefr
    Guest

Domyślnie

Również zastanawiałem się nad zakupem tego szkła, i jest decyzja - kupuję! Za kilka dni będzie u mnie. Jedno jest pewne - obiektyw przeznaczony jest do "zadań specjalnych", które zabawę w makro zamieniają w poważne hobby, i o to chodzi. Poniższy link daje trochę informacji na temat MP-E 65, niestety po czesku.
    http://www.e-fotografija.com/artman/...icle_910.shtml
    Ostatnio edytowane przez Pierrefr ; 03-02-2007 o 21:41

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    Gratuluje pewnej reki, skoro potrafisz utrzymac sprzet bez statywu przy robieniu zdjec x3 (zwlaszcza gratuluje umiejetnosci utrzymania zakresu ostrosci w planowanym miejscu)
    Przyłączam się do gratulacji, ale chciałbym zobaczyć foty robione w skali 3:1 z wolnej ręki bez wspomagania światłem lampy błyskowej . Tak się składa, że niemal na codzień używam obiektywów MP-E 65 i 100/2,8 macro USM w charakterze sprzętu uzupełniającego (pozwalającego na fotografowanie w skali poniżej 5:1) względem zautomatyzowanego mikroskopu stereoskopowego Leica MZ 16A (powiększenia od 4,5X do 920X), ale czynię to wyłącznie w pracowni z wykorzystaniem w roli statywu podstawy i kolumny 300 mm z manualnym mechanizmem ogniskującym makro/mikro od mikroskopu stereozkopowego Leica serii M. Do doświetlenia obiektu najczęściej używam zestawu oświetlaczy VisiLED firmy Schott lub (rzadziej) lampy błyskowej MT-24 Ex. W innym wątku pisałem, że nie wyobrażam sobie korzystania z obiektywu MP-E 24 Ex w terenie (szczególnie bez dobrej lamy błyskowej makro) i uzasadniałem dlaczego. Opinię tą oczywiście oparłem na wielokrotnych próbach zakończonych bardzo miernymi wynikami, a przede wszystkim zmęczeniem (dźwiganie w torbie przez wiele godzin w na ogół trudnym terenie blisko 1 kg odczuje najsilniejszy, a ja do najmłodszych niestety już nie należę ;-) ), stratą czasu i podenerwowaniem .
    Obiektyw MP-E 65 to szkło baaardzo wymagające, ale jednocześnie bliskie perfekcji. Jego zakupu na pewno będę odradzał początkującym, chociaż... być może rzuceni na „głęboką wodę” szybko nauczyliby się z niego korzystać :-D .
    Obszerna recenzja obiektywu była opublikowana dwa lub trzy lata temu na jednej z polskojęzycznych stron poświęconych fotografii, ale nie pamiętam jej adresu (zamieszczę, jak odszukam!). Dla zainteresowanych mogę zeskanować i udostępnić angielskojęzyczną instrukcję obsługi (może też być w językach: francuskim, niemieckim, hiszpańskim, chińskim lub japońskim ;-) ) — piszcie na priva.
    MS
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 03-02-2007 o 22:41

Pierrefr
    Guest

Domyślnie

Prawdopodobnie chodzi m.in. o stronę: http://www.foto.com.pl/stare/teksty/obiektywy8.html ?
    Przywracając ten temat do życia, miałem na uwadze powrót do rozmowy o "poważnej" makrofotografii. Należę do tych początkujących lecz rzucających się właśnie na "głęboką wodę". Propozycja udostępnienia instrukcji obsługi jest świetnym pomysłem, zważywszy na fakt, że w internecie jest bardzo mało szczegółowych informacji na temat tego obiektywu. Każda rada dotycząca umiejętnego posługiwania się obiektywem i wykorzystywania jego możliwości będzie na "wagę złota", tym bardziej, że tak mało osób ma szczęście podpinać MP-E 65 do swojego body.

Początki nałogu

Domyślnie

Tak, to ten artykuł. Lepszego i bardziej rzeczowego tekstu w języku polskim nie znajdziesz...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów