Własność dotyczy rzeczy nie tylko materialnych. A wynajem nie jest bez ograniczeń, np. nie można niszczyć hotelu, spać w 10 osób w jednym łóżku, hałasować itd.
no jeśli pokój jest 10 osobowy to chyba można :-) ale nie oto chodzi bo wtedy lepiej wynając sale gimnastyczną :-)
minek - my tu nie przesadzamy tylko staramy się odpowiedzieć rzeczowo na zadane pytanie zgodnie ze stanem prawnym a przynajmniej naszą wiedzą na ten temat - co do wynajmu i przepisów tak jak mówiłem - kupując bilet na imprezę, wynajmując pokój zgadzasz się na pewien regulamin - czasem nie musi on być napisany ponieważ są to ogólnie przyjęte zasady dobrego wychowania ale jeżeli będzie takie życzenie właściciela hotelu to może sobie napisać regulamin i nakazać chodzenie w hotelu w samej bieliźnie - jeżeli się na to zgodzisz podpisując umowę wynajmu musisz się temu podporządkować jak nie to już twój problem - co ci grozi??
wywalenie hotelu mimo zapłacenia za pokój lub z rachunkiem do zapłacenia. Podobnie idąc na dyskotekę zgadzasz się podporządkować nakazom ochrony a jak się będziesz stawiał to mogą użyć siły (gdyby na ulicy dwóch ochroniarzy użyło wobec ciebie siły mógłbyś ich pozwać i pewnie sprawę byś wygrał a po takiej interwencji na dyskotece możesz jedynie leczyć siniaki i cieszyć się że nie wystawili ci jeszcze rachunku za swoją interwencję)
Jeśli zdjęcia mają być robione w hotelu jednym z wielu w danym mieście, to IMHO nie zaszkodzi przy okazji pytania o rezerwację zapytać o taką zgodę - zawsze to sytuacja staje się klarowna. Jeśli dyrekcja nie wyrazi zgody - zawsze jest możliwość udania się do konkurencji.
Choć wynajmując pokój klient ma prawo oczekiwać pełnej swobody i to co robi w tym pokoju to jego sprawa - ważne aby "przy okazji" nie pokazać na zdjęciu (zwłaszcza w przypadku publikacji) elementu charakterystycznego, np. loga na popielniczce, papeterii czy pościeli...
Nie jestem prawnikiem i nie wiem jak sprawa wygląda w PL, ale wiem, że w USA jest coś takiego jak "property release" - zgoda właściciela budynku/terenu na wykorzystanie do sesji foto...
http://forumprawne.org <-- a moze tutaj zadzasz to pytanie?![]()