Kilka kwestii technicznych: rozladowanie akumulatorka przed dluzszym przechowywaniem to jego zaglada!Przed skladowaniem akumulatory trzeba ZAWSZE naladowac. NiMH po 3 miesiacach przechowywania (nieobciazone!) sa juz praktycznie "puste". Co do efektu pamieciowego w NiMH nieprawda jest, ze nie istnieje, jest po prostu znacznie mniejszy (gora 20%). Natomiast ladowanie duzym pradem zawsze oznacza pogorszenie parametrow akumulatora (nie wspominajac, ze nie jest wtedy naladowanie 100% pojemnosci. Szczegolnie wrazliwe na ladowanie duzym pradem sa akumulatory o relatywnie (w stosunku do normy) duzych pojemnosciach. Im wieksza pojemnosc, tym gorzej (np akumulator AA 1,5Ah dobrze zniesie prad 2C, ale 2,5Ah zostanie najprawdopodobniej ubity najpozniej po kilkunastu cyklach). Akumulatory NiCD znacznie lepiej znosza przeciazenia i potezne ladowania, ale gdzie je jeszcze mozna kupic... tego nie wiem. Jednak zawsze duza pojemnosc oznacza delikatnosc i odradzalbym ladowanie 15min. Pozdrawiam. JB
dzięki za sugestie. pewnie coś w tym jest..
pozdrawiam
Metus
A czym się różni BC-700 od BC-900 ? No oczywiście, poza ceną![]()
Być albo nie być, o jest pytanie :-D
ponoć czas ładowania jest krótszy w BC -900. a ja zamówiłem GP V600D Z LCD. jutro bedę już ją miał. zobaczymy co potrafi..
pozdrawiam
Metus
posiadam ładowarkę GP V600D. Jestem z niej baaardzo zadowolony. Jest dość szybka ale.. chwyt reklamowy jak zawsze.. na opakowaniu napisane "1h" a okazuje się, że 1h a tak naprawdę to 75min to dla dwóch baterii. Dla 4 szt czas dwukrotnie dłuższy. Ogólnie jakość wykonania jest super. Cztery oddzielne kanały ładowania, sygnalizuje baterie uszkodzone, pokazuje stan naładowania... Nie żałuję wydanych pieniędzy... Polecam ją..
ciekawosta jesli chodzi o akumulatroki http://www.usbcell.com/
Skoro watek się już odświeżył, to i ja szczerze polecam ładowarkę BC 700, wyświetlacz daje duża kontrolę na tym co się dzieje z bateriami.
Ładowarka jak za te pieniądze świetna !
Pozdrawiam - Michał Słonczyński