Strona 28 z 45 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smocza_jama Zobacz posta
    BC-700 ma za niski prąd ładowania. Dobra dla NiCd ale przy NiMh opozni wykrycie przyrostu napięcia dV i je będzie przeładowywać.
    Polecam BC-900 lub GP V600D.
    A skad to wiadomo?

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

hmm, BC-700 od BC-900 rożni się raczej jedynie max prądem ładowania, poza tym raczej nie było negatywnych opinii o obu ładowarkach, oprócz przepalaniach się ścieżek w ścieżkach zasilających, ale może inne info masz
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    ...raczej nie było negatywnych opinii o obu ładowarkach...
    Oj były były i nie ograniczały się tylko do problemów ze ścieżkami przewodzącymi. Na zagranicznych forach negatywnych opinii o ładowarkach serii BC-xxx jest cała masa.
    EOS + Speedlite

Angry

Nie załamujcie mnie , wczoraj zamówiłem 900 z gratisamihttp://canon-board.info/images/icons/icon8.gif

Domyślnie

a może ktoś mógłby polecić jakąś ładowarkę odpowiednią do eneloopów, która będzie nieco tańsza niż bc-700? czy wszyscy tu używają bc-700?

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    a może ktoś mógłby polecić jakąś ładowarkę odpowiednią do eneloopów, która będzie nieco tańsza niż bc-700?
    Dobra i sprawdzona GP H500.
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Dobra i sprawdzona GP H500.
    Kupiłem sobie w tym roku tę ładowarkę. Jest super. Dobra jakość wykonania, w komplecie kabel do samochodu 12V, szybko ładuje, ale...

No właśnie....

4xENERGIZER NiMH 2000 mAH w lampie 430EXII po ładowaniu tą ładowarką wytrzymał mi około 1/2 zlecenia (ślub, plener, wesele)

tydzień później ten sam komplet ENERGIZERA naładowany zwykłą, starszą ładowarką KODAK wytrzymał całe takie same zlecenie...

Czy to normalne zjawisko?
    Od teraz przeproszę się ze starą ładowarką, a tę będę używał tylko w awaryjnych sytuacjach...
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Na pewno nie. Jeżeli miałbym wskazać winowajcę to wskazał bym raczej na akumulatory. Z ogniwami Energizera mam bardzo przykre skojarzenia. W ciągu roku wyrzuciłem 4 komplety ogniw tej firmy. Jedne wskazywały na ich uszkodzenie, inne straciły ponad 50% swojej znamionowej pojemności, jeszcze inne ładowały się po kilkanaście godzin, a i tak nie były w pełni naładowane. Akumulatory były ładowane różnymi ładowarkami, zawsze z zachowaniem właściwych wartości prądów ładowania. W tym samym okresie używałem (i nadal używam) ogniw GP oraz Sanyo Eneloop i nigdy nie było z nimi żadnych problemów.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 18-08-2009 o 16:03
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Czy ktoś używa do ENELOPÓW ładowarki Sanyo MQN04 można to kupic w zestawie http://allegro.pl/item707107190_lado...klep_w_wa.html . Ciekaw jestem jak to się sprawdza ? Polecane tu BC-700 czy GP H500 to jednak już spory wydatek i jakoś brakuje mi argumentów żeby do nich dokładać.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Kupiłem sobie w tym roku tę ładowarkę. Jest super. Dobra jakość wykonania, w komplecie kabel do samochodu 12V, szybko ładuje, ale...

No właśnie....

4xENERGIZER NiMH 2000 mAH w lampie 430EXII po ładowaniu tą ładowarką wytrzymał mi około 1/2 zlecenia (ślub, plener, wesele)

tydzień później ten sam komplet ENERGIZERA naładowany zwykłą, starszą ładowarką KODAK wytrzymał całe takie same zlecenie...

Od teraz przeproszę się ze starą ładowarką, a tę będę używał tylko w awaryjnych sytuacjach...
    Po pierwsze śmiem się nie zgodzić z przedpiszcą który odpowiadał na Twoje zapytanie. Po drugie uważam że gdyby ta GP była dobra, to byś nie miał problemu z niedoładowaniem akumulatorów o około 50%. Fakt faktem ogniwa Energizera cudem nie są, rzekłbym że są nierówne (zależy na jakie trafisz, czy na Sanyo z dobrej serii, czy ze złej czy też na "nie wiadomo co"), ale fakt rozrzutu ładowania o połowę akurat w/g mnie przemawia o winie ładowarki a nie ogniw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Czy ktoś używa do ENELOPÓW ładowarki Sanyo MQN04 można to kupic w zestawie http://allegro.pl/item707107190_lado...klep_w_wa.html . Ciekaw jestem jak to się sprawdza ? Polecane tu BC-700 czy GP H500 to jednak już spory wydatek i jakoś brakuje mi argumentów żeby do nich dokładać.
    Przejdź się do marketu przed zakupem i .. przeczytaj opis tej ładowarki - gdyż dziwnie się obawiam że może mieć bardzo uproszczoną elektronikę. Nie tak dawno widywałem podobne zestawy (tyle że innego producenta aku) gdzie kontrola ładowania polegała na .. pomiarze upływu czasu. Może być tak samo w wypadku tej ładowarki. Jeśli byś używał jej WYŁĄCZNIE do ładowania aku typu załączonego wraz z nią - to ok - w innym wypadku raczej nie polecam..

.. i sugeruję jednak pomyśleć o BC 700
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 20-08-2009 o 00:23 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Strona 28 z 45 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów