Pokaż wyniki od 1 do 10 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Wczoraj kupiłem BC-900. Nie za waszą radą czy po przeczytaniu tego wątku. Trafiłem na niego w poszukiwaniu instrukcji. O ładowarce nic powiedzieć nie mogę, za krótko ją mam. Ale nie podoba mi się tryb "Test". IMHO nie powinien on startować od naładowania. Zaczynać powinien od rozładowania. Dopiero potem ładowanie itd. Co o tym sądzicie?
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marb67 Zobacz posta
    Wczoraj kupiłem BC-900. Nie za waszą radą czy po przeczytaniu tego wątku. Trafiłem na niego w poszukiwaniu instrukcji. O ładowarce nic powiedzieć nie mogę, za krótko ją mam. Ale nie podoba mi się tryb "Test". IMHO nie powinien on startować od naładowania. Zaczynać powinien od rozładowania. Dopiero potem ładowanie itd. Co o tym sądzicie?
    Testowanie ogniwa opiera się o testowanie właśnie rozładowania więc ile czasu wytrzyma ogniwo rozładowywane prądem x więc jeśli włożył byś ogniwo w pół rozładowane do ładowarki i uruchomił byś tryb testu to ładowarka określiła by niższą niż rzeczywistą pojemność więc siłą rzeczy musi ona najpierw naładować w pełni ogniwo.

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Testowanie ogniwa opiera się o testowanie właśnie rozładowania więc ile czasu wytrzyma ogniwo rozładowywane prądem x więc jeśli włożył byś ogniwo w pół rozładowane do ładowarki i uruchomił byś tryb testu to ładowarka określiła by niższą niż rzeczywistą pojemność więc siłą rzeczy musi ona najpierw naładować w pełni ogniwo.
    Nie zrozumiałeś mnie.
    Nie chodzi o rozpoczęcie testowania od rozładowania. Tylko tryb test powinien rozpoczynać się od rozładowania, potem ładowanie i dopiero testowe rozładowanie. Wiem trwałby dłużej, ale chodzi o to by nie doładowywać żadnych akku. Jak wiem doładowywanie wzmaga efekt pamięciowy. Po co to robić? Poza tym by default powinno być: wkładam akku, ładowarka startuje od rozładowania i dopiero potem ładuje.
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marb67 Zobacz posta
    Nie zrozumiałeś mnie.
    Nie chodzi o rozpoczęcie testowania od rozładowania. Tylko tryb test powinien rozpoczynać się od rozładowania, potem ładowanie i dopiero testowe rozładowanie. Wiem trwałby dłużej, ale chodzi o to by nie doładowywać żadnych akku. Jak wiem doładowywanie wzmaga efekt pamięciowy. Po co to robić? Poza tym by default powinno być: wkładam akku, ładowarka startuje od rozładowania i dopiero potem ładuje.
    Jak sama nazwa wskazuje ładowarka więc ładuje i nie każdy ma na to czas żeby rozładowywać i ładować bo przy powiedzmy 500 mA to jest ładne kilka godzin, a co do tego testu to równie dobrze możesz sobie właczyć funkcję refresh wtedy nie będziesz miał problemu typu po co doładowywać itp.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    akku NI-MH nie mają już efektu pamięciowego (śa jak kobieta - nie mają mózgu by cokolwiek pamietać;D)
    To sie naraziłeś kobietom na forum
    Ostatnio edytowane przez Soundman ; 28-02-2009 o 12:55 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów