Strona 20 z 45 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Jak przedstawia sie ich pojemosc i czy to dobry zakup te akmulatory?
    Jakies minusy?
    Hmmm. Ciężkie pytanie, gdyż nie nalezę do ludzi testujących
    Przed każdym, ważnym zleceniem po prostu wkładam aku do ładowarki i doładowuję. Jeszcze mi się nie zdarzyło, by zabrakło prądu

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Hmmm. Ciężkie pytanie, gdyż nie nalezę do ludzi testujących
    Przed każdym, ważnym zleceniem po prostu wkładam aku do ładowarki i doładowuję. Jeszcze mi się nie zdarzyło, by zabrakło prądu
    Patrzysz na pojemnosc jaka maja, jesli nie to zobacz przynajbliszej okazji.

I inne pytanie:
    Czy podawana pojemnosc przez ladowarke BC-700 jest prawdziwa, czy ktos sprawdzal pojemnosc na czym innym zeby to porownac?
    Laduje pierwszy raz akumulatory Ansmanna o pojemosci deklarowanej 2700, laduje je z odswiezaniem a prad ladowania to 200 i mam teraz takie wyniki ladowania:
    2 sie naladowaly z pojemnoscie 1610 i 1277 a 2 jeszcze sie 2 laduja i maja 1841 i 1469.
    Naldowalem juz kilka kompetow i chyba ze 2-3 akumulatory przekroczyly pojemnosc powyzej 2000?!

Domyślnie

Dołączyłem,przynajmniej mam taką nadzieję, do szczęśliwych posiadaczy tandemu BC-900 + Eneloop, na pierwszy ogień poszło odświeżanie ogniw (tak na wszelki wypadek).
    Mam jedno pytanie, które pewnie już padło, ale ze mnie jest leń więc...
    Gdy akumulatorki będą wymagały ponownego naładowania to powinienem najpierw je rozładować czy może mam darować sobie tą operacje i od razu przystąpić do rzeczy ?
    Ostatnio edytowane przez Kojiro ; 29-04-2008 o 22:58

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie Pojemność podawana przez ładowarkę BC-700

Zastanawiam się nad prawdziwością podawanych pojemności akumulatorów ładowanych ładowarką BC-700
    Opiszę w skrócie o co mi chodzi...
    Posiadam 32 sztuki akumulatorów 16 x 2400mAh FOREVER i 16 x 2500 mAh FOREVER, wszystkie urzytkuję ponad 2 lata. Do zeszłego miesiąca ładowałem je zwykłymi ładowarkami procesorowymi MW 8168 GS, to zwykłe ładowarki z funkcją rozładowania, bez wyświetlacza itp. cena ok 35zł. Używane są często do hybrydy Fuji i do zasilania nadajników i odbiorników modeli RC (takie mam hobby - trudno ) Mam swoje "święte" procedury ładowania, ponumerowane od nowości grupy po 4 sztuki (używam 4 lub 8 razem dlatego grupy po 4) zawsze po włożeniu aku do ładowarki najpierw rozładowanie, po naładowaniu wyciągam dopiero po ostygnięciu itd... Zaznaczę, że na ich pojemności nie narzekam ale jakiś miesiąc temu, po przeczytaniu tego wątku doszedłem do takich wniosków - baterie mam zniszczone ( kiepska ładowarka- brak jakiejkolwiek ingerencji w proces ładowania) aku o pojemności 2500 to z założenia złom ( podobno są na to dowody ) Zakupiłem więc BC-700, poddałem wszystkie akumulatorki opcji "refresh" Po tej akcji wiekszość aku miała podawaną pojemność w przedziale 950-1350 mAh. Ta informacja mnie zwyczajnie rozśmieszyła pojechałem w niedzielę pojeździć i po 10 minutach w nadajniku pojawiło sie info o rozładowaniu aku, w samochodzie serva szalały itd... Od poniedziałku ładuje ponownie wszystkie akumulatorki oczywiście najpierw "discharge" i co widzę ??
    Te o pojemności 2400 mają od 2700 do 2900 mAh
    Te o pojemności 2500 mają od 2950 do 3100 mAh
    Te wyniki są bardziej prawdziwe od tych po odświerzeniu, ale czy są prawdziwe ?? Nie wierzę, że aku 2500 potrafi się naładować do 3100 !!! Zastanawiam się tylko, czy te wszystkie osławione ładowarki to zwykły chwyt marketingowy, aby user czuł sie lepiej wydając na ładowarke 100zl
    A może gdzieś błądzę Wydajność tych aku przez dwa lata spadła minimalnie, czas ładowania skrócił się z 11 godzin do 5-6. Na moje "modelarskie" oko (a z aku mam sporo na karku ) mają ok 2100 - 2200 mAh, twierdzę więc, że ta ładowarka mnie kłamie informując o pojemnościach rzędu 3100 mAh. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, bo czuję że dałem się naciągnąć na stówkę

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

BC-700 "dokładną" pojemność, pokazuje dopiero po zrobieniu testu pojemności (test - w ładowarce) przy ładowaniu, rozładowaniu, odświeżaniu podana pojemność nie jest wiarygodna.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Wiarygodność wyników sprawdzę w niedzielę. Mam tylko nadzieję, że nie okaże się iż tania ładowarka ładuje poprawnie a super ficzer nie potrafi...
    Cyferki na wyświetlaczu mnie nie zwiodą, na jednym komplecie powinienem wyjeździć 4 baki paliwa a nie jak ostatnio 1/3 baku

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RHF Zobacz posta
    Wiarygodność wyników sprawdzę w niedzielę. Mam tylko nadzieję, że nie okaże się iż tania ładowarka ładuje poprawnie a super ficzer nie potrafi...
    Cyferki na wyświetlaczu mnie nie zwiodą, na jednym komplecie powinienem wyjeździć 4 baki paliwa a nie jak ostatnio 1/3 baku
    Cos jest na rzeczy, wlozylem juz raz ladowane akumulatory i dwa juz maj powyzej wartosci podczas pierwszego ladowania. Pierszy raz odswiezalem a teraz rozladowywalem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez michal.s Zobacz posta
    BC-700 "dokładną" pojemność, pokazuje dopiero po zrobieniu testu pojemności (test - w ładowarce) przy ładowaniu, rozładowaniu, odświeżaniu podana pojemność nie jest wiarygodna.
    Skad to wiadomo?
    Ostatnio edytowane przez aqua ; 08-05-2008 o 22:10 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Ładuję w BC700 bez problemów od ponad roku zarówno enelopy, jak i recyko.
    Recyko sa w porzadku?
    czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Z moich doświadczeń wynika, że nowe aukmulatory osiągają pełną pojemność po 5 - 6 cyklach. Tylko rozładowanie powinno przebiegać pod obciążeniem ( najlepiej dużym i ciągłym tak żeby się zagrzały) a nie w ładowarce. Ja wrzucam komplet do aparatu, podłaczam do kompa i uruchamiam w trybie kamery internetowej. Po czasie padają, temp. ok 45 stopni. Pierwsze ładowanie daje ok 30 minut, po 6 zabiegu wytrzymują 1,5 godziny... wtedy wiem że już są dobre Każdym aku taki zabieg dobrze robi, trzeba tylko poszukać urządzenia, które mocno obciąża ale nie doprowadzi do spadku napięcia na ogniwie poniżej 0,8 V tylko się wyłączy.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Recyko sa w porzadku?
    czesc.Ch.
    Tak. Są w porządku.

Strona 20 z 45 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów