Strona 14 z 45 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Hehe...ja również
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

rokitoki
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drzery Zobacz posta
    Kilka kwestii technicznych: rozladowanie akumulatorka przed dluzszym przechowywaniem to jego zaglada! Przed skladowaniem akumulatory trzeba ZAWSZE naladowac. NiMH po 3 miesiacach przechowywania (nieobciazone!) sa juz praktycznie "puste". JB
    Tu się kolego z Tobą nie zgodzę. Trzeba aku naładować i je rozładować i wtedy można przechować. Jeśli je naładujesz to niestety pojemność ich spadnie. Tak to jest. Nie wiem skąd ty wyczytałeś że trzeba je naładować.
    Pozdrawiam

Miasto
    Gniezno

Domyślnie Ładowarka V800C

Witam.
    Mam zamiar zakupić ładowarkę do akumulatorków. Wybór jest ogromny . Znalazłem w naszym forum wypowiedzi nt. IC8800. Są to dość stare posty i myślę, że już trochę zdeaktualizowane. Ja myślę o zakupie V800C. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat? Jaka ładowarka będzie optymalana? Z góry dziękuję.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez Jurek5 Zobacz posta
    Witam.
    Mam zamiar zakupić ładowarkę do akumulatorków. Wybór jest ogromny . Znalazłem w naszym forum wypowiedzi nt. IC8800. Są to dość stare posty i myślę, że już trochę zdeaktualizowane.
    Zamień w wyobraźni IC8800 na BC900, a także skreśl uwagi o przegrzewaniu akumulatorów, i masz "jasność w temacie", aktualny obraz sytuacji. O BC900 ("następcy" IC8800) oraz jej uproszczonej wersji BC700 pisano tu nie raz, i poza nielicznymi przypadkami gdy ktoś trafił na wadliwy egzemplarz, pozytywnie.

Ja myślę o zakupie V800C. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat?
    Jeśli Ci NIE zależy na akumulatorach, to kupuj ją. Powody? proszę bardzo
    1. Nieścisłości w opisie budzą moją podejrzliwość. Konkretnie słowa "indywidualny timer", które włączają "syrenę alarmową", gdyż.. w nowoczesnych ładowarkach NIE stosuje się ładowania na czas. Jeśli tu jest ono wspomiane, to można mieć wątpliwości co najmniej do tego, czy kontrola ładowania odbywa się dzięki pomiarowi -deltaV, czy też "na chama" poprzez odłączenie ładowania po 15 minutach, lub w najlepszym wypadku wątpić w skuteczność pomiaru -deltaV. No chyba że sprzedawcy mają na myśli wyświetlanie czasu ładowania. Przyjmijmy dla dalszej dyskusji założenie że tak jest, i że nie jest tak źle jak podejrzewam i przejdźmy dalej.
    2. [wyciety tekst tekst o ładowaniu aku 2700 w 15 minut]? powód? sprzedawcy kłamią. Właśnie to sprawdziłem, weryfikując opis tu: http://www.powerbank.pl/files/PowerB...zytkowania.pdf. 15 minut, owszem, dla 750 mAh. 27 minut dla 2 szt aku 2700 mAh i 45 dla 4 szt.
    3. 45 minut dla 2700, to 2x więcej niż +- 90 min dla 2600 (w BC 900) @1800mA. Czyli normalne ładowanie odbywa się na 3.6A zaś "turbo" dla 2 aku to 7.2A
    4. Jadziem dalej: najlepsze aku dopuszczają ładowanie prądem równym 2.5x ich pojemności. Dla większości bezpiecznaym jest maksimum "jednokrotność". Wnioski: ładowanie 2 szt aku AA o najwyższej pojemności przekracza bezpieczne parametry. Ładowanie 4 szt wysokopojemnych (2500-2700) aku jeszcze mieści się w normie, ale już dla starych akumulatórów lub o mniejszej pojemności (w tym AAA/R3, bo one "z automatu" mają maks 1000 mAh pojemności, średnio 500-700) są to wartości przekraczające normy producentów, niebezpieczne dla akumulatorów.
    5. Zakmnięta obudowa.. no ładnie to wygląda, a wentylator jest? nie widzę w opisie. Dodaj do tego parametry ładowania i się robi ciekawie, bo to oznacza potencjalne (IMHO wysoce prawdopodobne) przegrzewanie się akumulatorów podczas dość intensywnego ładowania.
    6. W związku z punktem 5 wątpie w pomiar temperatury. Nie wierzę by można było tak intensywnie ładować aku bez ich przegrzania w ZAMKNIĘTEJ OBUDOWIE, bez aktywnego chłodzenia. Co to oznacza? to oznacza, że ładowanie się odbywa na nie wiadomo jakich zasadach tak naprawdę.
    7. Słowa nie widzę o wyborze prądu ładowania. Zgadnij jak znosić będą takie ładowania akumulatory AAA(R3), które w najlepszym wypadku mają pojemność ok 1000 mAh, a średnio 500-700? to oznacza parukrotnie za silne ładowanie, tak na oko 3 do 7 razy za silne.
    Jaka ładowarka będzie optymalana? Z góry dziękuję.
    Niezmiennie BC 900, BC 700.

Jak ci się zachciewa eksperymentów, to proszę bardzo, weź MH-C9000, bądź forumowym królkiem doświadczalnym. Choć z lektury for już wiadomo, że ładowarka nie doładowuje środkowych aku z powodu błędu w konstrukcji.
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 25-01-2008 o 21:01
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Bywalec Awatar kwv
    Miasto
    biesy i czady

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AbrahaM Zobacz posta

Niezmiennie BC 900, BC 700.
    Podpisuje się również pod tym

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Witam,

Stoję przed zakupem ładowarki do akumulatorków AA/AAA.
    Nie mam żadnych akumulatorków - wszystko zaczynam kompletować.
    Do wydania mam ~150 złotych (chciałbym, aby w zestawie było minimum 4xAA lub więcej...)

Wybieram wśród tych:
    http://allegro.pl/item316437603_lado...p_aa_wawa.html
    http://allegro.pl/item317682919_mark...a_2500mah.html
    http://allegro.pl/item320332110_mark..._2500_mah.html

Co polecacie?
    Co do akumulatorków to pewnie GP albo Sanyo, chyba ze polecacie coś innego?

ps. Tomasz1972 - założyłem nowy wątek dlatego, że ten już jest dosyć długi, a większość postów dotyczy różnic BC-700 a coś innego. Chciałem prosić o porównanie tych dwóch ładowarek - lub innych w podanej kategorii cenowej i uważałem, że nowy temat będzie dobrym pomysłem - jeżeli jednak uważasz inaczej - dobrze
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    Witam,

Stoję przed zakupem ładowarki do akumulatorków AA/AAA.
    Nie mam żadnych akumulatorków - wszystko zaczynam kompletować.
    Do wydania mam ~150 złotych (chciałbym, aby w zestawie było minimum 4xAA lub więcej...)

Wybieram wśród tych:
    http://allegro.pl/item316437603_lado...p_aa_wawa.html
    http://allegro.pl/item317682919_mark...a_2500mah.html
    http://allegro.pl/item320332110_mark..._2500_mah.html

Co polecacie?
    Co do akumulatorków to pewnie GP albo Sanyo, chyba ze polecacie coś innego?

ps. Tomasz1972 - założyłem nowy wątek dlatego, że ten już jest dosyć długi, a większość postów dotyczy różnic BC-700 a coś innego. Chciałem prosić o porównanie tych dwóch ładowarek - lub innych w podanej kategorii cenowej i uważałem, że nowy temat będzie dobrym pomysłem - jeżeli jednak uważasz inaczej - dobrze
    Odesłałem Cię do tego wątku , gdyż nie masz się nad czym zastanawiać
    Tylko ŁADOWARKA BC-700 + 4 x AKU SANYO ENELOOP.

GP to typowe "amatorskie" ładowarki wykańczające akumulatory .

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Dzięki.
    Z tego co zdążyłem wyłapać z tego wątku - 500mAh będzie najlepsze do ładowania tych sanyo?
    Jaki jest mniej więcej czas ładowania takiego akumulatorka 2000mAh prądem 200/500/700?
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Tylko ŁADOWARKA BC-700 + 4 x AKU SANYO ENELOOP.
    a dlaczego nie BC-900?

pytam, bo sam sie zastanawiam nad zakupem....

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    GP to typowe "amatorskie" ładowarki wykańczające akumulatory .
    mam taką GP - faktycznie wykańcza słabsze akumulatorki, ale przynajmniej ładuje je w 25-30 minut, co czasami to może mieć krytyczne znaczenie.

dlatego teraz myślę o BC-700/900, żeby trochę ulżyć tym akumulatorkom... ;-)
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

A co rozumiemy przez 'wykańcza słabsze akumulatorki'?
    Może warto zaoszczędzić parę zł - dokupić 8 aku GP - no i 3x4AA w sam raz do lampy
    Pozdrawiam,
    Michał

Strona 14 z 45 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów