Wydaje mi się że niewiele wiesz o ładowarkach i o ładowaniu ,producent napisał to tak jest ,ale co pominoł to musisz sam do tego dojść,kupując i wyrzucając. co inni piszą to nieważne , wątpię czy osobę znającą się zadowoli w ogóle to jak nazwałeś gówno.
Każda ładowarka ma jakieś wady i zalety ,wydaje mi się im droższa tym prawdopodobnie ma lepszy procesor i bardziej analizuje proces ładowania,w końcu o to chodzi ,
Po co płącić za wyświetlacz skoro ładowarka ładuje jednym prądem do oporu nie analizując procesu ładowania i nie zmieniając go,w trakcjcie ładowania.
Rozbijam to gówno na atomy dlatego że nic o nim nie wiadomo tylko to że wspaniała.Skoro chcesz zadowolić 99% to napisz jak ładuje ( impulsowo ,prądem stałym ,dobijająco itd) .Czy ładuje jednym prądem do końca ,czy on się zmienia w trakcie ładowania.Jest wiele sposobów jakie stosują producenci,co się dzieje jeżeli włożę uszkodzony akumulator,napisz do jakich temperatur nagrzewa się akumulator.Oblicz pojemność danego akumulatora stosując wszystkie prądy rozładowania ,i dopiero weź z tego średnią.( lampa błyskowa w aparacie pobiera różne prądy) i wątpię czy będziesz wiedział jaką faktycznie akku ma pojemność.Naprawa akku to chyba jest totalną bzdurą,niektóre można częściowo przywrócić jego sprawność ,ale i tak nadaje jedynie do urządzeń o niewielkim poborze prądu,i bywa tak że po dwóch dniach jest pusta.(Tak czy inaczej muszą iść na bok).Te wszyskie funkcje to bajer dla klienta , i osobę nieznającą się to cieszy ,są ściąnięte z profesjonalnych ładowarek gdzie są faktycznie potrzebne,i spełniają swoje zadanie .W Bc nie zawsze i pokazują bzdury.Wolę samochód który jedzie nawet z prędkością 400 km i ma zabezpieczenie na cztery koła,nie na dwa,bo tym czy innym pojadę też 20 km z tym że w tym wolniejszym nie mam takiej regulacji prędkości.Mając dwa ampery na wyjściu mogę podłączyć akumulator R20 i też szybko naładuję .
Pod nazwą MAHA są też inne ładowarki, tak że chyba się szanuje i nie sprzedaje bzdur,wydaje mi się bardziej wiarygodna.Jeżeli zobaczyłbym jak wykonana jest wewnątrz ,moja decyzja do do kupna byłaby natychmiasowa.Jeżeli wygląda tak jak BC, to odpada tak samo jak BC.
http://www.digitaldingus.com/reviews...ng_mhc9000.php
http://www.digitaldingus.com/reviews/
Podam przykład.
Mam dwie ładowarki jednej firmy model 1 i 2 wybrane przez testy z pośród dziesiątek innych.W skrócie opiszę zachowanie. 1 i 2.Kupiłem je w allegro.
1,2. Ładuje prądem 1 A dobijająco tzn.prąd ładowania wzrasta do 2A i spada do zera i cykl się powtarza cały czas do końca ładowania.Z tym że w obu prąd ładowania ,w trakcie ładowania maleje różnie, w zależności od akumulatora i temperatury.Ona sama analizuje proces ładowania.
Obie wykrywają niesprawne akumulatory.Ładowarki są firmowe i komory mają dostosowane do AA ale wystarczyła mała przeróbka i ładuję też AAA .
W przypadku AAA prąd ładowania w początkowej fazie, pusty aku 750 mA ( od zera do 1500) później spada do 450-500 mA ( od zera do 1000).
Tak że już widać że coś posiada , ładowarka nie przystosowana do AAA a je ładuje analizuje , dobiera prąd.
1.------ tę ładowarkę mogę oszukać ,jak wykazuje że aku niesprawne ( test trwa około 5 s),wkładam aku i wyjmuję aż zaskoczy.Lub podładowując ogniwo innym aku ,czy zasilaczem obojetnie .Wkładam ponownie i odbywa się cały cykl,z tym że temp aku w końcowej fazie dochodzi do 47 stopni i to jest bardzo dużo.
W tym przypadku wiem że z aku ,jest coś nie tak i i odkładam do sprawdzenia.
2.-------Ta posiada dodatkowo funkcję rozładowania i tej nie da się oszukać .Po włożeniu niesprawnego aku po dwóch sekunach informuje że nie będzie go ładować.Na próbę włożyłem niezbyt sprawne aku naładowane do końca w ładowarce 1 .Mimo że był naładowany to i tak po 2 sek pokazała że niesprawny.
Włożyłem sprawne aku naładowane, i włączyłem funkcję rozładowania.aku w trakcie rozładowania nagrzało się do 30 stopni ,póżniej następuje po rozładowaniu automatyczne przejście na ładowanie ,w końcowej fazie ładowania temp aku 39 stopni.Rozładowuje do napięcia 0,95 V na moim woltomierzu.Tak że akku był nagrzewany podwójnie, rozładowanie i naładowanie a uzykał 39 stopni.
W dalszym ciągu uważam BC 900 za zwykłą prostą łądowarkę ,ładującą do oporu ustawionym prądem do temp 53 stopni lub wybuchniecia akumulatora bo prawdopodobnie termistory służą jedynie do wyłączenia w przypadku zbytniego nagrzania i nie współpracują z układem w trakcie ładowania. .Ma ładne wyświetacze które prawdopodobnie się wstydzą będąc w takiej ładowarce,
Ważne jest o co ona wykonuje ,a nie co potrafi ( na razie wiadomo że potrafi stawiając czajnik zagotować wodę ,jeżeli w tym czasie aku wybuchnie to nawet nie zagotuje wody). to można jedynie ocenić sprawdzając wszystko a nie to co ktoś napisał w instrukcji.Jestem jaki jestem i do każdej nowej rzeczy,czy reklamy podchodzę negatywnie dopóki nie przeczyam opini osób opisujacej faktyczne właściwości.Reklamowali w telewizji opony stomila ,miało być cudo ,piękne dobre itd.Kupiłem ,dałem się nabrać na reklamę i okazały się wielkim gównem ,na których nie przejechałem 15 000 km,bo się powybrzuszały,mój błąd bo spytałem o opinie innych dopiero po kupnie .
A fabryka umywa ręce,twoja wina ,należy jeździć po stole.
Prosta rada dla kupującego ,przeczytaj prawdziwą opinie o ładowarce P. Swebodzinski,nie patrz na sprzedawców występujących w tym forum.W każydym razie BC już nie jestem zainteresowany ,jeżeli miałbym zaryzykować kupno, to jedynie z MH-C 9000 jednak produkuje ją firma która produkuje też inne ładowarki.A to już coś znaczy.
Napisałem co myślę i żegnam , na tym forum próbuje się złąpać klienta do kupna, nie o ładowarkę.Prawdziwą opowieść o ładowarce wady zalety co jest warta można pisać z osobą bezstronną ,a jedyna osoba jaka jest na tym forum to P. Swebodzinski,a on też się wycofał.