Aha teraz rozumiem czyli jak wyświetli sie FULL to powinno pokazać ile jest z przecinkiem ?
Aha teraz rozumiem czyli jak wyświetli sie FULL to powinno pokazać ile jest z przecinkiem ?
Rzecz w tym ze nie pokazuje mi przcinka jest FUUL ale jak prrzełącze na mAh to pokazuje mi 352, było na odświerzanie i teraz nie wiem czy te baterie są takie zajechane czy z ładowarką cos nie tak.
Czyli że jak pisze FUUL to moze jeszcze nie byc koniec procesu odświerzania ?
tylko że sanyo eneloop są typu PRE-CHARGED / READY TO USE / GOTOWE DO UŻYCIA.
po zakupie zawsze są naładowane, wsadza się je do sprzętu i korzysta, nie trzeba ich też formować.
całkowitym błędem jest wsadzanie nowych eneloopów do ładowarki. co więcej, z mojego doświadczenia wynika, że to pierwsze "fabryczne" ładowanie eneloopów zawsze było lepsze, niż później mi udawało się je naładować.
właśnie ze względu na te adaptery kupiłem BC-900 - przydają się, gdy trzeba sporadycznie zasilić coś bateriami rzadziej spotykanymi i sporo droższymi R20 i R14 (np. wibrator czy coś :wink.
teoretycznie powinno się ładować prądem 0.1C, czyli 200mA (domyślny prąd w BC-900), ale że nie chce mi się czekać 10h, to zawsze ustawiam 500mA, i w te +/-4h mam naładowane akumulatorki.
i z pobieżnych pomiarów wynika, że nie szkodzi im to za bardzo. w lampie sprawują się idealnie, trzymają długo. dokładniejsze pomiary mam w myszce bezprzewodowej - trzymają równo 6 tygodni, zupełnie tak, jak najlepsze baterie.
pozdro.,
m.
Soundman parametry to 200mA trwało to kilkanaście godzin i na koniec pokazuje mi w okolicach 300mAh, baterie to JIABAO 2700 mAh ale mogą one byc zajechane bo maja już troche za sobą i były męczone kiepska ładowarką. Teraz testuje nowy akumulator i zobacze co mi wyswietli bo jak do tej pory to jeszcze nie widziałem żeby mi pokazało przecinek w mAh. Pokazuje go tylko w V .
Żartujesz? napisz że żartujesz, pliiiiiiz. Akumulatorki JIABAO "2700" mają realnie właśnie pareset mAh pojemności. I to fabrycznie wyjęte z pudełka. Używane pewnie jeszcze mniej, tak więc Twoje wyniki są jak najbardziej możliwe / prawdopodobne.
Twój problem jest żywą ilustracją tego, co się dzieje gdy ktoś się skusi na okazynie tanie "pojemne" akumulatory firm(y) o których mało kto cokolwiek słyszał.
Polecam zapoznać się chociażby z tym linkiem: http://www.allegrofun.pl/show/2147 czy też np.: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1416113.html, gdzie przy okazji widać jak "dobrze służy" współczesnym akumulatorom ładowanie ich (zbyt) niskim prądem ładowania.
Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 17-02-2010 o 02:11
Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95
Niestety nie zartuje to fakt :-) tera juz mniej więcej wiem co w trawie piszczy zrobiłem test na akumulatorach GP 2700 akumulatory prawie nowe raz ładowane i wynik 1973mAh (bez przecinka ;-) ). Potwierdza sie powiedzenie "tanie mięso psy jedzą" jak widać nie warto kupować czegoś "taniego i dobrego".
Powiedzcie jeszcze czy kilkukrotne odświerzanie poprawi pojemność akumulatora czy raczej na to nie liczyć (nie chodzi mi tutaj o te konkretne akumulatory tylko ogólnie) ?
AbrahaM dzięki za linki teraz wszystko jest jasne.
Nawiasem mowiąc najlepsze z tego jest :
"Skrót A jest to jeden am-dzeng odpowiadający jednostce natężenia równy około 0,33 europejskiemu amperowi., czyli 2700 mAh = 2700 mili-amdzengo-godzin" :-D