.... bo sam się zarzekałem że tyle kasy nie wydam - raz u ziomala spróbowałem i powiedziałem żadna inna , na drugi dzień zamówiłem BC 900 i 2x eneloope.
Ona "spiewa ,tańczy gotuje, daje du..y i tańcuje :-P:-P:-P - sorki ale nie mogłem się powstrzymać.
Dla mnie główną zaletą je jest fakt że pokaże całą prawdę o aku i potrfi go odświeżyć jak został zajechany czymś za 15 czy 40 zł, jest bezlitosna dla tanich akumulatorków - pokaże od razu ile utrzymują pamięci , choćby na obudowie było napisane 3500mAh.
Polecam jedynie gdy zależy Ci na Twoich aku , gdy często je doładowujesz i często używasz bez rozładowania. Pełna kontrola nad aku. Nie ma lepszej.
C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....
GP H500 także.
I właśnie dla tego wybrałem GP H500. Mnie osobiście bajer w postaci ekranu LCD nie jest do niczego potrzebny, a wskazywane na nim wartości pojemności i tak są czysto orientacyjne.
Może dla Ciebie (i bynajmniej nie mam tutaj na myśli wspomnianej H500). Każdy wybiera taki sprzęt który spełnia jego wymagania.
Ostatnio edytowane przez axk ; 22-08-2009 o 00:36
EOS + Speedlite
Wyobraź sobie że mam takie nędzne aku, deklarowana pojemnoś 2800 mAh. Po naładowaniu mają 1,4 - 1,3V i co z tego ? Dzięki ładowarce z wyśwetlaczem dowiedziałem się że ich skuteczna pojemność wynosi 1180 mAh - nadają się do pilota.
Ale każdy chwali swoje i do pracy używa odpowiedniego narzędzia.
Niewątpliwie sposób prezentacji pojemności na wyświetlaczu LCD jest wygodny i lepszy niż jego brak, jednakże wyświetlana wartość pojemności jest czysto orientacyjna. Jaką masz pewność iż faktyczna pojemność wynosi te 1180 mAh a nie np. 1800 mAh? Zresztą trudno spodziewać się jakichś rewelacji po ładowarce która kosztuje około 120 zł.
Jak najbardziej.
EOS + Speedlite
Po co? Jak to ma się mieć do pojemności. Naładowany akumulator powinnien mieć takie napięcie-a czy ma 800mAh czy 2800mAh to już z napięcia się nie dowiemy.I czy ta pojemność jest zgodna z deklarowaną też nie wiemy. Jedynie rozładowanie go znanym prądem do zadanego napięcia dało by nam pojęcie o pojemności.
1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)
Ponieważ napięcie akumulatora jest "wielkością wyjściową" w procesie ładowania. Na jego podstawie można stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem (zakładając iż ładowany akumulator jest w 100% sprawny) czy ładowarka działa w sposób prawidłowy (niedoładowanie lub przeładowanie akumulatora). Padło zresztą pytanie :
Zakładam iż pytający poprzez zwrot "wartości deklarowane przez producenta" miał na myśli napięcie akumulatora, ponieważ jego pojemność jest stała i nie ma związku z jego napięciem.
Napięcie akumulatora nie jest powiązane z jego pojemnością, zresztą nigdy nie sugerowałem iż jest inaczej.
Zgadza się, dlatego napięcie naładowanego sprawnego akumulatora jest w pewien sposób wyznacznikiem poprawnej pracy ładowarki (co było tematem wcześniejszego pytania do którego cały czas się odnoszę).
EOS + Speedlite