Strona 22 z 45 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Uzależniony

Domyślnie

Jesli masz jakas stara ladowarke bez elektroniki to sproboj poladowac troche te akku (tak na chwile kilka minut) ktore nie chca sie ladowac na MHC i wrzuc je do MHC nastepnie. Moze to pomoze?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Jesli masz jakas stara ladowarke bez elektroniki to sproboj poladowac troche te akku (tak na chwile kilka minut) ktore nie chca sie ladowac na MHC i wrzuc je do MHC nastepnie. Moze to pomoze?
    Nie cytuj całego postu bez powodu

lee99
    Guest

Talking

Tak mam taką możliwość :wink: niemniej jednak niewiele to dało już próbowałem :cool: ale doszedłem do jednej kwestii odnośnie tego napięcia które pokazuje (czasem nawet 2.71V - w przypadku 1. kiedy pojawia się napis HIGH oraz 2. kiedy się resetuje sama również przez chwile dziwnie wysokie napięcie się pojawia na ogniwie)

Nie jestem elektrykiem czy elektronikiem ale jeżeli by przepuścić testowo prąd przez dwa ogniwa jedno dobre i drugie które ma gdzieś zwarcie czy tudzież jest uszkodzone (zwykła ładowarka tego nie jest w stanie sprawdzić bo tylko ma jedną funkcje ładuje czy jest ogniwo uszkodzone czy dobre niema to znaczenia :-P ) to na tym ogniwie które ma zwarcie napięcie będzie dużo wyższe zdaje się więc tu pozostawiając jedynie logiczne myślenie i fakt że nowe aku ładuje i nie które z tych starych można by dość do wniosku iż jest to wina uszkodzonych aku nawet pomijając fakt dziwnego zachowania jakim jest resetowanie się urządzenia.

takie jest moje przypuszczenie

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ładowarka AA

Witam,

Poszukuję dobrej ładowarki akumulatorków AA. Dotychczasowo używałem ładowarki kupionej z zestawem akumulatorków GP, ale zadowolony z niej nie byłem. Czasami ładowała tak akumulatorki, że 4 błysnęły i koniec, albo jak wyjmowałem z ładowarki to się parzyłem, bo były gorące.
    Przeglądając Allegro natrafiłem na dwa takie modele:
    1) http://allegro.pl/item509847802_lado...cd_zestaw.html - chyba nawet kiedyś na Canon-Board polecona w jakimś wątku o akumulatorkach, ale pewien nie jestem.

2) http://allegro.pl/item512546466_lado...xaa_i_aaa.html - dużym jej atutem dla mnie jest to że można ładować 8 akumulatorków na raz, jest to dla mnie osobiście wygodne. Pod warunkiem, że dobrze ładuje.

Jestem ciekaw czy to dobry wybór ewentualnie czekam na jakieś inne sprawdzone propozycję?
    PS: Tak samo jak ciekawi mnie opinia na temat akumulatorków Sanyo Eneloop?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Polecam te pierwszą czyli BC-900
    Z drugą nie miałem do czynienia - jednak w myśl zasady "co za dużo to nie zdrowo" nie polecam
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 27-12-2008 o 20:33
    Pucha i słoki

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    "co za dużo to nie zdrowo"
    Dokładnie z tym mam wątpliwości, wolę naładować 4 i mieć solidnie niż 8 byle jak.
    A powiedz mi, długo ładuje ta pierwsza akumulatorki ~2500mAh?

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A powiedz mi, długo ładuje ta pierwsza akumulatorki ~2500mAh?
    Masz wpływ na prąd ładowania, więc zależy od Ciebie. Pamiętajmy, że prędkie ładowanie nie jest "zdrowe" dla ogniw, więc tylko w razie pilnej potrzeby...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    ... A powiedz mi, długo ładuje ta pierwsza akumulatorki ~2500mAh?
    Wszystko zależy jakim prądem będziesz je ładował ! No i oczywiście jaki proces załączysz :
    - odświeżanie
    - rozladowanie/ładowanie
    - ładowanie

Jak pamiętam prądy jakimi idzie ładować akumulatorki w ładowarce Bc-900 to 100, 200, 500, 1000 mA a jak ładujesz tylko 2 szt to chyba 1800mA.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Masz wpływ na prąd ładowania, więc zależy od Ciebie. Pamiętajmy, że prędkie ładowanie nie jest "zdrowe" dla ogniw, więc tylko w razie pilnej potrzeby...
    No właśnie wiem, że szybkie ładowanie nie jest zdrowe, ale ta ładowarka GP ładuje 12 godzin akumulatorki tak, że są gorące.

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta
    Wszystko zależy jakim prądem będziesz je ładował ! No i oczywiście jaki proces załączysz :
    - odświeżanie
    - rozladowanie/ładowanie
    - ładowanie

Jak pamiętam prądy jakimi idzie ładować akumulatorki w ładowarce Bc-900 to 100, 200, 500, 1000 mA a jak ładujesz tylko 2 szt to chyba 1800mA.
    No najbardziej mnie interesowałby proces rozładowywania i ładowanie.

Widzę, że gro tutaj poleca właśnie tę ładowarkę.

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Zgadza się ... gro ludzi na tym forum , używa lub używało ładowarek BC-700 lub BC-900 i mają pozytywne opinie na ich temat.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Strona 22 z 45 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów