Jesli masz jakas stara ladowarke bez elektroniki to sproboj poladowac troche te akku (tak na chwile kilka minut) ktore nie chca sie ladowac na MHC i wrzuc je do MHC nastepnie. Moze to pomoze?
Jesli masz jakas stara ladowarke bez elektroniki to sproboj poladowac troche te akku (tak na chwile kilka minut) ktore nie chca sie ladowac na MHC i wrzuc je do MHC nastepnie. Moze to pomoze?
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Tak mam taką możliwość :wink: niemniej jednak niewiele to dało już próbowałem :cool: ale doszedłem do jednej kwestii odnośnie tego napięcia które pokazuje (czasem nawet 2.71V - w przypadku 1. kiedy pojawia się napis HIGH oraz 2. kiedy się resetuje sama również przez chwile dziwnie wysokie napięcie się pojawia na ogniwie)
Nie jestem elektrykiem czy elektronikiem ale jeżeli by przepuścić testowo prąd przez dwa ogniwa jedno dobre i drugie które ma gdzieś zwarcie czy tudzież jest uszkodzone (zwykła ładowarka tego nie jest w stanie sprawdzić bo tylko ma jedną funkcje ładuje czy jest ogniwo uszkodzone czy dobre niema to znaczenia :-P ) to na tym ogniwie które ma zwarcie napięcie będzie dużo wyższe zdaje sięwięc tu pozostawiając jedynie logiczne myślenie i fakt że nowe aku ładuje i nie które z tych starych można by dość do wniosku iż jest to wina uszkodzonych aku nawet pomijając fakt dziwnego zachowania jakim jest resetowanie się urządzenia.
![]()
takie jest moje przypuszczenie
![]()
Witam,
Poszukuję dobrej ładowarki akumulatorków AA. Dotychczasowo używałem ładowarki kupionej z zestawem akumulatorków GP, ale zadowolony z niej nie byłem. Czasami ładowała tak akumulatorki, że 4 błysnęły i koniec, albo jak wyjmowałem z ładowarki to się parzyłem, bo były gorące.
Przeglądając Allegro natrafiłem na dwa takie modele:
1) http://allegro.pl/item509847802_lado...cd_zestaw.html - chyba nawet kiedyś na Canon-Board polecona w jakimś wątku o akumulatorkach, ale pewien nie jestem.
2) http://allegro.pl/item512546466_lado...xaa_i_aaa.html - dużym jej atutem dla mnie jest to że można ładować 8 akumulatorków na raz, jest to dla mnie osobiście wygodne. Pod warunkiem, że dobrze ładuje.
Jestem ciekaw czy to dobry wybór ewentualnie czekam na jakieś inne sprawdzone propozycję?
PS: Tak samo jak ciekawi mnie opinia na temat akumulatorków Sanyo Eneloop?
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
Polecam te pierwszą czyli BC-900
Z drugą nie miałem do czynienia - jednak w myśl zasady "co za dużo to nie zdrowo" nie polecam![]()
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 27-12-2008 o 20:33
Pucha i słoki
Masz wpływ na prąd ładowania, więc zależy od Ciebie. Pamiętajmy, że prędkie ładowanie nie jest "zdrowe" dla ogniw, więc tylko w razie pilnej potrzeby...A powiedz mi, długo ładuje ta pierwsza akumulatorki ~2500mAh?
Zwolennik ekumenizmu sprzętowego
Wszystko zależy jakim prądem będziesz je ładował ! No i oczywiście jaki proces załączysz :
- odświeżanie
- rozladowanie/ładowanie
- ładowanie
Jak pamiętam prądy jakimi idzie ładować akumulatorki w ładowarce Bc-900 to 100, 200, 500, 1000 mA a jak ładujesz tylko 2 szt to chyba 1800mA.
CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl
Zgadza się ... gro ludzi na tym forum , używa lub używało ładowarek BC-700 lub BC-900 i mają pozytywne opinie na ich temat.
CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl