Strona 39 z 45 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

trzeba było doczekać te jeszcze 5 minut
    tak jest
    widocznie była już końcówka ładowania

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    może być na maxa rozładowany- jeśli ma mniej niż 0.9V, to ładowarka go "nie zobaczy"
    można albo go podładować inną ładowarką, mniej inteligentną, albo pobudzić innym akusem- zwierasz na kabelkach na parę sekund tego "padnietego" z innym plus do minusa, minus do plusa i ożyje
    TAK ZABIJESZ DO KOŃCA RATOWANY - PADNIĘTY AKUMULATOR!!!

Powinno być PLUS DO PLUSA - MINUS DO MINUSA!
    5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

racja- ot takie przelewanie energii
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    trzeba było doczekać te jeszcze 5 minut
    tak jest
    widocznie była już końcówka ładowania
    Nie tylko te 5 minut ale też jeszcze troche na podtrzymaniu powinien je zostawić żeby ostygły spokojnie a nie takie prosto po zakończeniu ładowania wyciągać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beri Zobacz posta
    ....Jeżeli właśnie poczytać u tych "wiodących, poważnych" producentów to w ponad 90% przypadków standardowy prąd ładowania to jedna dziesiąta z pojemności i ładowanie w granicach 14 - 15 godzin. Z resztą podobnie uczą tego w każdej średniej szkole elektronicznej.Wszelkie wyższe wartości prądu to przejście w stronę tzw. szybkiego ładowania, nagrzewanie się ogniw i w konsekwencji skrócenie ich żywotności....
    Nic dodać, nic ująć !
    Od zawsze używam prądu ładowania ~0.1C i moje aku's są jak nowe.
    Od niedzieli ładuję kolejne cztery sztuki paluszków NiMh 2500mAh firmy Energizer Akumulatorki nie były używane przez ponad dwa lata i ładowanie ich zwykłą=szybką ładowarką powodowało to, że po dwóch dniach zwykłego leżenia bez używania znowu były rozładowane. Efekt ładowania zerowy !

Na BC-700 nastawiłem tryb Refresh z prądem rozładowania 100mA i prądem ładowania 200mA i tak to sobie kolejny dzień chodzi. Za każdym razem pojemność aku's rośnie. Poprzednie trzy sety baterii osiągnęły końcowy poziom od 2050 do 2200mAh, więc jestem zauroczony tymi wynikami. A już miałem te ogniwa do kosza wywalić. A, że to trwa kilka dni ? No cóż, pośpiech jest zalecany tylko przy łapaniu pcheł Najważniejsze, że ogniwa są uratowane i humor mi się poprawił.

Domyślnie

Właśnie wyjąłem następny komplet czterech akumulatorków Energizer z BC-700 i stan ich naładowania to 1970, 2011, 2016 i 2190mAh. Dwa lata nie używane i zaniedbane kompletnie przeze mnie. Wstyd !! Nie wiem jak to robi BC-700, ale za każdym razem stawia na nogi wszystkie "martwe" ogniwa. Przed włożeniem do BC-700 zawsze podładowywuję jakąkolwiek Minwą na maxa.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

witam,
    mam pytanie odnosnie funkcji refresh, z ktora wystapil u mnie (chyba) maly problem... mianowicie dwie z baterii sa 'refreshowane' dobrze, natomiast przy pozostalych dwoch wyglada to tak, ze po pierwszym rozladowaniu jedna z nich caly czas pokazuje wartosc 15mA a druga 0 mA, i ta wartosc utrzymuje sie juz 3 cykl. czy to normalne czy moze wyciagnac te dwie baterie i wlozyc je pozniej? dodam ze temperatura w normie

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Zamieniles miejscami akumulatory by wykluczyc usterke ladowarki?
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

na razie nie chcialem wykonywac takich manewrow, bo pozostale dwa kanaly sa zajete. usterke ladowarki RACZEJ wykluczam, bo jest stosunkowo nowa

Domyślnie

A usterka ogniwa ??

Strona 39 z 45 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów