trzeba było doczekać te jeszcze 5 minut![]()
tak jest
widocznie była już końcówka ładowania
trzeba było doczekać te jeszcze 5 minut![]()
tak jest
widocznie była już końcówka ładowania
racja- ot takie przelewanie energii
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42
Nic dodać, nic ująć !
Od zawsze używam prądu ładowania ~0.1C i moje aku's są jak nowe.
Od niedzieli ładuję kolejne cztery sztuki paluszków NiMh 2500mAh firmy Energizer Akumulatorki nie były używane przez ponad dwa lata i ładowanie ich zwykłą=szybką ładowarką powodowało to, że po dwóch dniach zwykłego leżenia bez używania znowu były rozładowane. Efekt ładowania zerowy !
Na BC-700 nastawiłem tryb Refresh z prądem rozładowania 100mA i prądem ładowania 200mA i tak to sobie kolejny dzień chodzi. Za każdym razem pojemność aku's rośnie. Poprzednie trzy sety baterii osiągnęły końcowy poziom od 2050 do 2200mAh, więc jestem zauroczony tymi wynikami. A już miałem te ogniwa do kosza wywalić. A, że to trwa kilka dni ? No cóż, pośpiech jest zalecany tylko przy łapaniu pchełNajważniejsze, że ogniwa są uratowane i humor mi się poprawił.
Właśnie wyjąłem następny komplet czterech akumulatorków Energizer z BC-700 i stan ich naładowania to 1970, 2011, 2016 i 2190mAh. Dwa lata nie używane i zaniedbane kompletnie przeze mnie. Wstyd !! Nie wiem jak to robi BC-700, ale za każdym razem stawia na nogi wszystkie "martwe" ogniwa. Przed włożeniem do BC-700 zawsze podładowywuję jakąkolwiek Minwą na maxa.
witam,
mam pytanie odnosnie funkcji refresh, z ktora wystapil u mnie (chyba) maly problem... mianowicie dwie z baterii sa 'refreshowane' dobrze, natomiast przy pozostalych dwoch wyglada to tak, ze po pierwszym rozladowaniu jedna z nich caly czas pokazuje wartosc 15mA a druga 0 mA, i ta wartosc utrzymuje sie juz 3 cykl. czy to normalne czy moze wyciagnac te dwie baterie i wlozyc je pozniej? dodam ze temperatura w normie![]()
Zamieniles miejscami akumulatory by wykluczyc usterke ladowarki?
na razie nie chcialem wykonywac takich manewrow, bo pozostale dwa kanaly sa zajete. usterke ladowarki RACZEJ wykluczam, bo jest stosunkowo nowa![]()