Strona 38 z 45 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unkas8 Zobacz posta
    Niestety nie zartuje to fakt :-) tera juz mniej więcej wiem co w trawie piszczy zrobiłem test na akumulatorach GP 2700 akumulatory prawie nowe raz ładowane i wynik 1973mAh (bez przecinka ;-) ). Potwierdza sie powiedzenie "tanie mięso psy jedzą" jak widać nie warto kupować czegoś "taniego i dobrego".
    Powiedzcie jeszcze czy kilkukrotne odświerzanie poprawi pojemność akumulatora czy raczej na to nie liczyć (nie chodzi mi tutaj o te konkretne akumulatory tylko ogólnie) ?
    AbrahaM dzięki za linki teraz wszystko jest jasne.
    Nawiasem mowiąc najlepsze z tego jest :
    "Skrót A jest to jeden am-dzeng odpowiadający jednostce natężenia równy około 0,33 europejskiemu amperowi., czyli 2700 mAh = 2700 mili-amdzengo-godzin" :-D
    GP 2700 też tak ma, w sensie że sporo mniej niż 2700. Jeśli zależy Tobie na prawdziwym 2700, to jednymi z nielicznych aku które realnie mają 2700 mAh są Sanyo. Niestety można trafić na szybko-samo-rozładowujące się, taki problem dotyczył Sanyo 2500, trefnych 2700 nie spotkałem, ale mogą teoretycznie się także trafić.

Nowe aku osiągają docelową / stabilną pojemność dopiero po paru cyklach ładowania / pełnego rozładowania, kiedyś robiłem testy dla różnych akumulatorów, stąd udało mi się dojść do wniosków na większej ilości prób. Przyjmuje na własne potrzeby że następuje to po +- 5 cyklach.

Kilkukrotne odświerzanie starych akumulatorów może poprawić pojemność, acz uważam że powyżej 5 cykli nie ma sensu stosować, co wynika znów z doświadczeń własnych / statystyki.

Nie muszę chyba dodawać że deklaracje mniej znanych firm o tym że ich aku. charakteryzują się większą pojemnością niż 2700 (nawet ktoś "drukował" pojemność coś koło 3200) należy traktować jako kawał..

Poza tym konsekwentnie będę powtarzał że ładowanie aku prądem 200mA poza bardzo nielicznymi przypadkami (np. akumulatorów AAA/R3 o niskiej pojemności lub starych) nie ma żadnego logicznego uzasadnienia, a nawet może być szkodliwe. Może być szkodliwe, gdyż przy takich parametrach elektronika ładowarek ma problemy z prawidłowym ustaleniem końca procesu ładownia, co skutkuje permanentnym niedoładowaniem aku.

Uważam iż można spokojnie przyjąć jako uniwersalną zasadę ładowania 0.5C, czyli jeśli akumulator ma pojemność 2000 mAh, to można go ładować @1A. Powinno to być bezpieczne dla większości akumulatorów, z "egzotyką" włącznie. Ponadto specyfikacja markowych dopuszcza jako normę nawet znacznie silniejsze parametry ładowania "standardowego" (1C czy więcej) oraz wybitnie agresywne (nawet 5C) dla ładowania "szybkiego".

W wypadku ładowarek BC 900 / BC 700 przełożenie jest takie, że moim zdaniem standardowo można/należy ładować R6/AA @700/1000 mAh (dotyczy to aku. o pojemnościach w okolicy mniej więcej 1500/2000 do 2700 mAh), zaś R3/AAA @500 mAh, zaś słabiej w wypadku akumulatorów kiepskich lub podejrzewanych o nie trzymanie zadeklarownych parametrów.
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 17-02-2010 o 17:49 Powód: literówki + stylistyka
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AbrahaM Zobacz posta
    Uważam iż można spokojnie przyjąć jako uniwersalną zasadę ładowania 0.5C...
    A na jakiej podstawie tak sądzisz? Dlaczego nie np. 0.7C?

Powinno to być bezpieczne dla większości akumulatorów...
    Pomiędzy sformułowaniem "powinno być" a "jest" jest mała aczkolwiek subtelna różnica.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 17-02-2010 o 20:50
    EOS + Speedlite

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    A na jakiej podstawie tak sądzisz? Dlaczego nie np. 0.7C?

Pomiędzy sformułowaniem "powinno być" a "jest" jest mała aczkolwiek subtelna różnica.
    Celowo napisałem powino być, bo czasami ktoś może mieć jakieś zapasy akumulatorów sprzed 15 lat, w nieznanym stanie, o trudnej do określenia realnej pojemności, egzotycznym typie "wsadu", albo też trafić na jakieś wynalazki, jak te "2700", które realnie mają ~500 mAh. Zgaduj zgadula wtedy jak należy określić C, poza zawierzeniem nalepce.

Co do kwestii ładowania 0.5C (jako standard dla "niewiadomo co") i więcej niż 0.5C dla ogniw "markowych". No cóż - kiedyś chciało mi się dokładnie temat zgłębić, więc przeglądałem PDF'y z oficjalnymi specyfikacjami ogniw. Na tej podstawie oraz na podstawie własnych obserwacji (w tym mi.n. wyniki pomiarów z BC 900) eksploatowanych akumulatorów wysnułem takie a nie inne wnioski.

Z którymi oczywiście masz pełne prawo się nie zgadzać, i wyznawać np. kult 200 mAh

Dla jasności raz jeszcze replay: uważam iż reguła 0.5C powinna być dla większości współcześnie dostępnych/produkowanych ogniw bezpieczna, przy czym prawdopodobieństwo jej bezpieczeństwa uważam za skorelowane z "markowością" ogniw.
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 17-02-2010 o 23:03
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    tylko że sanyo eneloop są typu PRE-CHARGED / READY TO USE / GOTOWE DO UŻYCIA.
    po zakupie zawsze są naładowane, wsadza się je do sprzętu i korzysta, nie trzeba ich też formować.

całkowitym błędem jest wsadzanie nowych eneloopów do ładowarki. co więcej, z mojego doświadczenia wynika, że to pierwsze "fabryczne" ładowanie eneloopów zawsze było lepsze, niż później mi udawało się je naładować.

Są ready to use i mają 3/4 energii w sobie. Niewiem czy nie powinno się ich formować czy tak, ja to robię i nie narzekam.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Z którymi oczywiście masz pełne prawo się nie zgadzać, i wyznawać np. kult 200 mAh...
    Ależ nie chodzi o to że się nie zgadzam, byłem po prostu ciekaw argumentacji ww. wniosków. Jeżeli chodzi zaś o "kult 0.1C" to takowego nie praktykuję.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 18-02-2010 o 14:21
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Idąc za waszą radą odświeżyłem baterie które kupiłem z aparatem (GP-2700) i po kilku dniach mam koniec i nie jest źle, baterie mają od 2,20 do 2.49 czyli nie jest źle odświeżałem je prądem 500mAh.
    Ostatnio edytowane przez unkas8 ; 20-02-2010 o 13:50

Awatar beri
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

...
    Co do kwestii ładowania 0.5C (jako standard dla "niewiadomo co") i więcej niż 0.5C dla ogniw "markowych". No cóż - kiedyś chciało mi się dokładnie temat zgłębić, więc przeglądałem PDF'y z oficjalnymi specyfikacjami ogniw. Na tej podstawie oraz na podstawie własnych obserwacji (w tym mi.n. wyniki pomiarów z BC 900) eksploatowanych akumulatorów wysnułem takie a nie inne wnioski.

Z którymi oczywiście masz pełne prawo się nie zgadzać, i wyznawać np. kult 200 mAh

Dla jasności raz jeszcze replay: uważam iż reguła 0.5C powinna być dla większości współcześnie dostępnych/produkowanych ogniw bezpieczna, przy czym prawdopodobieństwo jej bezpieczeństwa uważam za skorelowane z "markowością" ogniw.
    Troszkę z tymi regułami "nie tak". Jeżeli właśnie poczytać u tych "wiodących, poważnych" producentów to w ponad 90% przypadków standardowy prąd ładowania to jedna dziesiąta z pojemności i ładowanie w granicach 14 - 15 godzin. Z resztą podobnie uczą tego w każdej średniej szkole elektronicznej.Wszelkie wyższe wartości prądu to przejście w stronę tzw. szybkiego ładowania, nagrzewanie się ogniw i w konsekwencji skrócenie ich żywotności. Faktem jest, że część producentów zdając sobie sprawę z tego iż użytkownikom chodzi o szybkie ładowanie technologicznie przystosowuje ogniwa do wyższych prądów ładowania, tak aby nie odbijało się to na ich
    żywotności. Tak więc wracając do wspomnianej tutaj pojemności ogniw 2700 mAh i ładowarki typu BC-900 która oferuje nam prądy ładowania 200 lub 500 (lub wyżej) mA można spokojnie przyjąć obie te wartości jako prawidłowe. Ja osobiście preferuję (głównie ze względu na czas) wartość 500 mA czyli 0,5 A.
    Stwierdzenie iż ładowanie prądem 200 mA jest mniej dokładne ze względów pomiarowych też można wsadzić do lamusa. W większości współczesnych ładowarek procesorowych zakończenie procesu ładowania odbywa się na podstawie występowania tzw. siodełka (zmniejszenia się prądu) pod koniec procesu . Mądrzej mówiąc jest to pomiar -DV (faktycznie pisze się to grecką literą DELTA), czyli procentowego zmniejszenia prądu ładowania. No i wartość bezwzględna prądu ładowania jest najmniej istotna (oczywiście po za technologicznymi uwarunkowaniami). I tak jest mierzone w jakimś dzielniku jako spadek napięcia na rezystorze odniesienia, a dopiero później analizowane przez procesor. Znając układ pomiarowy można wyliczyć ile miliwoltów idzie faktycznie na procesor i w każdym przypadku ważną będzie jego zmiana procentowa w stosunku do prądu ładowania , a nie wartość bezwzględna.
    No i ostatnia informacja, sam borykam się z tymi samymi problemami co wszyscy, bywają dni kiedy wykonuję ponad 1000 zdjęć reportażowych z lampą. Wiem co oznaczają dobre ogniwa. Z ręka na sercu mogę polecić wszystkim Varta Professional 2700 - takie w srebrnej "obwolucie". Na zakupione 24 sztuki nie było żadnej która na BC-900 wskazywała by pojemność mniejszą jak 2550 mAh. Ogniwa te występują również w starszej odmianie (zielona obwoluta) z napisem PHOTO, ale są one wcześniejsze technologicznie. Właśnie ten wypust "Professional"-i był m.i. optymalizowany przez producenta pod względem zwiększonego prądu ładowania. Pozdrawiam

Beri
    50D + 24-105 L IS + 580EX+ STOFEN + BG-E2N + CP-E3 + trochę innych drobiazgów

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Ja z nieco innej beczki. Życie przymusza mnie do wydania pieniędzy na nową ładowarkę. Jeśli chodzi o parametry to BC-700 w zupełności zaspokaja moje potrzeby jednak brakuje mi w niej możliwości ładowania akumulatorów innych niż AA i AAA. Może ktoś kupił BC-900 dla wyższych prądów ładowania, dokładane do wyposażenia przejściówki na inne aku są mu absolutnie zbędne i byłby skłonny się podzielić. To niby tylko 40 pln różnicy, ale jeśli komuś nie robi różnicy, to chętnie się tymi dodatkowymi gadżetami zaopiekuję. Kontakt na PW.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla tych, którzy zastanawiają się nad wyborem ładowarki: polecam MH-9000.
    Zastanawiałem się między BC700/BC900/MH-9000.
    Posiadane akumulatorki: Energizer 2500mAh - 24szt i zwykła ładowarka vivanco do NiCd/NiMh.
    Akumulatory mają ok. 3-4 lat i ostatnio niektóre komplety zaczęły tragicznie krótko pracować. Wniosek: trzeba wyeliminować padnięte sztuki lub je reaktywować (jeśli się da).

1) BC 700 niestety ma zbyt małe prądy ładowania dla aku 2500 oraz mały ich zakres. Dlatego odpadła na starcie. Gdybym używał aku o mniejszych pojemnościach, to pewnie wybrałbym tę ładowarkę ze względu na cenę trochę poniżej 100zł.

2) BC 900 ma już większe prądy, które by mi odpowiadały, ale ich zakres nie jest zbyt duży. Poza tym cena jest zbliżona do MH-9000.

3) MH-9000 bardzo duży zakres prądów ładowania i rozładowywania oraz wysoką jakość wykonania. Bardzo pozytywne wrażenia po wzięciu jej do ręki.
    Jeśli cena nie ogranicza, to polecam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Też nabyłem ładowarkę BC700 i mam taką sytuację : ładowarka ładuje ładuje i ładuje, napięcia już bardzo wysokie więc zaczynam się niepokoić co jest grane. Postanowiłem wyciągnąć baterie i włożyć je jeszcze raz do ładowania, ale ładowarka po ponownym włożeniu tych aku wyświetliła full. To tak ma być?

Strona 38 z 45 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów