Strona 29 z 45 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AbrahaM Zobacz posta
    ...fakt rozrzutu ładowania o połowę akurat w/g mnie przemawia o winie ładowarki a nie ogniw.
    Najlepiej sprawdzić ją z innym kompletem (kompletami) ogniw. Wtedy będzie jasność co do winowajcy.

Cytat Zamieszczone przez AbrahaM Zobacz posta
    .. i sugeruję jednak pomyśleć o BC 700
    A dlaczego właśnie o niej?
    Ostatnio edytowane przez axk ; 20-08-2009 o 00:56 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podepne sie tutaj - ktos wie ile wytrzyma zestaw eneloop'ow wsadzony do koszyczka body 5d? Jakies doswiadczenia?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Najlepiej sprawdzić ją z innym kompletem (kompletami) ogniw. Wtedy będzie jasność co do winowajcy.

A dlaczego właśnie o niej?
    .... bo sam się zarzekałem że tyle kasy nie wydam - raz u ziomala spróbowałem i powiedziałem żadna inna , na drugi dzień zamówiłem BC 900 i 2x eneloope.

Ona "spiewa ,tańczy gotuje, daje du..y i tańcuje :-P:-P:-P - sorki ale nie mogłem się powstrzymać.
    Dla mnie główną zaletą je jest fakt że pokaże całą prawdę o aku i potrfi go odświeżyć jak został zajechany czymś za 15 czy 40 zł, jest bezlitosna dla tanich akumulatorków - pokaże od razu ile utrzymują pamięci , choćby na obudowie było napisane 3500mAh.

Polecam jedynie gdy zależy Ci na Twoich aku , gdy często je doładowujesz i często używasz bez rozładowania. Pełna kontrola nad aku. Nie ma lepszej.
    C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fik Zobacz posta
    ...potrfi go odświeżyć jak został zajechany czymś za 15 czy 40 zł...
    GP H500 także.

...gdy zależy Ci na Twoich aku , gdy często je doładowujesz i często używasz bez rozładowania.
    I właśnie dla tego wybrałem GP H500. Mnie osobiście bajer w postaci ekranu LCD nie jest do niczego potrzebny, a wskazywane na nim wartości pojemności i tak są czysto orientacyjne.

Nie ma lepszej.
    Może dla Ciebie (i bynajmniej nie mam tutaj na myśli wspomnianej H500). Każdy wybiera taki sprzęt który spełnia jego wymagania.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 22-08-2009 o 00:36
    EOS + Speedlite

Coś już napisał

Domyślnie

GP H500 także.........

Może dla Ciebie (i bynajmniej nie mam tutaj na myśli wspomnianej H500). Każdy wybiera taki sprzęt który spełnia jego wymagania.
    ............ wybiera sprzęt o którym wie najwięcej lub go stać finansowo.

mam takie techniczne pytanie odnoście H500 :
    skąd wiesz że naładowany aku jest naładowany do wartości deklarowanych przez producenta ( lub zbliżonych ) ?

Miasto
    SK

Domyślnie

...skąd wiesz że naładowany aku jest naładowany do wartości deklarowanych przez producenta ( lub zbliżonych ) ?
    Informuje o tym wskaźnik zakończenia ładowania danego akumulatora. Kilkukrotnie sprawdzałem napięcie "świeżo" naładowanych ogniw i zawsze wynosiło oko około 1.4 V (wartość jak najbardziej poprawna).
    EOS + Speedlite

Coś już napisał

Domyślnie

Wyobraź sobie że mam takie nędzne aku, deklarowana pojemnoś 2800 mAh. Po naładowaniu mają 1,4 - 1,3V i co z tego ? Dzięki ładowarce z wyśwetlaczem dowiedziałem się że ich skuteczna pojemność wynosi 1180 mAh - nadają się do pilota.
    Ale każdy chwali swoje i do pracy używa odpowiedniego narzędzia.

Miasto
    SK

Domyślnie

Dzięki ładowarce z wyśwetlaczem dowiedziałem się że ich skuteczna pojemność wynosi 1180 mAh - nadają się do pilota.
    Niewątpliwie sposób prezentacji pojemności na wyświetlaczu LCD jest wygodny i lepszy niż jego brak, jednakże wyświetlana wartość pojemności jest czysto orientacyjna. Jaką masz pewność iż faktyczna pojemność wynosi te 1180 mAh a nie np. 1800 mAh? Zresztą trudno spodziewać się jakichś rewelacji po ładowarce która kosztuje około 120 zł.

Ale każdy chwali swoje i do pracy używa odpowiedniego narzędzia.
    Jak najbardziej.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kilkukrotnie sprawdzałem napięcie "świeżo" naładowanych ogniw i zawsze wynosiło oko około 1.4 V (wartość jak najbardziej poprawna).
    Po co? Jak to ma się mieć do pojemności. Naładowany akumulator powinnien mieć takie napięcie-a czy ma 800mAh czy 2800mAh to już z napięcia się nie dowiemy.I czy ta pojemność jest zgodna z deklarowaną też nie wiemy. Jedynie rozładowanie go znanym prądem do zadanego napięcia dało by nam pojęcie o pojemności.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel-foto Zobacz posta
    Po co?
    Ponieważ napięcie akumulatora jest "wielkością wyjściową" w procesie ładowania. Na jego podstawie można stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem (zakładając iż ładowany akumulator jest w 100% sprawny) czy ładowarka działa w sposób prawidłowy (niedoładowanie lub przeładowanie akumulatora). Padło zresztą pytanie :

...skąd wiesz że naładowany aku jest naładowany do wartości deklarowanych przez producenta...
    Zakładam iż pytający poprzez zwrot "wartości deklarowane przez producenta" miał na myśli napięcie akumulatora, ponieważ jego pojemność jest stała i nie ma związku z jego napięciem.

Jak to ma się mieć do pojemności.
    Napięcie akumulatora nie jest powiązane z jego pojemnością, zresztą nigdy nie sugerowałem iż jest inaczej.

Naładowany akumulator powinnien mieć takie napięcie-a czy ma 800mAh czy 2800mAh to już z napięcia się nie dowiemy.I czy ta pojemność jest zgodna z deklarowaną też nie wiemy.
    Zgadza się, dlatego napięcie naładowanego sprawnego akumulatora jest w pewien sposób wyznacznikiem poprawnej pracy ładowarki (co było tematem wcześniejszego pytania do którego cały czas się odnoszę).
    EOS + Speedlite

Strona 29 z 45 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów