Strona 27 z 38 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Co sie zakrecilo?
    Sa dwie ladowarki w ostatnich watkach:
    MH-C9000 i MH-C800S-E
    Ciekawe czy maje te same funkcje poza iloscia ladowanych ogniw?

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZarJac Zobacz posta
    Zanim arturs przetestuje swoją MH-C9000.

Ja swoją ładowarkę Powerex MH-C9000 użytkuję od stycznia 2008 r. z 8-mioma sztukami akumulatorków SANYO eneloop 2000mAh (2 x 4 szt. dla 580EX). Ładowarka pracuje bez najmniejszych zastrzeżeń. Wykorzystuję głównie dwie funkcje ładowarki: funkcję CHARGE (ładowanie) – kiedy w miarę szybko potrzebne mi w pełni naładowane akumulatorki, i funkcję REFRESH/ANALIZE (odświeżanie i analiza) – kiedy mniej mi śpieszno (co czwarte, piąte ładowanie, może niepotrzebnie tak często).

W eksploatacji rozładowuję akumulatory do końca (aż lampa bardzo wyraźnie zwolni ładowanie się między błyskami). W ładowarce eneloopy ładuję prądem 800mA i rozładowuję prądem 400mA (w funkcji REFRESH/…) Przez 23 miesiące przeszły po około 50 cykli ładowania (mniej więcej co dwa tygodnie). W ostatnio wykonanych cyklach REFRESH/ANALIZE, najsłabszy wykazał pojemność 1920mAh a najlepszy 1968mAh. Daje to utratę znamionowej pojemności, odpowiednio o 4,0% i 1,6%. Eneloopy są naprawdę bezkonkurencyjne, ale powyższe wyniki są także, w dużej mierze, zasługą ładowarki MH-C9000.

W pierwszych miesiącach eksploatacji ładowarki wykorzystywałem jeszcze jedną jej funkcję – CYCLE (cykliczne ładowanie i rozładowanie z zapamiętaniem pojemności po każdym cyklu) ćwicząc ją na akumulatorkach różnych firm (4x Energizer 2100mAh, 8x Collection 3200mAh , 4x GP 2500mAh), mocno zużytych wcześniejszą, mało komfortową eksploatacją (ładowane różnymi, przypadkowo dostępnymi ładowarkami – od „16 godzinnych” do „1 godzinnych”). W efekcie działania funkcji CYCLE widać było wyraźny efekt postępującej regeneracji wielu ogniw, ale że generalnie były one już mocno „zajechane”, zostały zutylizowane. Na moje potrzeby 8x eneloop wystarcza.

Polecam zarówno Powerex MH-C9000, jak i SANYO eneloop 2000mAh!
    Wlasnie zakupiłem w/w sprzęt. Na razie jest ok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZarJac Zobacz posta
    W ostatnio wykonanych cyklach REFRESH/ANALIZE, najsłabszy wykazał pojemność 1920mAh a najlepszy 1968mAh. Daje to utratę znamionowej pojemności, odpowiednio o 4,0% i 1,6%. Eneloopy są naprawdę bezkonkurencyjne, ale powyższe wyniki są także, w dużej mierze, zasługą ładowarki MH-C9000.
    A ja kupiłem 4 komplety Eneloopów dosłownie wczoraj i to z jakejś swierzej dostawy bo kilka dni na nie czekałem zanim wyślą i ładowane teraz w BC700 w trybie refresh z racji że są nowe wskazują 2100 a wcześniej (bo mam już 4 komplety starsze eneloop) ładując wszystkie trzymały się dosłownie 2000 mAh

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kołaj Zobacz posta
    Po jakim czasie pokaże pojemność, jaką maja aku, jeśli użyłem funkcji TESTOWANIE (...) Mam nowe Sanyo Eneloop o pojemności 2000 mAh
    Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    kupiłem 4 komplety Eneloopów dosłownie wczoraj i to z jakejś swierzej dostawy (...) ładowane teraz w BC700 w trybie refresh z racji że są nowe
    tylko że sanyo eneloop są typu PRE-CHARGED / READY TO USE / GOTOWE DO UŻYCIA.
    po zakupie zawsze są naładowane, wsadza się je do sprzętu i korzysta, nie trzeba ich też formować.

całkowitym błędem jest wsadzanie nowych eneloopów do ładowarki. co więcej, z mojego doświadczenia wynika, że to pierwsze "fabryczne" ładowanie eneloopów zawsze było lepsze, niż później mi udawało się je naładować.

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Pomijając kolor obudowy BC900 można dostać w komplecie z etui oraz adapterami R6>R14 i R6>R20, ale czy warto za to dopłacać, to niech już sobie każdy sam odpowie ;-)
    właśnie ze względu na te adaptery kupiłem BC-900 - przydają się, gdy trzeba sporadycznie zasilić coś bateriami rzadziej spotykanymi i sporo droższymi R20 i R14 (np. wibrator czy coś :wink.

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    A jakim prądem eneloopy ładujecie?
    teoretycznie powinno się ładować prądem 0.1C, czyli 200mA (domyślny prąd w BC-900), ale że nie chce mi się czekać 10h, to zawsze ustawiam 500mA, i w te +/-4h mam naładowane akumulatorki.
    i z pobieżnych pomiarów wynika, że nie szkodzi im to za bardzo. w lampie sprawują się idealnie, trzymają długo. dokładniejsze pomiary mam w myszce bezprzewodowej - trzymają równo 6 tygodni, zupełnie tak, jak najlepsze baterie.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    tylko że sanyo eneloop są typu PRE-CHARGED / READY TO USE / GOTOWE DO UŻYCIA.
    po zakupie zawsze są naładowane, wsadza się je do sprzętu i korzysta, nie trzeba ich też formować.

całkowitym błędem jest wsadzanie nowych eneloopów do ładowarki. co więcej, z mojego doświadczenia wynika, że to pierwsze "fabryczne" ładowanie eneloopów zawsze było lepsze, niż później mi udawało się je naładować.

Są ready to use i mają 3/4 energii w sobie. Niewiem czy nie powinno się ich formować czy tak, ja to robię i nie narzekam.

Dopiero zaczyna Awatar ZarJac
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ładowarek z serii MH-C_____ jest więcej.
    MH-C800S-E (post #304 Janusza Body) dla 1 do 8 ogniw AA lub AAA, funkcje: ładowanie szybkie prądem 1000mA dla ogniw AA i 700mA dla ogniw AAA; ładowanie wolne prądem odpowiednio o połowę mniejszym; formowanie ogniw (ładowanie, głębokie rozładowanie, ładowanie)
    MH-C801D-E dla 1 do 8 ogniw AA lub AAA, funkcje: ładowanie szybkie prądem 2000mA dla ogniw AA i 700mA dla ogniw AAA; ładowanie wolne prądem odpowiednio mniejszym; formowanie ogniw jak wyżej.
    MH-C808D-E dla 1 do 8 ogniw AA lub AAA lub C lub D lub 9V – pozostałe parametry jak MH-C801D-E.
    W odróżnieniu od MH-C9000, każda z nich, informację o aktualnym stopniu naładowania poszczególnych ogniw, przekazuje na wyświetlaczu jedynie w postaci wypełnienia piktogramów odpowiadających poszczególnym ogniwom (25%,50% ,itd). Tym samym, nie ma mowy o funkcji analizy pojemności ogniw itp. Brak w nich wyświetlacza alfanumerycznego, za pomocą którego można by było przekazać dane. MH-C9000 daje najwięcej możliwości w zakresie „obsługi ogniw”.
    Więcej ładowarek: http://www.dobrebaterie.cz/nabijecky-pro-aa-aaa/
    EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

w instrukcji do ładowarki i gdzieś w necie (na elektrodzie chyba) wyczytałem że nowoczesne ogniwa w nowoczesnych ładowarkach powinno się ładować prądem większym niż 0.33C bo inaczej zabezpieczenia ładowarek mogą nie zadziałać - czyli w przypadku eneloopów to będzie 700mA, ktoś tu pisał o 500 a ładowarka ma domyślnie ustawione 1A..
    zgodnie z normą ładowanie to prąd 0.1C a rozładowanie 0.2C - chociaż ta norma to jest raczej na określenie pojemności a nie na uniwersalny sposób na ładowanie wszystkich akumulatorów, i zastanawiam się jak docelowo ładować..
    charakterystyka producenta http://www.eneloop.pl/doc/eneloop_r6_aa.pdf też niewiele mówi bo jest tylko dla prądu ładowania 2000mA a dla niższych nie ma.. w sumie wynika z tego że producent jak najbardziej dopuszcza taki wysoki prąd to 0.5C też powinien być ok..
    chyba zrobię tak że jeden komplet będę ładował dużym prądem (1C) drugi 0.5C, a trzeci 0.25C, przy rozładowywaniu w lampach albo prądem 0.25C

na razie zmierzyłem dwa komplety energizerów 2450mAh i 2500mAh (około 2-3 letnie) - zmierzone pojemności to w granicach 2200mAh (lekko więcej) czyli nie jest najgorzej.. teraz siedzą badziewne sony (takie co w lampie czy radyjku szybko się wyładowują a niby 2700) i stare panasonic 1500mAh - zobaczymy co sobą zaprezentują
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    gdzieś na elektrodzie wyczytalem, ze dla dlugiej zywotnosci akumulatorow nie nalezy uzywac zbyt duzego pradu ladowania (i rozladowywania w ladowarce) - wielkosci nie okreslono
    podano rowniez, ze prad nie powinien byc zbyt maly - 200mA jest jakoby zbyt maly
    tak stosuje i eneloopy trzymaja :smile:

odnosnie samej ladowarki
    od 2/3 lat mam bc900 i uzywam glownie eneloop-ow i nie zdarzylo mi sie jeszcze uzyc pradu ladowania 1A (jedyna roznica w stosunku do bc700),
    jezeli mialbym jeszcze raz kupowac kupilbym nizszy model

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vit Zobacz posta
    (...) pradu ladowania 1A (jedyna roznica w stosunku do bc700) (...)
    Pomijając kolor obudowy BC900 można dostać w komplecie z etui oraz adapterami R6>R14 i R6>R20, ale czy warto za to dopłacać, to niech już sobie każdy sam odpowie ;-) Dla znaczącej większości BC700 wystarczy w zupełności -mam, używam z dwoma kompletami Sanyo Eneloop i jestem bardzo zadowolony. Co do prądu ładowania, zwykle ładuję 500mA (rozładowywanie 250mA), ew. po dłuższej przerwie ustawiam na 200mA (rozładowywanie 100mA). Chyba tylko raz potrzebowałem szybszego ładowania i te 700mA akurat wystarczyło. Po ponad dwóch latach raczej mało intensywnie używane Eneloop'y (580EXII) żyją i mają się całkiem dobrze.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 05-12-2009 o 10:39

Domyślnie

Czy w BC-700 jest możliwość ustawienia prądu ładowania dla każdego ogniwa osobno??
    Jeśli tak to jak bo jeszcze nie udało mi się tego dokonać.

Strona 27 z 38 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów