Co sie zakrecilo?
Sa dwie ladowarki w ostatnich watkach:
MH-C9000 i MH-C800S-E
Ciekawe czy maje te same funkcje poza iloscia ladowanych ogniw?
Co sie zakrecilo?
Sa dwie ladowarki w ostatnich watkach:
MH-C9000 i MH-C800S-E
Ciekawe czy maje te same funkcje poza iloscia ladowanych ogniw?
A ja kupiłem 4 komplety Eneloopów dosłownie wczoraj i to z jakejś swierzej dostawy bo kilka dni na nie czekałem zanim wyślą i ładowane teraz w BC700 w trybie refresh z racji że są nowe wskazują 2100 a wcześniej (bo mam już 4 komplety starsze eneloop) ładując wszystkie trzymały się dosłownie 2000 mAh
tylko że sanyo eneloop są typu PRE-CHARGED / READY TO USE / GOTOWE DO UŻYCIA.
po zakupie zawsze są naładowane, wsadza się je do sprzętu i korzysta, nie trzeba ich też formować.
całkowitym błędem jest wsadzanie nowych eneloopów do ładowarki. co więcej, z mojego doświadczenia wynika, że to pierwsze "fabryczne" ładowanie eneloopów zawsze było lepsze, niż później mi udawało się je naładować.
właśnie ze względu na te adaptery kupiłem BC-900 - przydają się, gdy trzeba sporadycznie zasilić coś bateriami rzadziej spotykanymi i sporo droższymi R20 i R14 (np. wibrator czy coś :wink.
teoretycznie powinno się ładować prądem 0.1C, czyli 200mA (domyślny prąd w BC-900), ale że nie chce mi się czekać 10h, to zawsze ustawiam 500mA, i w te +/-4h mam naładowane akumulatorki.
i z pobieżnych pomiarów wynika, że nie szkodzi im to za bardzo. w lampie sprawują się idealnie, trzymają długo. dokładniejsze pomiary mam w myszce bezprzewodowej - trzymają równo 6 tygodni, zupełnie tak, jak najlepsze baterie.
pozdro.,
m.
MH-C800S-E (post #304 Janusza Body) dla 1 do 8 ogniw AA lub AAA, funkcje: ładowanie szybkie prądem 1000mA dla ogniw AA i 700mA dla ogniw AAA; ładowanie wolne prądem odpowiednio o połowę mniejszym; formowanie ogniw (ładowanie, głębokie rozładowanie, ładowanie)
MH-C801D-E dla 1 do 8 ogniw AA lub AAA, funkcje: ładowanie szybkie prądem 2000mA dla ogniw AA i 700mA dla ogniw AAA; ładowanie wolne prądem odpowiednio mniejszym; formowanie ogniw jak wyżej.
MH-C808D-E dla 1 do 8 ogniw AA lub AAA lub C lub D lub 9V – pozostałe parametry jak MH-C801D-E.
W odróżnieniu od MH-C9000, każda z nich, informację o aktualnym stopniu naładowania poszczególnych ogniw, przekazuje na wyświetlaczu jedynie w postaci wypełnienia piktogramów odpowiadających poszczególnym ogniwom (25%,50% ,itd). Tym samym, nie ma mowy o funkcji analizy pojemności ogniw itp. Brak w nich wyświetlacza alfanumerycznego, za pomocą którego można by było przekazać dane. MH-C9000 daje najwięcej możliwości w zakresie „obsługi ogniw”.
Więcej ładowarek: http://www.dobrebaterie.cz/nabijecky-pro-aa-aaa/
EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).
A jakim prądem eneloopy ładujecie?
w instrukcji do ładowarki i gdzieś w necie (na elektrodzie chyba) wyczytałem że nowoczesne ogniwa w nowoczesnych ładowarkach powinno się ładować prądem większym niż 0.33C bo inaczej zabezpieczenia ładowarek mogą nie zadziałać - czyli w przypadku eneloopów to będzie 700mA, ktoś tu pisał o 500 a ładowarka ma domyślnie ustawione 1A..
zgodnie z normą ładowanie to prąd 0.1C a rozładowanie 0.2C - chociaż ta norma to jest raczej na określenie pojemności a nie na uniwersalny sposób na ładowanie wszystkich akumulatorów, i zastanawiam się jak docelowo ładować..
charakterystyka producenta http://www.eneloop.pl/doc/eneloop_r6_aa.pdf też niewiele mówi bo jest tylko dla prądu ładowania 2000mA a dla niższych nie ma.. w sumie wynika z tego że producent jak najbardziej dopuszcza taki wysoki prąd to 0.5C też powinien być ok..
chyba zrobię tak że jeden komplet będę ładował dużym prądem (1C) drugi 0.5C, a trzeci 0.25C, przy rozładowywaniu w lampach albo prądem 0.25C
na razie zmierzyłem dwa komplety energizerów 2450mAh i 2500mAh (około 2-3 letnie) - zmierzone pojemności to w granicach 2200mAh (lekko więcej) czyli nie jest najgorzej.. teraz siedzą badziewne sony (takie co w lampie czy radyjku szybko się wyładowują a niby 2700) i stare panasonic 1500mAh - zobaczymy co sobą zaprezentują
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
gdzieś na elektrodzie wyczytalem, ze dla dlugiej zywotnosci akumulatorow nie nalezy uzywac zbyt duzego pradu ladowania (i rozladowywania w ladowarce) - wielkosci nie okreslono
podano rowniez, ze prad nie powinien byc zbyt maly - 200mA jest jakoby zbyt maly
tak stosuje i eneloopy trzymaja :smile:
odnosnie samej ladowarki
od 2/3 lat mam bc900 i uzywam glownie eneloop-ow i nie zdarzylo mi sie jeszcze uzyc pradu ladowania 1A (jedyna roznica w stosunku do bc700),
jezeli mialbym jeszcze raz kupowac kupilbym nizszy model
Pomijając kolor obudowyBC900 można dostać w komplecie z etui oraz adapterami R6>R14 i R6>R20, ale czy warto za to dopłacać, to niech już sobie każdy sam odpowie ;-) Dla znaczącej większości BC700 wystarczy w zupełności -mam, używam z dwoma kompletami Sanyo Eneloop i jestem bardzo zadowolony. Co do prądu ładowania, zwykle ładuję 500mA (rozładowywanie 250mA), ew. po dłuższej przerwie ustawiam na 200mA (rozładowywanie 100mA). Chyba tylko raz potrzebowałem szybszego ładowania i te 700mA akurat wystarczyło. Po ponad dwóch latach raczej mało intensywnie używane Eneloop'y (580EXII) żyją i mają się całkiem dobrze.
Ostatnio edytowane przez APP ; 05-12-2009 o 10:39
Czy w BC-700 jest możliwość ustawienia prądu ładowania dla każdego ogniwa osobno??
Jeśli tak to jak bo jeszcze nie udało mi się tego dokonać.