Strona 24 z 45 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Na rynku są znacznie lepsze ładowarki a niżeli sprzęt typu BC-xxx.
    A które to są ? Pytam serio, sam mam BC-700 a innych niż te wymienione specjalnie nawet nie widać (co oczywiście nie znaczy że ich nie ma).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

AbrahaM zaczynasz gadać ja pewien Pan, który objawił się wcześniej w tym temacie w dwóch osobach Wymieniłeś dwie "jedynie słuszne ładowarki", bo pewnie posiadasz którąś z nich, a wątek traktuje ogólnie o ładowarkach, więc spuść z tonu. Od 2006 r. (patrz pierwsze posty z wątku) minęło już trochę czasu, możliwe, że coś się zmieniło. Podaję linka do sprzętu tańszego, który na pewno ustępuje w/w ładowarką (choćby zróżnicowaniem dobieranego prądu ładowania), ale czy jest aż taką kaszaną żeby "zamykać" wątek hasłami "TYLKO BC 700/BC 900"? Dla mnie akumulatory wraz z ładowarką to suplement do 580EX i nie mam zamiaru bić piany która ładowarka jest najlepszym cudeńkiem A forumowiczów interesuje zapewne najlepszy stosunek jakości do ceny, więc stąd ten link z pytaniem czy ktoś kiedyś się z tym spotkał.
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A które to są ? Pytam serio, sam mam BC-700 a innych niż te wymienione specjalnie nawet nie widać (co oczywiście nie znaczy że ich nie ma).
    Też bym się chętnie dowiedział ...

Używałem pentagrama xtreme 30 ale stwierdziłem że 30 minut to trochę za krótkie ładowanie jak dla baterii dlatego po długim śledzeniu wątku kupiłem bc-700

A co do przedmówcy to podam pewne porównanie mam akumulatory eneloopa które sprawdziłem i mają tyle ile powinny mić według specyfikacji czyli jakieś 2000 2100 mA o ile dobrze pamiętam sprawdzałem też o połowę tańsze pentagramy 2400 na baterii a 1800 pojemności realnej... Tak samo masz z ładowarkami masz na ładnym pudełeczku opis ładowarka procesorowa o pewnym prądzie ładowania tylko jak byś tak naprawde to posprawdzał to wysoce prawdopodobne że niespełniła by żadnych z tych parametrów... Poprostu moim zdaniem są pewne granice kosztowe i niewydaje mi się żeby ładowarka która kosztuje tyle co komplet akumulatorków miała wszystkie rozwiązania techniczne i wodotryski o których ta się rozpisuje sprzedający...

Niemowię ze generalizuję bc-700 czy 900 urzywałem też innych ładowarek ale jakoś niewidzę tańszej alternatywy dla nich jedynie droższe wersje z podobnymi parametrami się pojawiają

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    ...sprawdziłem i mają tyle ile powinny mić według specyfikacji czyli jakieś 2000 2100 mA o ile dobrze pamiętam sprawdzałem też o połowę tańsze pentagramy 2400 na baterii a 1800 pojemności realnej...
    Przy takich "pomiarach" należy pamiętać iż podawane wartości są czysto orientacyjne, jako że klasa pomiarowa tego urządzenia mieści się co najwyżej w przedziale "zarezerwowanym" dla wskaźników a nie mierników.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przy takich "pomiarach" należy pamiętać iż podawane wartości są czysto orientacyjne, jako że klasa pomiarowa tego urządzenia mieści się co najwyżej w przedziale "zarezerwowanym" dla wskaźników a nie mierników.
    Nie wiem czemu jesteś tak pesymistycznie nastawiony do dokładności pomiaru pojemności. Moim zdaniem uzyskanie dokładności na poziomie 1% (jeśli dobrze pamiętam to wskaźniki mają błąd pomiaru >3%) nie jest dzisiaj żadnym problemem i nie wpływa w żaden sposób na koszty produkcji (1% rezystory do pomiaru prądu są tanie, dokładność przetwornika A/C kontrolera to ok 1/256 (czyli ~0,25%), pomiar czasu jest znacznie dokładniejszy – bo najczęściej kwarcowy, resztę i tak załatwia soft mikrokontrolera.
    Mam BC-700 i testowe, kilkukrotne pomiary pojemności dawały powtarzalne wyniki – różnice <<1%. Spokojnie więc można moim zdaniem wykorzystać te ładowarki do porównania pojemności różnych typów akumulatorów między sobą

Pomiar pojemności można również wykorzystać do grupowania akumulatorów w zespoły pracujące w urządzeniu szeregowo (np. w lampie błyskowej). Z doświadczenia wiem, że nawet akumulatory z tej samej serii starzeją się w różny sposób. Dobierając akumulatory w grupy o zbliżonej pojemności unikniemy uszkodzenia pojedynczych ogniw (tych o mniejszej pojemności) w wyniku „przepolaryzowania”, które najczęściej „zabija”.

Oczywiście można zawsze dyskutować na temat wpływu prądu rozładowania na efektywną pojemność akumulatora. Może się zdarzyć, że jedne „lubią” duży prąd a inne mały. Tu różnice w zmierzonej pojemności mogą być znaczne. Ale to temat na znacznie dłuższą dyskusję i chyba na inne forum.
    5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzery Zobacz posta
    Nie wiem czemu jesteś tak pesymistycznie nastawiony do dokładności pomiaru pojemności.
    Nie pesymistycznie lecz sceptycznie. Dlaczego - ponieważ wiem ile kosztują specjalistyczne urządzenia do tego typu pomiarów.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 11-02-2009 o 17:37
    EOS + Speedlite

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cóż, wszystkie specjalistyczne (profesjonalne) urządzenia pomiarowe są niestety bardzo drogie. Tym niemniej podtrzymuję, że moim zdaniem dokładność pomiaru pojemności we współczsnych ładowarkach (nie tylko tych popularnych u nas z serii bc-xxx) powinna być wystarczająca do naszych (amatorskich przecież) pomiarów (a właściwie aby być w zgodzie ze sztuką nie pomiarów a szacunków i porównań).

Zresztą w fotografii również to co w nazwie ma "profesjonalny" jest również drogie. Nie znaczy to jednak, że te amatorskie i nieprofesjonalne są bezużyteczne.
    Ostatnio edytowane przez Grzery ; 11-02-2009 o 18:23
    5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.

Miasto
    SK

Domyślnie

...a właściwie aby być w zgodzie ze sztuką nie pomiarów a szacunków...
    Z tym stwierdzeniem jak najbardziej się zgodzę.

Nie znaczy to jednak, że te amatorskie i nieprofesjonalne są bezużyteczne.
    Oczywiście, zresztą niczego takiego nie sugerowałem.
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na rynku są znacznie lepsze ładowarki a niżeli sprzęt typu BC-xxx. To że coś jest popularne wcale nie oznacza z założenia iż jest najlepsze, tak więc raczej bym nie generalizował iż "cała reszta jest mniej lub bardziej nieciekawa".
    Nadal czekamy podanie nazw "znacznie lepszych ładowarek".

Domyślnie

Ja się nie rozwodziłem przyjacielu nad 1 mA ale podałem fakt iż eneloop jest akumulatorem którego pojemność określa się na jakieś 2000 mA i tyle ma a pentagram na baterii ma 2400 a ładowarka określa 1800 i to jest szacunkowy pomiar a nie dokładny bo nikomu dokładne pomiary w tej sytuacji niesą potrzebne ...

Strona 24 z 45 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów