Strona 21 z 45 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Skad to wiadomo?

Tak wynika z moich obserwacji i porówania z innymi ładowarkami mikroprocesorowymi, między innymi z MH-C9000 która z kolei przy dowolnej operacji pokazuje ten sam wynik pomiaru pojemności.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Skoro tak jest, to pojemność powinna być podawana tylko przy teście a przy ładowaniu powinno być w procentach. Chociaż skoro wskazania przy ładowniu i odświerzaniu są błędne a raczej kompletnie nieprawdziwe, to i procentowe wskazanie mija się z celem. Zupełnie nie rozumiem po co ta wyssana z palca informacja.
    W trybie odświerzania ogniwo jest ładowane i rozładowywane do momentu uzyskania maksymalnej możliwej pojemności, ale po jego zakończeniu ogniwo nie jest nawet w połowie naładowane czego już doświadczyłem...
    Jutro będę miał możliwość sprawdzić jak BC-700 ładuje i mam nadzieję że się mylę

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A czy ktoś moze coś konkretnego powiedzieć nt. oryginalnych ładowarek Eneloop badź Recyko ?

http://www.eneloop.info/208.html
    http://www.gprecyko.com/en/charger_pack.html

ja wiem, że BC-700 (900) :-) ale muszę kupić zestaw aku + ład. dla osób starszych niezainteresowanych technikaliami :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

mdepesz
    Guest

Domyślnie

kupilem ladowarke bc-700 i jestem w trakcie testowania jej mozliwosci.
    Wsadzialem 4 akumulatorki sanyo 2500 mAh i ustawilem tryb Odswiezania. Czy zakonczenie odswiezania oznajmiane jest napisem Full na wyswietlaczu?
    Bo w instrukcji w temacie Oswiezania tego nie znalazlem, a od 24h niby cos sie dzieje.
    W opisie pozostalych trybow jest napisane, ze po zakonczeniu zadania pojawia sie napis Full na wyswietlaczu.
    Ile trwa u Was proces odswiezania dla aku 2500 mAh i pradzie 500/250?

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

tryb odświeżania (3 cykle ładowania i rozładowania) nie ma sensu dla NiMh (jest dobry dla NiCd) - lepiej wykonać test pojemności , potem używać normalnie i ponownie po czasie znowu test pojemności (przy 500mA ładowania trwa nawet dobę)
    Sanyo często po kilku cyklach ładowanie/rozładowanie zwiększa pojemność.
    A w odp.na pytanie- po cyklu odświeżania (pewnie ze 2-3dni może potrwać) po prostu ogniwa się naładują i będzie full na wyświetlaczu- żeby tylko przerw w dostawie prądu nie było....
    W trybie odświerzania ogniwo jest ładowane i rozładowywane do momentu uzyskania maksymalnej możliwej pojemności, ale po jego zakończeniu ogniwo nie jest nawet w połowie naładowane czego już doświadczyłem...
    mam bc-700, kumple mają podobne- rózne ogniwa itd i nie jest tak jak piszesz- możliwe, że są trefne ogniwa- niestety Sanyo itd doczekały się wielu podrób nie do odróżnienia, a odieżanie to 3 cykle ładowanie/rozładowanie na max, nie max pojemności, bo nie ma takiego pojęcia.
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

lee99
    Guest

Domyślnie

Witam

Te ładowarki są naprawdę niezłe niestety musiałem pomyśleć o nowej ponieważ mój stary wysłużony ansmann uniwersal basic5 (z 2002r.) nie daje chyba rady akumulatorom o bardzo dużej pojemności
    Wybór padł na MH-C9000 dzisiaj przyszła i testuje ją aktualnie formuje nowe akumulatory (funkcją Break-In) VARTA 2700 zobaczymy co będzie - ponoć można nawet 3000 z nich wycisnąć :P
    Póżniej zabiorę się za reszte starszych aku może uda mi się naprawić energizery które się uszkodziły po użytkowaniu zobaczymy :P
    Troche różni się od BC900 jak czytam jeżeli chodzi o pewne szczegóły w programach ładowarki.
    Pozdrawiam :P

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lee99 Zobacz posta
    ... VARTA 2700 zobaczymy co będzie - ponoć można nawet 3000 z nich wycisnąć :P ...
    A tak z ciekawości, w jaki sposób chcesz "programowo" zwiększyć fizyczną pojemność ogniw? Jeżeli w/w ładowarka oferuje funkcję tego typu to prawdopodobnie jest to bardziej "chwyt marketingowy" niż faktyczna funkcja którą można wykorzystać praktycznie.
    EOS + Speedlite

lee99
    Guest

Domyślnie

Narazie póki co to testuje ten sprzęt więcej będe mógł powiedzieć za pare dni czy to chwyt czy nie... czy może to akumulatory są sprzedawane jako 2700 a mają większą pojemność.
    Nie znam się na elektronice bardziej na bankowości doradztwie finansowym itp. więc nieznam odpowiedzi na to pytanie szanowny kolego
    Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Stałem się dziś posiadaczem ładowarki BC-900 i niestety nawet jej nie przetestuję... Choć kupowałem ją osobiście, to po dojściu do domu, uważnym przeczytaniu instrukcji PL i podłączeniu jej do prądu okazało się, że... nie działa. Jutro jadę do sklepu ją wymienić (dziś już zamknięty).
    Moja rada dla kupujących: zawsze sprawdzajcie sprzęt na miejscu, chociażby poprzez prośbę o podłączenie go do prądu (czy ładowarka załącza).

lee99
    Guest

Domyślnie

Witam

Ale czasem niema jak sprawdzić jak np. kupuje się w sklepie internetowym jak ja przykładowo i mam z tą moją MH-C9000 pewnien drobny problem i niewiem czy to jest wina ładowarki czy starych aku (lub uszkodzonych wręcz chociaż niemam pewności czy tak jest faktycznie)

Aku które przyszły razem z nią od razu odpaliły na formatowanie break in i potem nastąpił klops postanowiłem przetestować sanyo 2700 (najprawdopodobniej były źle ładowane za małym prądem 150 mA albo kupiłem podróby ale tego nie potrafie stwierdzić na 100%)

Wkładam je do ładowarki ta odpala pokazuje się menu wyboru wybieram zatwierdzam enterem i tak w jednym slocie na chwile odpala w drugiem dalej to samo od nowa pokazuje sie menu wyboru i tak dalej i dalej... albo co jeszcze lepsze nie pokazuje się spowrotem menu a ładowarka się resetuje wyłącza się i po chwili po paru sekundach się włącza...

Dzieje się tak na kliku różnych aku od AAA GP 600 mAh po stare energizery 1850 mAh (które chciałem spróbować zregenerować)

Inne aku jak te nowe Varta 2700 bez problemu inne stare: Duracell 1800 (biały) te same energizery 1850 mAh ale sprawne oka bez udziwnień, GP 800 mAh NiCD Panasonic AAA 750 mAh no problem i Panasonic 2000 mAh czy GP 300 mAh NiCD również dlatego bardzo mnie dziwi zachowanie się tego sprzętu.

Tak jakby wykrywało jakieś niebezpieczeństwo i się wyłączała ale chyba powinien pojawić się napis HIGH.

Co do tego co jest w instrukcji... cóż sa pewne nieścisłości przy formatowaniu widze że można wybrać opcję od 500 mAh do 20 Ah (a nie od 100 mAh jak w instrukcji jest opisane)

Tak czy inaczej cięzko mi stwierdzić do końca co jest nie tak jak zakupie za jakiś czas jeszcze troche nowych aku i takie dziwne rzeczy się będą dziać to chyba będzie jasne że sprzęt się nadaje jedynie na wymiane chyba...

Jedna ładowarka wiele problemów hehe :P a to tylko ładowarka jak widać można mieć nawet z czymś tak błachym jak urządzenie ładujące problem

Pzdr

Strona 21 z 45 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów