Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Jaka klisza najlepsza??

Łowca
    Guest

Domyślnie Jaka klisza najlepsza??

Witam wszystkich !!!
    Jestem nowym forumowiczem i pytanie moze być smieszne ale bardzo was prosze o pomoc! Chialem zadać wam pytanie na w/w temat. Siostra poprosiła mnie abym robił jej zdjęcia na ślubie.Używam aparatu canon Eos 300kit dokupilem niedawno sigme 70-300mm.Jaką dobrać klisze(jakie ISO) aby zdjęcia byly bardzo dobre,chciałbym użyć kliszy kolorowej i czarno-białej? Jakim obiektywem robic kitem czy sigmą
    dzięki bardzo!!!

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie mając prawdziwej lampy i jasnego szkła to cienko to widzę. Jakiej wielkości chcesz by były odbitki? No i za ile ma być jedna rolka kliszy.
    FOTOINKWIZYTOR

Łowca
    Guest

Domyślnie

odbitki zwykle 10x15 chyba ze po wywolaniu te najlepsze foty ktore by wyszły mogłbym powiekszyc za jedna rolke dałbym ok 20zł

A jaką lampe mialbym użyć ? aby dobre światło uzyskać?

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Jak robiłem kliszą to moim ulubionym filmem był Fuji superia 400, ze względu na czułość nadaje się na każde warunki, nie straszne mi były nagłe pociemnienia, mimo dużego ISO małe ziarno i wspaniałe nasycenie. Myślę że do ślubu by się nadawał.

I koniecznie lampa zewnętrzna, bez niej ani rusz, jaka? Najlepiej 580EX
    Ale na poważnie to każda się nada która będzie miała E-TTL liczbę przewodnią powyżej 30 (choć lepiej powyżej 40) i obrotową (góra-dół, lewo-prawo) głowicę. Nadawałaby się np 420EX, można ją dostać za małe pieniądze, ew pożyczyć lampę od kogoś.
    Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 25-11-2006 o 18:26
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Łowca
    Guest

Domyślnie

A co to znaczy liczba przewodnia ? czy inne lampy (inne niz firmy canon) sa kompatybilne z canonem >?

Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łowca Zobacz posta
    A co to znaczy liczba przewodnia ? czy inne lampy (inne niz firmy canon) sa kompatybilne z canonem >?
    Im jest ona większa, tym większy zasięg ma lampa.
    Myślę że kompatybilna będzie każda lampsa z E-TTL.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Łowca
    Guest

Domyślnie

to chyba czeka mnie zakup lampy :-|

AdrianP orietujesz sie gdzie mozna dostać dobre tanie lampy ? bo wlasnie niedawno kupilem obiektywik i ciezko z monetą masz moze jakies linki?

Miasto
    Leszno

Domyślnie

Najtańsza w miarę godna polecenia to 380EX: http://www.allegro.pl/item142806186_...pokrowiec.html
    Ciut droższa jest 420EX
    http://www.allegro.pl/item143433991_..._sprzedam.html
    I to są raczej jedyne nadające się w miarę tanie lampy, niestety sklepów nie znam.

Ja bym się skłaniał ku 420EX, mam jej następcę, ale bawiłem 420EX i rezultaty są podobne obiema lampami, chociaż nie ukrywam, że ma pewne ograniczenia jak np brak trybu manualnego
    Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 25-11-2006 o 18:56

Łowca
    Guest

Domyślnie

OK dzięki Adrian za pomoc bede sie rozgladał za lampami ! I jeszcze jedno mowisz ze superia 400 spokojnie satrczy? a jaki bys obiektyw polecal to tego kita czy sigme?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łowca Zobacz posta
    Witam wszystkich !!!
    Jestem nowym forumowiczem i pytanie moze być smieszne ale bardzo was prosze o pomoc! Chialem zadać wam pytanie na w/w temat. Siostra poprosiła mnie abym robił jej zdjęcia na ślubie.Używam aparatu canon Eos 300kit dokupilem niedawno sigme 70-300mm.Jaką dobrać klisze(jakie ISO) aby zdjęcia byly bardzo dobre,chciałbym użyć kliszy kolorowej i czarno-białej? Jakim obiektywem robic kitem czy sigmą
    dzięki bardzo!!!
    Od zawsze za najlepszy negatyw na ślub był uważany Fuji NPH 400 (obecnie nazywa się Pro400H), ja lubiłem też (dopóki była) Kodak Portra 400 UC... Niemniej jednak żeby zdjęcia były bardzo dobre potrzeba poza dobrym filmem - dobrego fotografa (przede wszystkim) i (niestety) znacznie lepszego sprzętu niż posiadasz (głównie obiektywów i lampy która przy tej jasności szkieł jest absolutną koniecznością)...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów