Piszemy chyba o różnych rzeczach.
Korekta perspektywy to jest faktycznie mocna ingerencja. Właściwie nigdy tego nie robię.
Pewnie dla tego że nie pasjonują mnie zdjęcia architektury. Przerysowania jakie daje obiektyw szerokokątny też mi nie przeszkadzają. Staram się je wykorzystywać świadomie i je lubię.
Ale zwykłe sprowadzenie linii horyzontu do poziomu to już chol... jednak mogli by dać. Pozostaje mi tylko czekać. Może w końcu dołożą to w którejś następnej wersji zamiast kosmetycznych poprawek i dodatków typu style „Picture style”.
Pewnie że można się przyłożyć przy robieniu zdjęcia. Tyle że nie zawsze jest to takie łatwe. Zwłaszcza jak się fotografuje ruch i trzeba się skupić na nie zawsze przewidywalnej akcji.
Mac
Nie wiem co ci polecić. Najlepiej spróbuj jednego i drugiego. Kiedyś korzystałem głównie z PS. Po jakimś czasie porównałem efekty z PS i DPP i od tego czasu już tylko DPP a PS do dalszych ewentualnych korekcji. Wywoływanie w PS daje podobno lepszą kontrolę nad naświetleniem.
Przy czym zaznaczam że staram się maksymalnie przykładać do dobrego naświetlenia w czasie robienia zdjęcia. Jakoś tak jest że zdjęcia ratowane w PS zawsze mi potem wyglądają jakoś tak właśnie jak ratowane i i tak nie dają satysfakcji.