Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: DPP - prośba o pomoc

Cool

@Mac
    Trudno jest mówić o obrazach. Najlepiej sam weź swoje trzy-cztery rawy, np. dwa o dobrej ekspozycji, dwa o trudnej i spróbuj sam je wywołać dobrymi wywoływarkami, zestaw i porównaj. Niestety, będzie to kiepska próba, bo do opanowania edytora rawów potrzeba czasu, ale przynajmniej poznasz kierunek działania edytora, typ barw i ich dynamikę, ostrość, szum itp. No i poznasz interfejs i workflow, co jest bardzo istotne. Musisz też trochę się rozglądnąć, bo czasami ważne funkcje realizowane są na zasadzie plug-inów innych firm, płatnych lub bezpłatnych. Koszt ważnych pluginów może przekraczać koszt edytora.
    Wszystkie dobre wywoływarki mają 30-dniowe wersje bezpłatne. IMO bezwzględnie warto brać wersje Pro. Ja wybierałbym między:
    1. C1Pro
    2. Bibble Pro
    3. SilkyPix
    4. DxO
    BTW kup sobie paczkę tabletek od bólu głowy

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Ja wybierałbym między:
    1. C1Pro
    2. Bibble Pro
    3. SilkyPix
    4. DxO
    BTW kup sobie paczkę tabletek od bólu głowy
    Kurcze nie lubię tabletek od bólu głowy :smile: No dobrze a tak serio, czy są jakieś manuale do tych softów, które wymieniłeś? Mnie się zdarza czytać TFM :smile:
    Muszę się jednak od kogoś nauczyć jak operowac tym narzędziem.
    Staram się zawsze dobrze naświetlić ale czasem jest to dość trudne i trzeba sobie pomóc, dwa zdjęcia z RAW'ów po PSie nabierają często innego wyrazu, stąd moja decyzja o przejściu na RAWy a co za tym idzie pytania, pytania i jeszcze raz pytania.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    czy są jakieś manuale do tych softów, które wymieniłeś?
    Decyzja zmiany słuszna. Bazę wiedzy oraz fora użytkowników ma chyba każdy z tych programów na swoim portalu. Swoją drogą niezły rozrzut - Dania, USA, Japonia, Francja Pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów