Erneście, ale to jest forum generalnie sprzętowe, więc jakaś tam doza onanizmu znajduje akurat swoje uzasadnienie...Nikt nie przeczy, że piękne zdjęcia można zrobić i Smieną tylko do dyskusji na temat wartości i przewag artystycznych są inne wątki. I tyle.
Sam jestem wqrzony, że zniżyłem się do fotografowania cyferek na liczniku, ale skoro jest to forum sprzętowe, to niech każdy sam sobie zobaczy, co te Sigmy, L-ki, Zeissy i inne są naprawdę warte. I niech każdy wybierze sprzęt odpowiedni dla swoich potrzeb. Pokazywanie sampli i powiększeń i wysłuchanie opinii posiadaczy może być pomocne.
Tak to widzę.
W Dublinie mam łatwiej - idę po prostu do Conn's Cameras i za grosze wypożyczam sobie dowolne szkło np. na weekend. Po 2 dniach testowania doskonale wiem, co ono potrafi i mogę porównać je z innymi obiektywami na swoim body.
W PL już tak dobrze nie ma, dlatego wymiana osobistych doświadczeń wydaje mi się sensowna.
Oczywiście słuchać należy ludzi którzy swoje opinie potrafią poprzeć logicznymi argumentami + sample.
Pieprzenie (pardon my French) że "obiektywy X to syf" pozostaje jedynie piepierzeniem, jeśli swojej tezy nie potrafi się logicznie umotywować. A dowody są tylko jedne: sample.
A nie opinia wujka Zdziśka co miał Tamrona i sprzedał "bo ten Tamron to jest, panie, syf...". Takie smędzenie zabija wartość merytoryczną forum.
Ja pokazałem sample - komuś się nie spodobają, to poszuka sobie innego szkła, komuś innemu przypasują. Na tym powinno to polegać a nie na popychaniu głodnych kawałków opartych na opinii sąsiada i szwagra.
Wówczas to ma sens.
Pozdrawiam.