Strona 11 z 28 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 279

Wątek: Sigma 85/1,4 EX HSM DG ????

Domyślnie

Nie mówiłem o obiektywach akurat.
    Gdybym miał mówić o Sigmach to też powiem, że są apetyczne, ale tym razem inne mydełka miałem na myśli... oblukajcie fotki cheerleaderek.
    Co opinii, że Sigmy są do **** - to już czystej wody onanizm sprzętowy.
    Z onanistami nie gadam!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    ps. 800px
    jakie 800px ?? Ja tam widzę 4080...

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Tiaaaaaaa...
    To popatrzmy na ostrość Sigmaluxa... (...)
    Jotpeg z aparatu, wszystko na zero, nic nie ruszane. Resize do wymaganych 800 potem unsharp mask. f/2.8 (...)

I jeszcze jedno foto: Sigmalux plus polar: f/5.6 (...)

Wszystkie pstryki robione z włączonym nie trafiającym AF Sigmy.
    Mi tam wystarcza taka ostrość. Może gdybym robił zawodowo to bym szukał ostrzejszych szkieł ale dla amatora to spokojnie wystarcza.

Ty tak serio, czy żarty sobie stroisz ? Miały być zdjęcia na pełnej dziurze.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 03-03-2010 o 18:35 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

No szukam. daj mi chwilkę
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No szukam. daj mi chwilkę
    Półtora godziny mija a Ty foty na 1.4 znalezc nie mozesz.. ?

Ale AF Sigmy W OGÓLE nie trafia! W ŻADNYM świetle! Nie słyszałeś???
    Widzisz, to nie o to chodzi ze z Sigmy wychodza nieostre wszystkie zdjecia, tylko o to, ze co ktores z serii jest nie ostre, bo AF zle zadzialal. Nie wiem jak Ty, ale ja sobie na takie ryzyko pozwolic nie moge.. nie za kase, za ktora moge kupic sprzet o takich samych parametrach, ale dajacy 100% pewnosci, ze jak zlapie ostrosc, to zawsze bedzie w punkt.

I aby zakonczyc te glupie przepychanki - ja sprzedalem tych obiektywow wiecej, niz Ty obejzales testow w necie, wiec o czym my dyskutujemy? Gratuluje ze udalo Ci sie trafic sztuke, ktora trafia w punkt za kazdym razem (przynajmniej tak twierdzisz) ... ale wiekszosc taka nie jest. A brak powtarzalnosci to bardzo duzy minus, ktory u mnie dany sprzet dyskwalifikuje na starcie.

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Wydaje mi się ze ktoś w tym wątku chciał ostra fotę z 85mm f1.8 na pełnej dziurze na matrycy 5dII.

Co prawda to nie moje foto ale wyszperałem w necie fotke z 85mm na pełnej dziurze i to na 50D czyli jeszcze bardziej upakowanej matrycy:

crop 100%

i druga

crop 100%

i tutaj linki do pełnego rozmiaru:

http://www.flickr.com/photos/ecovelo...24076/sizes/o/
    http://www.flickr.com/photos/ecovelo...85309/sizes/o/

Tak wiem koles na pewno coś wyostrzał ale skoro takie coś da się osiągnąc po wyostrzeniu z 50D i 85mm na f1.8 to dla mnie jest aż za dobrze
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Półtora godziny mija a Ty foty na 1.4 znalezc nie mozesz.. ?
    Można po prostu wziąć i zrobić byleco, tak jak ja kilka postów wyżej

Raus Wygląda na mocno wyostrzone w DPP lub ACR. Poza tym ja nie twierdzę, że nie można nim uzyskać takich efektów, ale DUŻO ostrzejszy jest po domknięciu o działkę. Więc gadanie, że szkło jest ostre jak żyleta od pełnej dziury jest IMO bez sensu.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 03-03-2010 o 19:11
    O obiektywach wiem prawie wszystko

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Można po prostu wziąć i zrobić byleco, tak jak ja kilka postów wyżej
    Masz racje.. ale zrobic tak aby bylo ostre, z tym juz moze byc problem

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Raus Wygląda na mocno wyostrzone w DPP lub ACR. Poza tym ja nie twierdzę, że nie można nim uzyskać takich efektów, ale DUŻO ostrzejszy jest po domknięciu o działkę. Więc gadanie, że szkło jest ostre jak żyleta od pełnej dziury jest IMO bez sensu.
    No tak wyostrzanie dobrze widać chociazby na czerwonych rużach pod napisem z cropa 100%.

Mi tez nie chodzi o to, że to żyleta bez domykania - chodzi mi bardziej o to, że dużo ludzi myśli/jest przekonanych że na matrycy 21mpx 5DII lub 15mpx 50D to szkło jest bez użyteczne na 1.8 i zmienia się w szkło 2.8.
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Domyślnie

/.../aby zakonczyc te glupie przepychanki - ja sprzedalem tych obiektywow wiecej, niz Ty obejzales testow w necie,

Ja kupiłem przez te lata więcej niż Ty sprzedałeś.

wiec o czym my dyskutujemy? Gratuluje ze udalo Ci sie trafic sztuke, ktora trafia w punkt za kazdym razem (przynajmniej tak twierdzisz) ... ale wiekszosc taka nie jest. A brak powtarzalnosci to bardzo duzy minus, ktory u mnie dany sprzet dyskwalifikuje na starcie.
    W takim razie trzymaj się z daleka od szkieł Canon L. Poważnie. To nie żarty. Jakość szkieł w serii jest losowa. Jedno będzie walić w punkt inne... poczytaj co ludzie piszą o 24-70L...

Masz racje.. ale zrobic tak aby bylo ostre, z tym juz moze byc problem
    Kurka mam same f1.6... Tak jak Cichy napisał - musiałem zrobić ad hoc.

Z DPP - sharpness na 1, f/1.4, konwersja RAW do jotpega potem już nie ruszane.

I crop 100%

Sami oceńcie, czy to szkło jest użyteczne od pełnej dziury.
    Czy różnica pomiędzy f/1.4 a f/5.6 jest aż tak miażdżąca?
    Tutaj wywoływane z RAW w takich samych warunkach f/5.6

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 03-03-2010 o 20:46 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja kupiłem przez te lata więcej niż Ty sprzedałeś.
    a to przepraszam, zatem dalsza dyskusja nie ma sensu - chowam sie do norki

Strona 11 z 28 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów