Jestem, do kilku dni uzytkownikiem sigmy 85.Doskonała ostrość w trybie LV (na 7d).Jak kozystam z AF to musiałem ustawic +10 w mikroregulacjii.Pomogło i jest identycznie jak w trybie L.Jednak obiekty oddalone-tutaj czasem pojawia sie mały problem.Informowałem sie serwisu Sigmy.Odpowiedziano,że jest to biektyw portretowy i af jest dostrojony do portretowych odległości.
co to bezczelność
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
* miało być: co za
Ostatnio edytowane przez gavin ; 12-01-2011 o 13:46 Powód: Automerged Doublepost
może to jest obiektyw stałoogniskowy ze stałym fokusem na 1 metrze?![]()
Może...
Ale nie pierwszy raz słyszę takie głupie wytłumaczenie.
Zdaje się, że ktoś przy problemach z 85/1.8 wspominał coś o odległości referencyjnej...
Przyszło mi ją nabyć, i niestety bez kalibracji się chyba nie obędzie... z 5D2 potrafi mocno przestrzelić za obiekt. Na plus szybki AF. Jak już trafi poprawnie - w pełni otwarta jest bardzo przyjemnie ostraegzemplarz nie był wybierany i przebierany jakoś bardzo, do wyboru były aż dwa ;]
Miałem dziś przyjemność testować 2 egzemplarze S85/1.4. Wnioski z testów: wszystko co piszą o AF to prawda, każda sztuka miała FF, jedna 2mm następna 10mm. AF był zmienny co do ostrości w przypadku różnych odległości. Budowa obiektywu OK. AF ogólnie szybki. Ostrość: jeden był średnio ostry, drugi trochę lepiej... ale.... ale do 85L to to się ni jak porównać nie da... obraz może i ostry ale nie ma tego efektu "silky smooth" połączonego z "razor sharp". Chciałem nabyć a się rozczarowałem. Jak dla mnie to bliżej temu wynalazkowi do 85USM niż 85L. Polecam sprawdzić przed nabyciem i nie kupować w ciemno.
Do dziś nie mogę wyjść z podziwu w stosunku do ludzi umiejących wychwycić 2mm niecelność AF. Jak Wy to robicie, skoro same choćby rzęsy modelki mają spokojnie 1 cm?![]()